Kuracia terina v slaninke s portským vínom fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. októbra 2011
Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento môj recept na terinu vznikol po viacerých skúškach a inprovizáciach z receptov na nete,v časopisoch, TV,atď....až s týmto výsledkom sme boli nadmieru spokojní, Zobraziť celý popisTento môj recept na terinu vznikol po viacerých skúškach a inprovizáciach z receptov na nete,v časopisoch, TV,atď....až s týmto výsledkom sme boli nadmieru spokojní, tak ho predkladám aj vám....

60 minút
príprava
90 minút
na 120 °C

Suroviny

300 g
300 g
1 ks
2 ks
1 hrsť
300 ml
1 ks
2 strúčiky
50 ml
50 g
300 g
 (tymián,petržlen,bazalka,rozmarín




Postup

  1. 1

    Brusnice namočíme do asi 100ml portského a pripravíme si redukciu portského: na miernom ohni varíme ďalších 200ml portského, polovicu pokrájanej cibule,po vetvičke timiánu a rozmarínu. Neskôr prilejeme aj víno, v ktorom sme marinovali brusnice a redukujeme na hustejšiu omáčku. Precedíme.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    200g kuracieho mäsa 2x pomelieme na veľmi jemno a pridáme aj pečienky, ktoré sme dôkladne odblanili,pokrájanú druhú polovicu cibule a cesnak,namočené brusnice,redukciu portského,vajce a žĺtka, soľ a mleté čierne korenie.Všetko dôkladne vymixujeme.Pred koncom mixovania pridáme maslo a podľa potreby prilievame i smotanu.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo 100g mäsa narežeme prúžky podľa dĺžky formy. Petržlen, tymián a bazalku nadrobno nasekáme a prúžky mäsa v nich obalíme.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu na terinu vystelieme dlhými tenkými pruhmi slaninky tak,aby prečnievali cez okraj na neskoršie prekrytie teriny. Môžeme kúpiť už nakrájanú, ale ja robím tak, že slaninu si dám trochu zmraziť a potom sa dá krásne narezať na tenké plátky.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vystlanej formy dávame vrstvy mixovaného mäsa a pečienok, potom prúžky mäsa obalené v bylinkách a znovu mix mäsa...

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je forma plná, trochu s ňou pobucháme po podložke pre uvoľnenie vzduchu a prekryjeme ostávajúcou slaninkou.Prikryjeme vrchnáčikom.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Formu vložíme do hlbšieho pekáča, nalejeme vodu do 2/3, vložíme do rúry vyhriatej na 100stC a pečieme 1hodinu.Keďže moja špeciálna forma na terinu je pomerne malá mohla som naplniť aj zapekacie misky.

    Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po zapečení vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Najlepšie je pripraviť si terinu deň vopred a v chladničke nechať do druhého dňa. Potom terinu vyklopíme z formy a krájame na plátky-porcie. Podávame s bagetkou pokrájanou na šikmé plátky a opečené v rúre alebo nasucho na panvici. Vhodnou prílohou sú napr. brusnice(kompót,džem), kyslá uhorka, nakladaná kapia, listové šaláty a pod.

Diskusia k receptu

frezia68
Výborný recept a odkladám na najbližšie stretnutie,či oslavy,ďakujem :-)))
2010
@alexdidi , Europa je mala a co je zaujmave ake rozdielne chute su o par kilomentrov od seba .Na Slovensku nikomu nevadi stravit cely den a vypekat super komlikovany kolac , ktory kazdy oceni ,ale daco studene ako vidis ?... kazdy sa len cuduje co to vyrabas , nezaujem .
Mas ju uplne super, inac je dobre trochu zatazit ked ju das do ladnicky potom sa lahko preklopi. Vyrabame ked ideme dakde na navstevu , tato bola s pistaciami atd...


pacik
Ukladám, vyzerá skvelo, dúfam, že sa mi podarí :-)
alexdidi
@2010 , nuž Slovák(ka) na navštevu určite zoberie skôr ten koláč, najskôr kysnutý....zvyknem zaťažiť terinku, keď nie je obalená v slaninke.Nabudúce skúsim aj túto....a ďakujem.....s pistáciami musela byť tiež výborná, vyzerá super......
palokuchki
Rada by som vyskusala tvoju terinu, len nemam brusnice. Je tam nieco podobne cim by som ich mohla nahradit?
alexdidi
@palokuchki , možno použiť brusnicový džem, kompót za lyžicu alebo aj z čiernych ríbezlí, prípadne hrozienka....a možno aj teba napadne ešte niečo iné, čo nájdeš vo svojej kuchyni....
dogagador
@palokuchki : brusnice dostanes v IKEA v tom malom oddeleni potravin :-).
@Alexdidi : nikdy som to nerobila, nevidela, nepocula, asi to skusim, vyzera to velmi dobre, len sa chcem spytat, ci to nechuti ako fasirka?
evusik
tak toto ako fašírka nechutí celkom určite :-) teriny robím aj ja a rôzne a je to fakt výborná pochúťka.... a možnosti použitia surovín sú úplne neobmedzené.... ja terinu tiež zaťažujem je potom taká kompaktnejšia
@alexdidi ja robím teriny v parnom hrnci, ale keby som mala takú peknú formu ako máš ty.... pekný recept :-)
babav
Krasny recept....iste pochutka...musim prilezitostne vyskusat;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia