Králik na citrusoch a olivách

stanci11 - fotkastanci11, 11. decembra 2019
Králik na citrusoch a olivách
Foto: stanci11

„Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?“ :D Ja sa vždy musím Zobraziť celý popis„Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?“ :D Ja sa vždy musím smiať keď si na túto hlášku spomeniem. U mňa by králik mohol byť stále, akurát sa snažím vždy vymyslieť nejakú novú úpravu. Kombináciu citrón-pomaranč-olivy som našla na nete a prišla mi zaujímavá. A vám ponúkam výsledok.
Zdroj: cookido.thermomix

4
porcie
10 minút
príprava
20+10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
3-4 ks
100 g
100 g
50-100 ml
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Tak na začiatok som celého králika naporcovala, osolila a okorenila.

    Králik na citrusoch a olivách - obrázok 1
  2. 2

    Vedľa som si pripravila marinádu - prelisovaný cesnak, šťava a nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, šťava a kôra z 1/2 citrónu, kolieska z druhej polovice citrónu - poriadne som premiešala. Najideálnejšie by bolo nechať králičie mäso v marináde cez noc, ale na to som nemala čas, takže sa šlo bez marinovania - ničomu to však neuškodilo si myslím.

  3. 3

    V tlakovom hrnci som vytopila kúsok slaninky, vybrala ju bokom a na masti som sprudka opiekla každý kúsok mäsa - a vybrala bokom.

    Králik na citrusoch a olivách - obrázok 3
  4. 4

    Následne som pridala olej a orestovala šalotku. Po chvíľke som pridala mäso a podliala ho asi 50-100 ml suchého bieleho vína. Po zredukovaní som vliala na mäso pripravenú marinádu, nechala zavariť a až potom som vsypala nasekané olivy a tymian.

    Králik na citrusoch a olivách - obrázok 4
  5. 5

    Tlakový hrniec som zavrela a od natlakovania nechala 20 minút bublať. Potom som celú zmes opatrne preložila do pekáča a zapiekla pod grilom - cca 10 min.

    Králik na citrusoch a olivách - obrázok 5
  6. 6

    A hneď ako králik chytil trošku kôrčičku bolo dielo dokonané :) Mäso som akurát vybrala a do omáčky vmiešala veľkú lyžicu masla. Táto olivovo-citrusová kombinácia ma milo prekvapila, a dúfam že podobne to bude aj u vás - aby sme nemali "zase toho králika ako naposledy" :)

    Králik na citrusoch a olivách - obrázok 6
  7. 7

    Inak u mňa ako príloha dýňové pyré (šľahané s kokosovým mliekom), ale najviac by sa mi hodily klasicky pečené zemiaky! A presne to vyskúšam cez sviatky doma ;)

    Králik na citrusoch a olivách - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
@stanci11 , takto pripraveného zajka by som aj ja rada ochutnala, vyzerá veľmi zvodne..veľmi mám rada králičie mäso, len teraz nemám zdroj odkiaľ získať toto mäsko..
1x haji
radost
@izabella929 (13.12.2019 17:01)

už nechováme..
dedko kedysi choval v chlieve pri kozách..králiky behali a žrali čo im kozy nechali plus doniesla gazdiná..žiadny problém..
my sme pokračovali v tradícii-do doby-že sa musí očkovať-kapú-chorľavejú
ako celá spoločnosť -ochorela dákou pliagou..
tak občas kúpim v Lidli..
1x haji
stanci11
@izabella929 - Izka to chápem, mne sa vždy podarí že mi ho niekto donesie zo snámych alebo z klientov, doma už tiež nechováme a ani väčšina susedov...a pritom je to tak skvelé mäso.

@radost - v Lidli sa dajú kúpiť celkom v pohode, už som to tiež tak spravila - len davam klasicky pozor na to odkiaľ ušiaci sú :) inak máš pravdu - s králikmi aj s nami bohužiaľ

1x haji
haji
Pobavila jsi mě úvodem, haha Krásná stať, plná lásky a radosti! Miluju králíky. Byť je doma dědkovia s babinkami chovali - nebylo jich nikdy dost.
Krásná kombinace surovin, neotřelý receptík, děkuji za inspiraci. Prudce jedlé foto!
stanci11
@haji som rada že som ťa pobavila! :) úsmev treba každý deň. A inak ďakujem za pochvalu, treba to trochu ozvláštniť toho králika sem-tam ;)