Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 8. mája 2020

Národné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander Zobraziť celý popisNárodné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander či limetka. Preto aj tento recept, aj keď z Karibiku, patrí medzi moje obľúbené.

10
porcií
300 minút
príprava
240 minút
na 145 °C

Suroviny

1 kg (hruď, bok alebo krk)
2 plPL
200 g
1 plechovka
2 ks čerstvá
2 ks
5 strúčikov
100 ml
1 PL
2 ČL
2 ČL
3 ČL
1 ČL
3 ks
podľa chuti
1 ČL
400 ml
1 hrsť čerstvý




Postup

  1. 1

    Mäso opláchneme a osušíme. Rúru predhrejeme na 145 °C. Vo väčšom hrnci, vhodnom aj na pečenie v rúre, ho na olivovom oleji osmažíme zo všetkých strán a vyložíme na bok.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme na drobno nasekanú cibuľu a na prúžky nakrájanú papriku. Smažíme, kým cibuľa mierne chytí zlatistú farbu.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme pretlačený cesnak a korenie - sladkú a štipľavú mletú papriku, mletú rímsku rascu, oregano, soľ a mleté čierne korenie. Zalejeme vínom a po pár minútach pridáme plechovku paradajok a hovädzí vývar. Za občasného miešania privedieme do varu.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vložíme späť do hrnca, pridáme bobkový list, prikryjeme a dáme piecť na 2,5 - 4 hodiny (kým je mäso mäkké a dá sa vidličkou trhať). Doba pečenia závisí od veľkosti mäsa. Priebežne ho kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou. Ja som podliať nemusela ale po dvoch hodinách som ho rozdelila na štyri menšie časti a nechala piecť ešte asi 75 minút.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vidličkami natrháme na prúžky.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vylovíme všetky bobkové listy a mäso vrátime naspať do hrnca. Pridáme olivy a vínny ocot a na miernom ohni dusíme ešte 15 minút. Dochutíme soľou, octom či troškou cukru a primiešame nasekaný čerstvý koriander.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi.

    Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Ropa vieja (staré šaty/odev) spolu s čiernou dusenou fazuľou, opraženými plantain banánmi a ryžou je naozaj chutné jedlo. Dobre, že si pridala recept. Asi máš aj recept na kubánsku čiernu fazuľu, aj ten môžeš pridať pre záujemcov o autentické kubánske jedlo.
zahra
Kubanska cierna fazula: ciernu fazulu den dopredu namocime,potom ju varime v stvornasobku objemu vody s bobkovym listom, batatom pokrajanym na kocky, polievkovou lyzicou nadrobno pokrajaneho zazvoru do mäkka, vodu môzeme prilievat, aby sme potom uvarenu fazulu mohli rozmixovat. Pridame maslo a osolime. Ak sa nam da kasa sladka, môzeme pridat trochu jogurtu alebo citronovej stavy.
kuko95
Trhane robím pravidelne či už bravčové alebo hovädzie je to naozaj delikatesa a možnosti s čím to jesť sú nekonečné krásny recept
chemik
@zahra (9.5.2020 11:14)
Kaši né!
Tato úprava fazolové kaše může být chutná, ale je barevně nevzhledná ! Půvab receptu je i optický v kombinaci bílé rýže, černé fazole, hnědočerveného masa, banánů a zelených bylinek. Radost i jen pohledět!!
nikajednadva
@farbuska (8.5.2020 21:31)

Vďaka, chutí veru aj mne. Fazuľu som robila iba narýchlo, počas obedovej prestávky, z plechovky. Aj so šťavou a trochou vody som ju priviedla do varu, vedľa na olivovom oleji opražila cibuľu a nadrobno nasekanú papriku. Pridala som prelisovaný strúčik cesnaku, mletý rímsky kmín, soľ a korenie. Po chvíli som primiešala aj tretinu fazule (bez vody), tú som vareškou pretlačila na kašu a následne som to celé vrátila do hrnca s fazuľou. Pár minút nechala povariť a nakoniec som fazuľu dochutila oreganom, vínnym octom a soľou. V prípade sušenej fazule ju samozrejme dopredu treba namočiť a uvariť.
majok
Geniálne. Práve sme to dojedli. Trochu som to musel modifikovať. Fazule z konzervy... Originál je určite výborný. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia