Malinový koláč

Krehký žĺtkový tart s malinami bez lepku

Autor receptu: novalim

Tento dezert priam dýcha letom. Krehké cesto so žĺtkovou plnkou doplnené čerstvými malinami určite ocení vaša rodina i priatelia.* S ním budete hviezdou každej letnej párty. Príprava je vcelku jednoduchá a koláč sa dá variovať s rôznym letným drobným ovocím. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.

10
porcií
70 + chladenie cesta minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. V mise premiešame spolu (robotom alebo ručne) múku, maslo, soľ a cukor tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme 3 PL studenej vody, opäť krátko premiesime a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.
  2. Rúru predhrejeme na 180 °C. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na okrúhly plát s hrúbkou 5 mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do okrúhlej formy s priemerom asi 25 cm a prstami poroztláčame ku dnu a aj ku okrajom. Popicháme ho vidličkou a prečnievajúce cesto odrežeme. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.
  3. Kým sa pečie cesto, pripravíme si žĺtkovú náplň. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na svetlú penu. Primiešame kyslú smotanu, hladkú múku a mandľový likér. Všetko dobre zapracujeme gumenou varechou.
  4. Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a nalejeme žĺtkovú náplň. Do náplne povkladáme čerstvé, umyté a dobre osušené maliny a vložíme späť do rúry. Pečieme pri tej istej teplote ešte 20-25 minút. Koláč je hotový, keď sa povrch netrasie. Po dopečení, vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Dozdobíme malinami, posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
  5. Tip: Namiesto krehkého cesta môžeme použiť aj Novalim Bezgluténové chladené linecké cesto.