Ľahký raw šalát s avokádom fotorecept
Foto: sracz
Už dlhé roky krútim hlavou nepochopením, prečo naši dedovia „neprepašovali” z juhu na Slovensko aj romain šalát, k nemu rôzne zálievky, viac druhov cestovín Zobraziť celý popisUž dlhé roky krútim hlavou nepochopením, prečo naši dedovia „neprepašovali” z juhu na Slovensko aj romain šalát, k nemu rôzne zálievky, viac druhov cestovín aj s ich špeciálnymi chutnými úpravami. Veď Taliansko je od nás čo bys kameňom dohodil. Hen za rohom, teda pod nohami. Putovali s rôznymi remeslami aj po celej Európe. Nuž, načim bolo dlho čakať, kým som sa podozvedal, ochutnal a naučil pripravovať šalát aj v inej podobe, ako v našej kuchyni, doma pod Šibenou horou v kúzelných Košiciach.
porcie
príprava
Suroviny
Zálievka: | |
2-3 ks |
|
štipka |
|
0,5 KL |
|
1-2 strúčiky (pretlačený) |
|
3 PL |
|
1 PL (5 %) |
|
Na šalát: | |
1 ks menší |
|
1 ks mladá |
|
1-2 ks |
|
240-250 ml |
|
2-3 ks |
|
1-2 ks zrelé |
|
12-15 ks pokrájané |
|
Postup
-
1
Zostavil som ho naozaj rýchlo a hlavne jednoducho a hneď po príprave podával ako prílohu, ale vhodné je aj ako predjedlo.
-
2
Na dne pracovnej misy z jenského skla som z jednotlivých surovín (tak ako sú uvedené), dôkladným zmiešaním, pripravil zálievku. Potom postupne pridával na 10-12 mm pásky pokrájaný, pod studenou vodou umytý, romain šalát (ak ho doplníte hrsťou rukoly, bude ešte chutnejší). Potom nasledovali 2-3 mm široké „julienne“ mladej cuketky a „C-éčka“ stonkového zeleru, červenej cibule,
-
3
malé segmenty avokáda a na kúsky pokrájaná paprička jalapeño.
-
4
Napokon ešte na hrubo pokrájané mandle a už na tanieroch, jednotlivé porcie ozdobiť postrúhaným parmezánom.
-
5
Kolibríky sú častými návštevníkmi našej mini záhradky. Sú veľmi plaché, ale jedného z nich, sediaceho na kaktuse pred domom, sa mi podarilo odfotografovať, bližšie som už nemohol.
Diskusia k receptu