Kulajda z cukety fotorecept
Foto: kimlo
Ďalšia možnosť ako využiť úrodu cukiet, jednoduchá a chutná polievka.
Zdroj: internet
Suroviny
500 g očistená |
|
1 ks |
|
2 hrste |
|
1 hrnček |
|
2 ks väčší |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
100 ml (33 %) |
|
4 ks |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
2 PL nasekaný |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Očistenú cuketu a zemiaky nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno, sušené huby namočíme aspoň na 2 hodiny do vody.
-
2
Na masle speníme cibuľu, pridáme nakrájanú cuketu s rascou a orestujeme.
-
3
Zalejeme vývarom, osolíme a povaríme asi 10 minút.
-
4
Potom dohladka rozmixujeme tyčovým mixérom.
-
5
Pridáme namočené huby aj s vodou, v ktorej boli namočené, korenie, bobkový list a zemiaky. Za občasného miešanie varíme na miernom ohni pokiaľ zemiaky a huby nezmäknú.
-
6
Do misky so smotanou pridáme 1-2 naberačky horúcej polievky a zamiešame.
-
7
Rozmiešanú smotanu pridáme do polievky, zamiešame.
-
8
Pridáme nakladané huby, nasekaný kôpor, dochutíme octom a cukrom (asi po 1PL) a krátko povaríme.
-
9
Polievku vďaka rozmixovanej cukete netreba vôbec zahusťovať, takže je vhodná aj pre tých ktorí nemôžu alebo nechcú múku.
Ďakujem, len som chcel dať tip ako zúžitkovať cuketu :-)
Vyskúšaj kamarát, určite Ti bude chutiť, ja mám tieto kyslasté veci s kôprom veľmi rad.
Ďakujem za uznanie, v prípade núdze by sa dali použiť miesto sušených húb aj šampiňóny z obchodu, a kocka hubového bujónu kvôli vôni.
Ďakujem, veru v sezóne cukiet sa zíde každý takýto recept.. :-)
Vďaka Feri, určite vyskúšaj, nebudeš sklamaný, polievka je výborná.
Ďakujem, treba využiť cuketovú sezónu, toto je len jedna z veľa možností... :-)
Ďakujem, vyskúšaj a uvidíš že Ti zachutí, potom daj vedieť.. pozdravujem aj ja. :-)
Kľudne vyskúšaj aj bez nich, ony tam dodávajú vlastne tú kyslastú príchuť, ktorú nahradíš octom. Daj vedieť ako chutilo. :-)
Vďaka za nahliadnutie, budem rád ak vyskúšaš a ešte radšej ak Ti zachutí. :-)
Trochu jiny postup. Napred jsem varila 10min brambory, pak pridala cukiny lehce utycomixla a rozmackla štouchadlem. Az pak povarila s houbama. 2 tajne ingredience, zakysana smetana a trochu slehacky. Ocet do jidel nadavam, jen event citron.
Ted zmrzlina a černa kava. Miluju pátek :-)
... naozaj musela byť aj moja "bars fajna a prudko jedlá", lebo moja "prišahana najsamkrajšejšia" zjedla svoju porciu skôr ako ja! Nepamätám sa na jej takýto výkon od januára 1964!
Ďakujem za ohlas a pekné foto, citrón používam aj ja, u kulajdy dobrý nápad.
Vďaka Feri, za koment aj foto, som rád že Vám chutilo. :-)