Krémové rizoto
Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Jedno z obľúbených jedál môjho manžela, ktorý ho paradoxne sprvoti nechcel ani ochutnať.
|
3-4 porcie |
15 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé som si pripravila vývar. Ak nemáte zrovna hotový, postačíia vám 2 ks zeleninového bujónu a liter vody. Horúci vývar si dajte na sporák do rajnice na najnižšiu teplotu, aby vám počas varenia nevychladol a prilievali ste ho teplý. Studený vývar vám ryžu vždy schladí a budete ju variť oveľa dlhšie.
- Cibuľu nasekáme nadrobno a podusíme na miernom ohni na troche olivového oleja v hlbšej panvici.
- Pridáme bobkové listy, ryžu a premiešame.
- Podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridávame po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata. Ochutíme soľou a čiernym korením.
- S naliatím prvej naberačky vývaru si nastavíme časovač na 20 minút.
- Vývar prilievajte vtedy, keď na povrchu hladiny ryža začína vykúkať.
- Asi po 10 minútach pridáme na kocky nakrájaného lososa zbaveného kože a cherry paradajky nakrájané na polovice. Ďalej varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto. Bobkové listy vyberieme a pridáme rozmrazený hrášok (ja som použila z konzervy).
- Keď je ryža uvarená (asi po 20-22 minútach), pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, odstavíme z plameňa a primiešame maslo. Ochutíme citrónovou šťavou a nahrubo nakrájanými lístkami bazalky. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty odpočívať.
- Servírujeme ozdobené bazalkou.