Pokrok nezastavíš:
Od strukovín a zeleniny k výrobkom z 3D tlačiarne. Aké budú cestoviny budúcnosti?

Jana Klimanová, včera 06:00     6 minút čítania

Ak existuje jedlo, ktoré spája kontinenty, generácie a chute, sú to určite cestoviny. Dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov – a presne v tom je ich čaro. Svetový deň cestovín, ktorý pripadá na dnes, nie je len oslavou špagiet s paradajkovou omáčkou, ale aj príležitosťou pozrieť sa na to, kam sa tento obľúbený pokrm uberá.



Foto: Shutterstock

Cestoviny dnes už zďaleka nie sú len o múke a vode. Tradičné cestoviny sa vyrábajú z tvrdej pšenice, no v posledných rokoch na pulty pribudli alternatívy zo strukovín. Cícerové, šošovicové či hrachové cestoviny si získali popularitu hlavne medzi ľuďmi, ktorí hľadajú viac bielkovín alebo chcú obmedziť lepok.

Nové verzie sú sýtejšie, majú výraznejšiu chuť a často aj zaujímavú farbu – napríklad oranžovú zo šošovice alebo zelenú z hrachu. Pre začiatočníkov môže byť prekvapením ich hutnejšia konzistencia, no v kombinácii so zeleninovými omáčkami alebo v šalátoch fungujú skvelo. Vďaka nim sa cestoviny posúvajú od „prílohy“ k plnohodnotnému jedlu.



Proteínové pre športovcov

Trendom poslednej dekády je zvýšený dopyt po proteíne. Výrobcovia na to reagovali cestovinami obohatenými o srvátkový alebo rastlinný proteín. Pre športovcov či aktívnych ľudí je to jednoduchý spôsob, ako si doplniť živiny bez toho, aby museli siahnuť po proteínových práškoch.

Tieto cestoviny vyzerajú na prvý pohľad úplne obyčajne, no nutričné tabuľky prezrádzajú ich skutočnú silu – porcia špagiet dokáže obsahovať toľko bielkovín ako kuracie prsia. Pre niekoho je to možno prehnané, ale v časoch, keď sa jedlo často spája s výkonom, je to logický krok.



Foto: Shutterstock

Bezlepkové varianty

Bezlepkové cestoviny bývali kedysi kompromisom – lepok nahrádzala ryžová alebo kukuričná múka, no výsledok bol často rozvarený alebo bez chuti. Dnes sa však výrobcovia posunuli ďalej a kombinujú rôzne suroviny tak, aby dosiahli konzistenciu čo najbližšiu ku klasike.

Ryža, kukurica, quinoa, amarant, pohánka či už spomínané strukoviny tvoria základ moderných bezlepkových zmesí. Niektoré značky dokonca pridávajú aj vlákninu alebo minerály, aby boli cestoviny nielen jedlé, ale aj výživné. Vďaka tomu si môžu ľudia s intoleranciou lepku konečne vychutnať cestoviny bez pocitu, že musia niečo obetovať.

Viac než len špirály z cukety

Pamätáte sa na boom „zoodles“ – špirálok z cukety, ktoré mali nahradiť špagety? Tento trend ukázal, že cestoviny môžu mať aj úplne zeleninovú podobu. Dnes sa už neobmedzujeme len na cuketu, na trhu sú sušené „cestoviny“ z tekvice, mrkvy, cvikly či sladkých zemiakov.



Foto: Shutterstock

Ich výhoda? Majú prirodzene nižší obsah kalórií a sú plné vitamínov. Nevýhoda? Pri varení si treba dávať pozor na konzistenciu – ľahko sa rozvaria. No pre tých, ktorí chcú odľahčiť svoj jedálniček, sú skvelou voľbou.



3D sci-fi na tanieri

A teraz to najzaujímavejšie - cestoviny z 3D tlačiarne. Niektoré dizajnérske štúdiá experimentujú s technológiou, ktorá umožňuje „vytlačiť“ cestoviny do úplne nových tvarov, aké by klasické stroje nikdy nezvládli.



Foto: artisia.com

Predstavte si špagety, ktoré sa počas varenia roztiahnu do špirál, alebo cestoviny, ktoré menia tvar podľa teploty vody. To otvára dvere nielen kreatívnej gastronómii, ale aj praktickým riešeniam – cestoviny môžu byť balené na plocho a šetriť miesto, pričom pri varení sa zmenia na 3D tvary.

Hoci je to zatiaľ skôr experiment, už dnes sa objavujú reštaurácie či startupy, ktoré s 3D cestovinami pracujú. A kto vie – možno o pár rokov si budete doma tlačiť vlastný tvar cestovín - podľa momentálnej nálady.





ANKETA: Sú vaším najobľúbenejším druhom cestovín špagety?

16,7%



83,3%







Diskusia k článku










TOPlist