Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso fotorecept
Foto: nikajednadva
Národné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander Zobraziť celý popisNárodné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander či limetka. Preto aj tento recept, aj keď z Karibiku, patrí medzi moje obľúbené.
porcií
príprava
na 145 °C
Suroviny
1 kg (hruď, bok alebo krk) |
|
2 plPL |
|
200 g |
|
1 plechovka |
|
2 ks čerstvá |
|
2 ks |
|
5 strúčikov |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
3 ČL |
|
1 ČL |
|
3 ks |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
400 ml |
|
1 hrsť čerstvý |
|
Postup
-
1
Mäso opláchneme a osušíme. Rúru predhrejeme na 145 °C. Vo väčšom hrnci, vhodnom aj na pečenie v rúre, ho na olivovom oleji osmažíme zo všetkých strán a vyložíme na bok.
-
2
Do hrnca dáme na drobno nasekanú cibuľu a na prúžky nakrájanú papriku. Smažíme, kým cibuľa mierne chytí zlatistú farbu.
-
3
Pridáme pretlačený cesnak a korenie - sladkú a štipľavú mletú papriku, mletú rímsku rascu, oregano, soľ a mleté čierne korenie. Zalejeme vínom a po pár minútach pridáme plechovku paradajok a hovädzí vývar. Za občasného miešania privedieme do varu.
-
4
Mäso vložíme späť do hrnca, pridáme bobkový list, prikryjeme a dáme piecť na 2,5 - 4 hodiny (kým je mäso mäkké a dá sa vidličkou trhať). Doba pečenia závisí od veľkosti mäsa. Priebežne ho kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou. Ja som podliať nemusela ale po dvoch hodinách som ho rozdelila na štyri menšie časti a nechala piecť ešte asi 75 minút.
-
5
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vidličkami natrháme na prúžky.
-
6
Vylovíme všetky bobkové listy a mäso vrátime naspať do hrnca. Pridáme olivy a vínny ocot a na miernom ohni dusíme ešte 15 minút. Dochutíme soľou, octom či troškou cukru a primiešame nasekaný čerstvý koriander.
-
7
Podávame s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi.
Kaši né!
Tato úprava fazolové kaše může být chutná, ale je barevně nevzhledná ! Půvab receptu je i optický v kombinaci bílé rýže, černé fazole, hnědočerveného masa, banánů a zelených bylinek. Radost i jen pohledět!!
Vďaka, chutí veru aj mne. Fazuľu som robila iba narýchlo, počas obedovej prestávky, z plechovky. Aj so šťavou a trochou vody som ju priviedla do varu, vedľa na olivovom oleji opražila cibuľu a nadrobno nasekanú papriku. Pridala som prelisovaný strúčik cesnaku, mletý rímsky kmín, soľ a korenie. Po chvíli som primiešala aj tretinu fazule (bez vody), tú som vareškou pretlačila na kašu a následne som to celé vrátila do hrnca s fazuľou. Pár minút nechala povariť a nakoniec som fazuľu dochutila oreganom, vínnym octom a soľou. V prípade sušenej fazule ju samozrejme dopredu treba namočiť a uvariť.