Kuracie stehná na zelenine - Лесни пилешки бутчета със зеленчуци fotorecept
Foto: alex37
Tento recept nie je žiadna veda. Všetko sa robí samé v rúre bez žiadnych komplikovaných operácií. V podstate sa pri tomto varení dá upratovať, Zobraziť celý popisTento recept nie je žiadna veda. Všetko sa robí samé v rúre bez žiadnych komplikovaných operácií. V podstate sa pri tomto varení dá upratovať, žehliť a dokonca aj pracovať v záhradke.
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
pripravíme si zeleninu, každý podľa svojho gusta a podľa gusta svojich stravníkov ja mám baklažán, cuketu, celer, petržlen, kaleráb, mrkvu, brokolicu, špargľu, cibuľku a našla som v chladničke aj pár kúskov šampiňónov.
-
2
Potom som spravila útok na môj malý bylinkový záhon. Zatiaľ poskromný, ale pomaly sa rozrastá. Našla som, na obr. zľava: Джоджен“- mentha špicatá, petržlen kučeravý, oregano a koriander.
-
3
Koreňovú zeleninu som nakrájala na kúsky, pridala som na krúžky nakrájanú cibuľku, uložila som nasolené stehienka /kožou dole/ posypané zmesou byliniek. Zeleninu osolíme a okoreníme čiernym korením. Podlejem vodou, zakryjeme alobalom a dáme dusiť do rúry na 170°C, 60min.
-
4
Medzitým pokrájame baklažán, nasolíme ho a necháme odležať. Očistíme cukinu, špargľu a ostatné zeleninky. Baklažán cca po 15 min. umyjeme a vytlačíme z neho vodu. Zeleniny nakrájame a pridáme k nim umyté nadrobno nakrájané bylinky, nadrobno nakrájaný 1 strúčik cesnaku a soľ a dobre zamiešame. Po hodine plech vyberieme a pridáme k stehienkam aj túto zeleninu. Znova zakryjeme a necháme ešte 1 hodinu dusiť pod alobalom.
-
5
Nakoniec odkryjeme, stehienka otočíme potrieme maslom a pečieme už odkryté do chrumkava cca 1/2 hodinu na 200°C, ja som na posledných 10min. zapla ešte gril. Napriek tomu že sa jedna zelenina dusila 2 hodiny a druhá 1 hodinu bola al dente, žiadna rozvarená kaša. Ako prílohu som pripravila dusenú ryžu. Komu sa nechce robiť ryža, môže medzi koreňovú zeleninu pokrájať aj zemiaky a má postarané aj o prílohu.
@kukulienka , šťava je naozaj dobrá z chuti zeleninky :-)
@micanela , vdaka aj tebe
@safran , pusta, fotku zajtra pozriem :-) ze preco mam tie stehienka modre? mak tam naozaj nie je :-)
@afataga , najblizsie asi zvysim teplotu dusenia, aby to netrvalo tak dlho, nestihli sme nacas nedelny obed, ale naozaj tá zelenina zostala chrumkava ...:-)
@izabella929 , dakujem ti pekne, zeleniny veru neurekom, Bulhari sú záhradkári ;-)
v spomienkach mám jeho a aj jeho otca, ked sme na záhrade čistili bedničky zeleniny na jeseň a vrstvili do suda na seba v celku mrkvu, potom petržlen aj s vňaťou, karfiol, feferony, papriky, zelené paradajky, zalialo všetko slanou vodou, dolu vždy asi po týždni sa vypustila do žľabu táto voda, znovu sa ňou zeleninka zaliala, zvrchu zaťažila, a ked vykvasila, naložil nám do 5 litrových pohároch a porozdával. na Vianoce to bola úžasná a vzácna lahôdka :-)))
dakujem ti za krásne bulharské receptíky a pridávaj ich aj nadalej!!
sú prínosom Varecha.sk :-)))
Máš odo mňa pochvalu. Pekný pestrý obedík. Už aj ja začínam čím ďalej tým viac kombinovať mäsko so zeleninou, tak toto sa mi do šuplíčka hodí. Uložené. Ale jak kukam na suroviny, Ty to s tým zelerom
raz týždenne pre svojho milého myslíš vážne. Veď ho mal 21.4. a už zase. Som Ti hovoril, že to nepomôže, ale môže to mať placebo efekt. Šak uvidíš. Pekný deň, večer, aj noc.:)
Nabudúce ani farbiť nemusíš, stačí, že do mňa jemne "kopneš" :)
písala som o kvasenej zelenine vcelku v sude a rakiju pravdaže poznám :-)
bulharské jedlá sú svieže, väčšinou rýchle a jednoduché, veľmi chutné a zdravé.nech sa ti darí a nech sa ti dobre darí!!!
Ak este nieco k tomu chces vediet, kludne sa spytaj :-)
varecha.pravda.sk/recepty/kvasena-zelenina-podla-stareho-...
milovala som ich pečené papriky, tiež plnené syrom, obalenéé a vyprážané, zo syrov najmä ovčí, aj kaškaval a iné, nedám dopustiť na pravý Bulharský šopský šallát, ktorý ma môj priateľ naučil.
varecha.pravda.sk/recepty/bulharsky-sopsky-salat-fotorece...
spomínam,si, že k polievkam sa priamo na stôl dávala na doske čerstvo pokrájaná petržlenová vňať, veeeeľké množstvo a každý si ju pridal do polievky sám.
nedá mi nespomenúť ich súkromnú pláž pri mori v Bulharsku, kde sme po odlive zbierali čerstvé ustrice a "vcucli" do seba sme ich s čerstvou citrónovou šťavou, tiež iné morské plody, množstvo rýb, piekli sme jahňatá i barana na ražni, v kotlíku baraní guláš a množstvo iných dobrôt, ani sa nedá všetko vymenovať :P :-)))
ale veľmi dobrú službu spraví aj taký keramický sud, ako je v linku od @alex37 , dostaneš ho kúpiť v zásielkovom obchode Orion alebo v jeho predajniach - nájdeš na nete, kde sa konkrétne nachádzajú, vyberieš si veľkosť, ktorá ti najlepšie vyhovuje, dá sa skladovať s tou zeleninou pohodlne v byte, špajzi, či v pivnici domu, dokonca mnohí majú aj na balkone.
je to neskutočná dobrota.
len opravujem keramický na kameninový sud, ale toto si si iste všimla :-)
zanechali krasne spomienky v tvojom zivote. Tu kvasenu zeleninu mame aj my velmi radi, len problem je ze nevydrzi dlho, lebo ako ty hovoris niekedy si ho pojedame len tak bez nicoho :-) nakraja sa na tanier jemne poprasi červenou paprikou a pokvapka olivovym olejom...dobrota neskutocna :-) mrkla som aj tvoj rcpt na spsky salat, ako tam niekto uviedol existuje 100 verzii, aj tvoja je dobra, zasadne pecena paprika ide do neho, my napr. nedavame ocot, len sol a olivovy olej...a s tym petrzlenom mas pravdu tiez vnatka do vsade a do vsetkeho :-) ale vraj je zdraviu prospesna... takze este raz klobuk dole :-)