Zeleninový šalát
Ľahký raw šalát s avokádom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Už dlhé roky krútim hlavou nepochopením, prečo naši dedovia „neprepašovali” z juhu na Slovensko aj romain šalát, k nemu
rôzne zálievky, viac druhov cestovín aj s ich špeciálnymi chutnými úpravami.* Veď Taliansko je od nás čo bys kameňom
dohodil. Hen za rohom, teda pod nohami. Putovali s rôznymi remeslami aj po celej Európe. Nuž, načim bolo dlho čakať, kým
som sa podozvedal, ochutnal a naučil pripravovať šalát aj v inej podobe, ako v našej kuchyni, doma pod Šibenou horou v
kúzelných Košiciach.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
Postup
- Zostavil som ho naozaj rýchlo a hlavne jednoducho a hneď po príprave podával ako prílohu, ale vhodné je aj ako predjedlo.
- Na dne pracovnej misy z jenského skla som z jednotlivých surovín (tak ako sú uvedené), dôkladným zmiešaním, pripravil zálievku. Potom postupne pridával na 10-12 mm pásky pokrájaný, pod studenou vodou umytý, romain šalát (ak ho doplníte hrsťou rukoly, bude ešte chutnejší). Potom nasledovali 2-3 mm široké „julienne“ mladej cuketky a „C-éčka“ stonkového zeleru, červenej cibule,
- malé segmenty avokáda a na kúsky pokrájaná paprička jalapeño.
- Napokon ešte na hrubo pokrájané mandle a už na tanieroch, jednotlivé porcie ozdobiť postrúhaným parmezánom.
- Kolibríky sú častými návštevníkmi našej mini záhradky. Sú veľmi plaché, ale jedného z nich, sediaceho na kaktuse pred domom, sa mi podarilo odfotografovať, bližšie som už nemohol.