Nepečený pistáciový zákusok
Nepečený pistáciový zákusok

Pistáciovo-malinový koláčik na spôsob tiramisu

pepavari - fotkapepavari, 11. októbra 2024
Pistáciovo-malinový koláčik na spôsob tiramisu
Foto: pepavari

Moja mamina veľmi ľúbi kombináciu maliny a pistácie a na poslednú chvíľku ma požiadala o koláčik alebo tortu. Keďže rada skúšam nové veci a Zobraziť celý popisMoja mamina veľmi ľúbi kombináciu maliny a pistácie a na poslednú chvíľku ma požiadala o koláčik alebo tortu. Keďže rada skúšam nové veci a všetci milujú tiramisu, skúsila som to prepojiť.

30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 bal.
500-600 ml
2-3 vrecúška
400-500 g (čerstvé alebo mrazené)
 podľa potreby
2 PL
1/2 ks
750 g
500 ml
 podľa potreby (alebo vanilkový cukor)
100-150 g
70 g (lúpané, pražené, nesolené)
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Príprava mliečneho základu: Ako prvý krok si pripravte mliečny základ, do ktorého budete namáčať piškóty. Mlieko priveďte k varu, následne v ňom nechajte vylúhovať zelený čaj po dobu približne 10 minút alebo podľa odporúčanej doby lúhovania. Po uplynutí tejto doby čaj odstráňte a nechajte mlieko vychladnúť.

  2. 2

    Príprava malinového džemu: Mrazené alebo čerstvé maliny dajte do hrnca, pričom časť z nich si odložte na neskoršie použitie. K malinám pridajte šťavu z 1/2 citróna a kryštálový cukor. Zmes varte, kým sa maliny nerozpadnú. Následne prepasírujte malinovú zmes cez jemné sitko, aby ste odstránili zrniečka. Prepasírovanú zmes zohrejte opäť na bod varu a zahustite ju gustínom do konzistencie riedkeho džemu. Následne ju nechajte vychladnúť.

  3. 3

    Príprava krému: Mascarpone rozmiešajte do hladka a následne do neho postupne vmiešajte vyšľahanú smotanu na šľahanie. Pridajte vanilkový cukor (použila som 4 balíčky) a podľa chuti aj práškový cukor, aby bol krém dostatočne sladký. Nakoniec do krému vmiešajte pistáciovú pastu. Pražené pistácie rozdrvte, pričom polovicu z nich pridajte do krému a premiešajte.

  4. 4

    Skladanie tiramisu: Piškóty rýchlo namočte do vychladnutého mliečneho základu so zeleným čajom a uložte ich na dno formy. Na piškóty rovnomerne naneste polovicu pistáciového krému. Na pistáciový krém poukladajte odložené maliny a zalejte ich pripraveným malinovým džemom. Opäť vytvorte vrstvu namočených piškót. Na vrchovú vrstvu piškót rozotrite zvyšok pistáciového krému a posypte ho drvenými pistáciami.

  5. 5

    Hotové tiramisu nechajte odležať v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc, aby chute dostatočne prešli.

  6. 6

    Tento recept je prispôsobený forme, ktorú používam ja, avšak ingrediencie a veľkosť formy môžete upraviť podľa vlastného uváženia.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia