Kuracie mäso s koreňovou zeleninou a oreganom fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduché a velmi chutné.
Suroviny
3 ks |
|
4-5 ks |
|
2 ks |
|
menší kus |
|
1 ks veľká |
|
podľa potreby na podliatie |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
podľa chuti |
|
2 malé ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Potrebujeme 3 väčšie horné kuracie stehná s chrbtovou časťou. Každe jedno stehno pokrájame na 4 časti. Dalej 4-5 stredne velkych mrkiev, 2 petržleny a asi pólku z 1 stredne velkej hlávky zeleru. Mrkvu a petržlen si pokrájame na 3-4cm dlhé kruhy, ktoré následne ešte prekrojíme pozdĺž bud na polovicu, alebo na štvore. Zeler pokrájame na pásiky a cibulu na kocky.
-
2
Cibulu si v jednej panvici na oleji zosklovatíme. Dáme na ňu mäso, osolíme ho a zakryjeme pokrievkou. Takto necháme cca 15 minút mäso akoby dusiť, aby si pustilo vlastnú šťavu.
-
3
Ked uz má dosť vlastnej šťavy, pridáme pokrájanú zeleninu, oregano, menšie bobkové listy, celú a aj mletú rascu a sol. Zalejeme do 3/4 vodou tak, aby zelenina ešte kukala :-) Takto zaliate varíme pomaličky do mäkka. Na konci ochutíme citrónovou šťavou :-)
-
4
Ako prílohu som zmiešala 2 dl jazmínovej ryže s 2dl bulgurom, voda, kúsok masla a sol. Uvarila som to celkom klasicky, ako ryžu. Má to vynikajúcu chuť a velmi sa to k tomuto kuraťu hodí :-) Ale výborný je k tomu aj kuskus.
-
5
Pre niekoho je toto možno nezvyklá kombinácia chutí, ale je to výborné. Ja som si toto jedlo oblúbila hned na prvýkrat, ked som ho jedla u mojej známej :-) Prajem dobrú chuť...
Milá @Tiginko ..to,ze ja som to takto pokrajala neznamena,ze to musi robit tak aj druhy.A logicke by malo byt aj to,ze to mäso,po takom rozrezaní treba od možnych úlomkov aj dobre oplachnut pod tečúcou vodou-čo ja stále robím.Takze nemam žiadny problem s úlomkami kostí :-) Nie vzdy to takto pokrajam,zaleži od toho,ze ktore časti kurata robim.Ked robim cele kura,tak ho len normalne rozporcujem.Je to na každom,ake kuracie mäso pouzije a ze ako si ho pokraja.Dakujem ti pekne za nahliadnutie a za tvoj komentar.Tesim sa,ze inak ti je recept po chuti :-)
prepáč, až teraz som si všimla tvoju reakciu na môj koment. Ja vôbec nepochybujem o tom, že v tvojej kuchyni nedochádza k úrazom kvôli drobných kostičkám podobného typu, poznám podľa tvojich receptov aspoň virtuálne tvoj zodpovedný prístup a lásku k vareniu a stravníkom zvlášť. Takže ešte raz sa ti ospravedlňujem, ak som sa ťa mojou poznámkou dotkla. Na našich pár cestách po moslimských krajinách sme boli rozčarovaní z toho, že chuťovo síce ponúkali skvelé jedlá, ale kuracie mäso, ktoré je spolu s jahňacím asi najrozšírenejšie, bolo nasekané hlava-nehlava/kosť-nekosť. Chápem, že zrejme tak robia preto, potrebujú spracovať kura celé, bezo zvyšku, v prípade že nevaria zároveň vývar z kostí a neukladajú tak ako my zvykneme, chrbty a iné nespracované časti kuraťa do mrazničky. Ale napríklad aj v Grécku sme sa stretli s tým, že stehenná kosť bola úplne zbytočne preťatá v polovici. To som nepochopila a nepochopím. Narobili pekáč plný drobných úlomkov kostí a rozfranforcovaného mäsa, a pritom to mohla byť skvelá dobrota.
Milá @Tiginko nerob si žiadne obavy,ja sa len tak lahko neurazím :-) Som si vedomá toho,ze kazdy ma pravo na svoj názor a nie každému vyhovuje/chutí to isté.A ja to akceptujem.Hovorí sa: "Aj ked sa na hlavu postavíš a spravíš aj nemožné,vždy sa nájde niekto komu sa to páčiť nebude.Všetkým nevyhovieš " :-) A ver,ze ani moja kuchyňa nieje bez chyby,malá chybička sa môze stať hocikedy hocikomu :-) A čo sa týka toho sekania kostí,nám to práve vyššie vysvetlil @2010 :-) dakujeme. V kuchyniach robia väčšie množstvo mäsa,pre vela ludí,tak sa im to mäso asi oplachovať nechce.Ale v domácnosti si to 1 kura človek opláchne za 10minút :-) Takze mila @Tiginko zelam ti aj ja krasny žvysok nedele a dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou :-) Tesim sa,ze vam chutilo!