Králik

Králik na citrusoch a olivách

Autor receptu: stanci11

„Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?“ *:D Ja sa vždy musím smiať keď si na túto hlášku spomeniem. U mňa by králik mohol byť stále, akurát sa snažím vždy vymyslieť nejakú novú úpravu. Kombináciu citrón-pomaranč-olivy som našla na nete a prišla mi zaujímavá. A vám ponúkam výsledok.

4
porcie
10 minút
príprava
20+10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Tak na začiatok som celého králika naporcovala, osolila a okorenila.
  2. Vedľa som si pripravila marinádu - prelisovaný cesnak, šťava a nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, šťava a kôra z 1/2 citrónu, kolieska z druhej polovice citrónu - poriadne som premiešala. Najideálnejšie by bolo nechať králičie mäso v marináde cez noc, ale na to som nemala čas, takže sa šlo bez marinovania - ničomu to však neuškodilo si myslím.
  3. V tlakovom hrnci som vytopila kúsok slaninky, vybrala ju bokom a na masti som sprudka opiekla každý kúsok mäsa - a vybrala bokom.
  4. Následne som pridala olej a orestovala šalotku. Po chvíľke som pridala mäso a podliala ho asi 50-100 ml suchého bieleho vína. Po zredukovaní som vliala na mäso pripravenú marinádu, nechala zavariť a až potom som vsypala nasekané olivy a tymian.
  5. Tlakový hrniec som zavrela a od natlakovania nechala 20 minút bublať. Potom som celú zmes opatrne preložila do pekáča a zapiekla pod grilom - cca 10 min.
  6. A hneď ako králik chytil trošku kôrčičku bolo dielo dokonané :) Mäso som akurát vybrala a do omáčky vmiešala veľkú lyžicu masla. Táto olivovo-citrusová kombinácia ma milo prekvapila, a dúfam že podobne to bude aj u vás - aby sme nemali "zase toho králika ako naposledy" :)
  7. Inak u mňa ako príloha dýňové pyré (šľahané s kokosovým mliekom), ale najviac by sa mi hodily klasicky pečené zemiaky! A presne to vyskúšam cez sviatky doma ;)