Papriková polievka s chorizo slimákmi
mesačník Varecha, 14. septembra 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Chorizo slimáky: | |
1 bal. rozvaľkané |
|
80 g |
|
120 g |
|
5 stoniek (čerstvý) |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Polievka: | |
3 ks |
|
2 ks (bio) |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
100 g |
|
|
Postup
-
1
Chorizo slimáky: Chorizo nakrájame na kocky. Zo stoniek tymianu otrháme lístky a nasekáme ich nadrobno. Syr gouda nastrúhame. V miske zmiešame chorizo, goudu, tymian a nastrúhanú citrónovú kôru.
- 2
Lístkové cesto rozbalíme, posypeme zmesou s chorizom a pevne zvinieme ako roládu. Nakrájame na centimetrové kolieska a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 15–20 minút dozlatista.
- 3
Na polievku zbavíme papriku jadrovníkov, nakrájame na kusy. Z pomarančov nastrúhame kôru tak, aby sme získali 3 ČL kôry a z dužiny vytlačíme 300 ml šťavy.
- 4
V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, štipľavú papričku a papriku. Opekáme asi 5 minút. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, cukor, 1/2 ČL soli a trochu mletého čierneho korenia. Zalejeme 300 ml vody a pomarančovou šťavou a na miernom ohni varíme 10 minút. Pridáme pomarančovú kôru a polievku najemno rozmixujeme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- 5
Smotanový syr rozmiešame s 2 PL vody, polievku rozdelíme do misiek, ozdobíme syrom, posypeme nasucho opečeným sezamom a podávame s chorizo slimákmi.
Tiež papriková polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu