Kuracia terina v slaninke s portským vínom fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. októbra 2011
Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento môj recept na terinu vznikol po viacerých skúškach a inprovizáciach z receptov na nete,v časopisoch, TV,atď....až s týmto výsledkom sme boli nadmieru spokojní, tak ho predkladám aj vám....

60 minút
príprava
90 minút
na 120 °C

Suroviny

300 g
300 g
1 ks
2 ks
1 hrsť
300 ml
1 ks
2 strúčiky
50 ml
50 g
300 g
 (tymián,petržlen,bazalka,rozmarín

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Brusnice namočíme do asi 100ml portského a pripravíme si redukciu portského: na miernom ohni varíme ďalších 200ml portského, polovicu pokrájanej cibule,po vetvičke timiánu a rozmarínu. Neskôr prilejeme aj víno, v ktorom sme marinovali brusnice a redukujeme na hustejšiu omáčku. Precedíme.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    200g kuracieho mäsa 2x pomelieme na veľmi jemno a pridáme aj pečienky, ktoré sme dôkladne odblanili,pokrájanú druhú polovicu cibule a cesnak,namočené brusnice,redukciu portského,vajce a žĺtka, soľ a mleté čierne korenie.Všetko dôkladne vymixujeme.Pred koncom mixovania pridáme maslo a podľa potreby prilievame i smotanu.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo 100g mäsa narežeme prúžky podľa dĺžky formy. Petržlen, tymián a bazalku nadrobno nasekáme a prúžky mäsa v nich obalíme.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu na terinu vystelieme dlhými tenkými pruhmi slaninky tak,aby prečnievali cez okraj na neskoršie prekrytie teriny. Môžeme kúpiť už nakrájanú, ale ja robím tak, že slaninu si dám trochu zmraziť a potom sa dá krásne narezať na tenké plátky.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vystlanej formy dávame vrstvy mixovaného mäsa a pečienok, potom prúžky mäsa obalené v bylinkách a znovu mix mäsa...

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je forma plná, trochu s ňou pobucháme po podložke pre uvoľnenie vzduchu a prekryjeme ostávajúcou slaninkou.Prikryjeme vrchnáčikom.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Formu vložíme do hlbšieho pekáča, nalejeme vodu do 2/3, vložíme do rúry vyhriatej na 100stC a pečieme 1hodinu.Keďže moja špeciálna forma na terinu je pomerne malá mohla som naplniť aj zapekacie misky.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po zapečení vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Najlepšie je pripraviť si terinu deň vopred a v chladničke nechať do druhého dňa. Potom terinu vyklopíme z formy a krájame na plátky-porcie. Podávame s bagetkou pokrájanou na šikmé plátky a opečené v rúre alebo nasucho na panvici. Vhodnou prílohou sú napr. brusnice(kompót,džem), kyslá uhorka, nakladaná kapia, listové šaláty a pod.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
@alexdidi , Europa je mala a co je zaujmave ake rozdielne chute su o par kilomentrov od seba .Na Slovensku nikomu nevadi stravit cely den a vypekat super komlikovany kolac , ktory kazdy oceni ,ale daco studene ako vidis ?... kazdy sa len cuduje co to vyrabas , nezaujem .
Mas ju uplne super, inac je dobre trochu zatazit ked ju das do ladnicky potom sa lahko preklopi. Vyrabame ked ideme dakde na navstevu , tato bola s pistaciami atd...


@2010 , nuž Slovák(ka) na navštevu určite zoberie skôr ten koláč, najskôr kysnutý....zvyknem zaťažiť terinku, keď nie je obalená v slaninke.Nabudúce skúsim aj túto....a ďakujem.....s pistáciami musela byť tiež výborná, vyzerá super......
@palokuchki , možno použiť brusnicový džem, kompót za lyžicu alebo aj z čiernych ríbezlí, prípadne hrozienka....a možno aj teba napadne ešte niečo iné, čo nájdeš vo svojej kuchyni....
tak toto ako fašírka nechutí celkom určite :-) teriny robím aj ja a rôzne a je to fakt výborná pochúťka.... a možnosti použitia surovín sú úplne neobmedzené.... ja terinu tiež zaťažujem je potom taká kompaktnejšia
@alexdidi ja robím teriny v parnom hrnci, ale keby som mala takú peknú formu ako máš ty.... pekný recept :-)

Pridaj komentár k receptu: