Malinový koláč
Malinový koláč

Krehký žĺtkový tart s malinami bez lepku

novalim - fotkanovalim, 22. júna 2022. Komerčný recept.
Krehký žĺtkový tart s malinami bez lepku
Foto: novalim

Tento dezert priam dýcha letom. Krehké cesto so žĺtkovou plnkou doplnené čerstvými malinami určite ocení vaša rodina i priatelia. S ním budete hviezdou Zobraziť celý popisTento dezert priam dýcha letom. Krehké cesto so žĺtkovou plnkou doplnené čerstvými malinami určite ocení vaša rodina i priatelia. S ním budete hviezdou každej letnej párty. Príprava je vcelku jednoduchá a koláč sa dá variovať s rôznym letným drobným ovocím. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
70 + chladenie cesta minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g + na pomúčenie dosky
1/2 ČL
50 g
90 g studené
3 PL studená
Na zaťaženie cesta pri pečení:
Náplň:
4 ks
120 g
200 g
40 g
1-2 ČL (amaretto)
150 g čerstvé
Na dokončenie:
 čerstvé
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. V mise premiešame spolu (robotom alebo ručne) múku, maslo, soľ a cukor tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme 3 PL studenej vody, opäť krátko premiesime a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na okrúhly plát s hrúbkou 5 mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do okrúhlej formy s priemerom asi 25 cm a prstami poroztláčame ku dnu a aj ku okrajom. Popicháme ho vidličkou a prečnievajúce cesto odrežeme. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.

  3. 3

    Kým sa pečie cesto, pripravíme si žĺtkovú náplň. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na svetlú penu. Primiešame kyslú smotanu, hladkú múku a mandľový likér. Všetko dobre zapracujeme gumenou varechou.

  4. 4

    Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a nalejeme žĺtkovú náplň. Do náplne povkladáme čerstvé, umyté a dobre osušené maliny a vložíme späť do rúry. Pečieme pri tej istej teplote ešte 20-25 minút. Koláč je hotový, keď sa povrch netrasie. Po dopečení, vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Dozdobíme malinami, posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

  5. 5

    Tip: Namiesto krehkého cesta môžeme použiť aj Novalim Bezgluténové chladené linecké cesto.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia