Krémové rizoto

Krémové lososové rizoto s cherry paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Jedno z obľúbených jedál môjho manžela, ktorý ho paradoxne sprvoti nechcel ani ochutnať.

3-4
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé som si pripravila vývar. Ak nemáte zrovna hotový, postačíia vám 2 ks zeleninového bujónu a liter vody. Horúci vývar si dajte na sporák do rajnice na najnižšiu teplotu, aby vám počas varenia nevychladol a prilievali ste ho teplý. Studený vývar vám ryžu vždy schladí a budete ju variť oveľa dlhšie.
  2. Cibuľu nasekáme nadrobno a podusíme na miernom ohni na troche olivového oleja v hlbšej panvici.
  3. Pridáme bobkové listy, ryžu a premiešame.
  4. Podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridávame po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata. Ochutíme soľou a čiernym korením.
  5. S naliatím prvej naberačky vývaru si nastavíme časovač na 20 minút.
  6. Vývar prilievajte vtedy, keď na povrchu hladiny ryža začína vykúkať.
  7. Asi po 10 minútach pridáme na kocky nakrájaného lososa zbaveného kože a cherry paradajky nakrájané na polovice. Ďalej varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto. Bobkové listy vyberieme a pridáme rozmrazený hrášok (ja som použila z konzervy).
  8. Keď je ryža uvarená (asi po 20-22 minútach), pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, odstavíme z plameňa a primiešame maslo. Ochutíme citrónovou šťavou a nahrubo nakrájanými lístkami bazalky. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty odpočívať.
  9. Servírujeme ozdobené bazalkou.