Kačací vývar (kačacie consomé)
šéfkuchár, 30. apríla 2023
Foto: TV Markíza
Výborný kačací vývar podľa šéfkuchára Martina Nováka, ktorý je tvárou televíznej šou Na nože.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2,5 kg |
|
1 kg |
|
800 g |
|
500 g |
|
500 g |
|
50 g |
|
10 g |
|
10 g (čierne a nové korenie, bobkový list) |
|
30 g |
|
50 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
Ešte potrebujeme: | |
300 g (s vňaťou) |
|
100 g |
|
10 g |
|
10 g |
|
Na kožu: | |
200 g |
|
10 g |
|
(alebo prepustené maslo) |
|
Postup
-
1
Celú kačicu stiahneme z kože, kožu odložíme bokom. Kačicu rozštvrtíme a vložíme do hrnca s asi 3–4 l vody. Pridáme očistenú mrkvu, zeler, pór, petržlen, citrónovú trávu, ktorú najprv pobúchame tupou časťou noža, aby sme z nej dostali vôňu. Pridáme cesnak, čierne korenie, bobkový list, nové korenie, koriandrovú vňať, hladkú petržlenovú vňať, cibuľu, shiitake huby, soľ.
- 2
Pomaly varíme 4 a viac hodín na malom, stabilnom ohni. Keď má vývar silu a peknú vôňu, trošku ho zredukujeme a precedíme cez gázu, aby sme ho mali pekný číry.
- 3
Kačaciu kožu pokrájame na malé kocky a pri nízkej teplote najlepšie na teflónovej panvičke ju vytopíme na kačacie oškvarky. Kačacie oškvarky scedíme, masť si odložíme. Tapioku rozvaríme na kašu, pridáme do nej kačacie oškvarky a soľ. Zmes natiahneme na silikónovú formu alebo plát a necháme vysušiť. Vzniknú čipsy, ktoré nalámeme a vyprážame v rozpálenom prepustenom masle alebo oleji.
- 4
Mäso z kačice oberieme, dochutíme soľou, korením, troškou cesnaku a spojíme ho s tukom, ktorý sme si odložili z oškvarkov. Zarolujeme do fólie, necháme vychladnúť, potom pokrájame na hrubšie kolieska. Kolieska môžeme obaľovať do póru, ktorý sme oblanšírovali.
- 5
Servírujeme mäsové kolieska, na to dáme plátky mrkvy, ktorú môžeme uvariť v pomarančovej šťave so zázvorom, ďalej aranžujeme čipsy a na tanieri podávame s vývarom.
Tiež vývar:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ano, klasický kachní vývar pro thajskou resp. čínskou kuchyni. Dobrý je postup jak z tvrdých "skleněných" kachních škvarků vyrobit poživatelnou pochoutku. S hrůzou vzpomínám jak v anglických pubech podávají k pivu sáček naprosto tvrdých "skleněných" škvarků z kůže prasečí a pro změkčení je polévají sladovým octem.