Jelenie ragú
Jelenie ragú

Jelenie ragú

boise - fotkaboise, 30. decembra 2017
Jelenie ragú
Foto: boise

Neviem čo je to ragú, z kuchárskeho hľadiska neviem presne definovať, ako má také ragú vyzerať a čo má spĺňať a ako sa dobre Zobraziť celý popisNeviem čo je to ragú, z kuchárskeho hľadiska neviem presne definovať, ako má také ragú vyzerať a čo má spĺňať a ako sa dobre vychované ragú správa. Ale ako sme tak s ragú na seba pozerali, iné meno som mu dať nevedela.

30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
4 PL
5 ks
8 guličiek
6 ks
150 g
5 ks
1 hrsť
2 ks malý
4 PL
3 dcl
3-4 ks
 kúsok
6 strúčikov
1 ks (na zahustenie)




Postup

  1. 1

    Mäso pokrájame na kocky. Na bravčovej masti opražíme cibuľu, pridáme slaninu a ďalej opekáme do zlatista.

  2. 2

    Pridáme pokrájané mäso a opečieme, prihodíme nové korenie, borievky, bobkový list a necháme podusiť.

  3. 3

    Keď mäso pustí šťavu, pridáme soľ, mleté čierne korenie, na drobno nakrájaný cesnak, víno, paradajkový pretlak (použila som dve malé konzervy) a šípkový lekvár.

  4. 4

    Keď sa víno vyvarí, podlejeme vriacou vodou a pridáme pokrájanú mrkvu a zeler. Množstvo zeleru nechám na vás, ako komu chutí. Prihodíme tiež za hrsť brusníc a ďalej dusíme.

  5. 5

    Pokiaľ je šťava riedka, zahustíme ju nastrúhaným zemiakom. Varíme, kým mäso nezmäkne. Podávame napríklad s domácou zemiakovou knedľou (tú som robila prvýkrát v živote, takže je hodne kostrbatá). Ak sa rozhodnete pre takúto úpravu mäsa, prajem dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

bubaya
Ragú, alebo ragout po francúzsky, je zmes mäsa, zeleniny nakrájanej na drobné kúsky, každý druh by sa mal robiť zvlášť, a potom sa zmiešajú spolu s bielou pikantnou bešamelovou omáčkou. Omáčka sa môže zjemniť rozšľahaným žĺtkom. Robí sa hlavne z jemného mäsa - hydina, králik, teľacieho alebo jahňacieho, niekedy aj z vnútorností, a koreňovej zeleniny. To je zo starej kuchárky spred takmer 100 rokov. Ináč je to výborná vec, podľa originálneho receptu. Dnes sa za ragú považuje všetko, čo je na drobno nakrájané a pláva to v omáčke. Dala by som si, vyzerá to veľmi chutne.
marianne
Vyzerá to vynikajúco a isto to bude aj tak chutiť. Mám doma nejakú diviačinu, nechám sa inšpirovať..
bubaya
A ešte som sa dočítala, že slovo ragout je odvodené z ragoûter, čo znamená povzbudiť chuť, a podávalo sa ako predjedlo. A soté - sauté, znamená opekať, smažiť, alebo aj minútka. Takže soté je bez omáčky narýchlo a ragú je s omáčkou a pomaly. Toľko jazykové okienko.
evanaaa
Takto podobne som aj ja nedávno robila jelenie mäso, ja som to nazvala jelení guľáš, aj ten šípkový lekvár som dala a koreniny, len víno nie - nepijeme, tak nebolo.....ale chutilo, aj keď to nebolo ragú....
1x boise
haji
@Bubaya (30.12.2017 17:06)
Ajta krajta, výklad jako z učebnice. Naposledy jsem dělala /asi guláš?!/ každé maso zvlášť, pak sfúzovala. Je to jako nekonečný příběh, haha Hezký večer @Bubaya !
@Boise recept se mi moc líbí, jsi šikulka! Vezmu si inspiraci. Díky za receptík!
bubaya
@Haji (30.12.2017 19:12)

Ja som jedla v dobrej reštike pravé ragú v bešameli so smotanou a musím povedať, že to bolo vynikajúce, jemné a pritom pikantné. A okrem toho ma veľmi zaujíma pôvod jedál, aj pôvod slov, mien....tak preto ten výklad. A to, čomu my tu hovoríme guláš, nemá s maďarským originálnym gulášom veľa spoločného. Ale hlavne, že nám chutí, vždyť komu chutná, ten nezlobí.
2x haji a boise
pivonka
@Boise , tvoje ragú vyzerá vynikajúco a isto aj tak chutí. Z diviny u más varieva môj zať, tento recept mu určite odporučím, lebo má ešte v chladničke kúsok jeleňa. Vďaka za recept.
1x boise
frezia
Krasny recept, urcite to je velmi chutne. Vsetko ladi pekne spolu.
1x boise
boise
Ďakujem za milé komentáre :) Bola to fakt pecka, aj deťom chutilo, dali si aj 3x nabrať až som sa bála, že im bude zle :D Prílohy som striedala, najskôr knedličky, potom kaša, potom varené zemiaky. Ryža mi k tomu nešla...
jerica
Paráda, k tomu niet čo dodať, lakocinka na jazyku !!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia