Pečené kuracie stehná
Kuracie motýliky s majonézovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nepamätám sa kde som videl predprípravu kuracích paličiek či „drumstickov“ (podľa mojich vnúčeniec Lilinky a Samka, vraj
mäsa s rúčkou), ale ja som ich pomenoval ako „motýliky“.* Upiekol som ich podľa osobného variantu a servíroval s pečenými
zemiakmi. Zloženie marinády a aj ostatných zložiek receptu, si môže každý z Vás upraviť podľa vlastných chutí a možností.
Pochutíte si a určite nebudete ľutovať. Už slávny Jan Žižka povzbudzoval svoje „deti“: „Nepřátel se nelekejte a na množství
nehleďte!“
4-6 porcie |
30 minút príprava |
50-60 minút na 180 °C |
Postup
- Na začiatku trošku práce s roztvorením kuracích lýtok. Ja som ich pozdĺžne rozrezal a pomocou kuchynských nožníc obojstranne okolo kosti uvoľnil a roztvoril, jemne posypal soľou i mletým čiernym korením.
- Vymiešal som marinádu z uvedených surovín.
- Marinádou som kuracie „motýliky“ obojstranne ponatieral a poukladal ich do misy z jenského skla.
- Prikryl celofánovou fóliou a na noc (teda aspoň na 2-3 hodinky) uložil do chladničky.
- Na druhý deň som začal majonézovou omáčkou (opäť podľa uvedených surovín) a v chladničke ju vystriedal s „motýlikmi“.
- Na mesiačiky nakrájané zemiaky (3-5 minút predvarené v osolenej vode) som ručne premiešal s emulziou pripravenou zo surovín uvedených v časti „Pečené zemiaky“. Zemiaky som rozložil na papier na pečenie v pekáči, prikryl kovovou mriežkou.
- Na mriežku som rozložil „motýliky“, 2-3 minúty predpečené na panvici s olejom.
- Ponatieral som ich zvyškom marinády (môžete opakovať aj v priebehu pečenia až do vyčerpania zásoby).
- Piekol 45 minút na 180 °C, prikryté druhým pekáčom, ktorý som potom sňal a kožu „motýlikov“ dopiekol ešte 12-15 minút.
- Nuž a napokon, za čerstva, ich podával s opečenými zemiakmi a majonézovou omáčkou. Dúfam, že som Vás neodradil množstvom surovín a technologickým postupom prípravy, ale výsledné „dielo“ naozaj stojí za ochutnanie!
- ... červené gerbery s bielymi karafiátmi nám robili milú spoločnosť.