Pistáciovo-malinový koláčik na spôsob tiramisu
Foto: pepavari
Moja mamina veľmi ľúbi kombináciu maliny a pistácie a na poslednú chvíľku ma požiadala o koláčik alebo tortu. Keďže rada skúšam nové veci a Zobraziť celý popisMoja mamina veľmi ľúbi kombináciu maliny a pistácie a na poslednú chvíľku ma požiadala o koláčik alebo tortu. Keďže rada skúšam nové veci a všetci milujú tiramisu, skúsila som to prepojiť.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1-2 bal. |
|
500-600 ml |
|
2-3 vrecúška |
|
400-500 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
podľa potreby |
|
2 PL |
|
1/2 ks |
|
750 g |
|
500 ml |
|
podľa potreby (alebo vanilkový cukor) |
|
100-150 g |
|
70 g (lúpané, pražené, nesolené) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Príprava mliečneho základu: Ako prvý krok si pripravte mliečny základ, do ktorého budete namáčať piškóty. Mlieko priveďte k varu, následne v ňom nechajte vylúhovať zelený čaj po dobu približne 10 minút alebo podľa odporúčanej doby lúhovania. Po uplynutí tejto doby čaj odstráňte a nechajte mlieko vychladnúť.
- 2
Príprava malinového džemu: Mrazené alebo čerstvé maliny dajte do hrnca, pričom časť z nich si odložte na neskoršie použitie. K malinám pridajte šťavu z 1/2 citróna a kryštálový cukor. Zmes varte, kým sa maliny nerozpadnú. Následne prepasírujte malinovú zmes cez jemné sitko, aby ste odstránili zrniečka. Prepasírovanú zmes zohrejte opäť na bod varu a zahustite ju gustínom do konzistencie riedkeho džemu. Následne ju nechajte vychladnúť.
- 3
Príprava krému: Mascarpone rozmiešajte do hladka a následne do neho postupne vmiešajte vyšľahanú smotanu na šľahanie. Pridajte vanilkový cukor (použila som 4 balíčky) a podľa chuti aj práškový cukor, aby bol krém dostatočne sladký. Nakoniec do krému vmiešajte pistáciovú pastu. Pražené pistácie rozdrvte, pričom polovicu z nich pridajte do krému a premiešajte.
- 4
Skladanie tiramisu: Piškóty rýchlo namočte do vychladnutého mliečneho základu so zeleným čajom a uložte ich na dno formy. Na piškóty rovnomerne naneste polovicu pistáciového krému. Na pistáciový krém poukladajte odložené maliny a zalejte ich pripraveným malinovým džemom. Opäť vytvorte vrstvu namočených piškót. Na vrchovú vrstvu piškót rozotrite zvyšok pistáciového krému a posypte ho drvenými pistáciami.
- 5
Hotové tiramisu nechajte odležať v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc, aby chute dostatočne prešli.
- 6
Tento recept je prispôsobený forme, ktorú používam ja, avšak ingrediencie a veľkosť formy môžete upraviť podľa vlastného uváženia.
Tiež pistáciový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu