Jelenie ragú fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. marca 2014
Jelenie ragú (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ a ja milujeme divinu, už sme ju dlhšie nemali, teraz som vybrala jeden úžasný recept, pochádza zo Szilaspogonyu /silašpogoňu/, ktorý sa nachádza v Novohradskej župe v okrese Salgótarján /šalgótarián/ v Madarsku, nachádza sa poblíž slovenských hraníc. Pôvodne je to recept na diviačie mäso, veľmi sa mi páčil, pripravila som ho z jelenieho stehna len s malými úpravami. Pridávam pre milovníkov diviny.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

600 g
1 ks
100 g
z 1 ks pomaranča
z 1 ks pomaranča
250 ml
1 veľká hrsť
podľa chuti
3 - 4 guľôčky
podľa chuti
podľa chuti
150 ml
2 PL
2 PL
podľa potreby
2 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ošúpala som jednu veľmi veľkú cibuľu a pokrájala som ju na veľmi jemno, ako bolo uvedené v pôvodnom recepte.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jelenie stehno som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som ho na veľké kocky asi 4x5 cm.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhala som kôru pomarančavú kôru z jedného pomaranča.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z 3 vetvičiek tymianu som obrala lístočky, mám doma svoj sušený.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dve veľké očistené mrkvy som pokrájala na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, aby po uvarení zostali ešte troška al dente.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na domácej bravčovej masti som vyškvarila kocky domácej údenej slaninky, ktoré som potom vybrala na tanier /do ragú som ich už nepoužila/ a v hrnci som ponechala iba tuk.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do rozpálenej masti som pridala kocky jelenieho stehna,...

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktoré som prudko opekala do hneda z každej strany.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K opečenému mäsku som pridala na veľmi jemno pokrájanú cibuľu a restovala tiež takmer do hneda, ...

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som k nej lístky tymianu,...

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..soľ, na hrubo drvené borievky a na hrubo drvené čierne korenie.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K mäsku som priliala červené víno a dusila som ho prikryté pokrievkou pomaly - cca 90 minút, za občasného premiešania a podliatia horúcim domácim hovädzím vývarom, len do výšky mäska, viac nie.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dubáky som namočila do teplej vody na ten čas.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pripravila som si domáci paradajkový pretlak.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    K mäsku, ktoré bolo už polomäkké som pridala mrkvu a paradajkovú šťavu, ...

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...asi o 15 minút som pridala namočené dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené, dusila som ich prikryté pokrievkou v jeleňom ragú, aby ragú zostalo nádherne voňavé.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    V šťave z jedného pomaranča som rozmiešala 1 PL Maizeny do hladka.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Pripravila som si čučoriedkový džem.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Do ragú som pridala nastrúhanú kôru z jedného pomaranča a zahustila som ho Maizenou rozmiešanou v pomarančovej šťave. Maizenu nesmiete dlho variť, lebo dlhším varením zredne a jedlo nezahustí.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Do hotového jelenieho ragú som primiešala sladký čučoriedkový džem na vyrovnanie kyslej chuti a vyladenie slanej sladko-kyslej lahodnej výslednej chuti celého jedla.

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Jelenie ragú som podávala horúce na hniezde z čerstvo udusenej tarhone. Bola to trošku piplačka, ale tá vynaložená námaha sa skutočne oplatila pre ten vynikajúci výsledok - nádherne voňavé jelenie ragú úžasnej chuti. Môj priateľ hodnotil toto ragú vysoko pozitívne a veľmi ma za túto dobrotu pochválil :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať tento recept milovníkom diviny.:-) Prajem Dobrú chuť!

    Jelenie ragú (fotorecept) - obrázok 23

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
@eviana , verím, že by si túto lahôdku aj ty rada ochutnala :-)
vieš, ked už Moshe, môj priateľ a môj kulinársky guru toto ragu hodnotil vysoko pozitívne a to on hned tak nespraví, nevytkol mi v tomto jedle vôbec nič, tak si myslím, že je to naozaj dobré :-)))
dakujem za pochvalu i za 5*
Tak to sa mi paci :-) akurat rozmyslam,ze vyskusam urobit podla teba len zamenim jelena ( k divine som sa akosi nedopracovala tu) za kenguru predsa obe su dive zvierata :-)
@marianne , je to skutočne výborné, som rada, že považuješ recept za pekný a tiež zbožňuješ divinu :-)
dakujem za pochvalu.
@lucynka moja, myslím, že ak použiješ kenguru /k tomu sa zase ja nedostanem :-)/,tým nič nepokazíš.:-) verím, že ti bude chutiť, ak vyskúšaš tento recept a som rada, že sa ti páči.
dakujem ti.
@elysa , hej tá piplačka skutočne stála za to a pravdu máš, divina je úžasné mäsko, kombináciu s tarhoňou som vyskúšala po prvýkrát a zdala sa mi oveľa lepšia ako knedle k divine :-)
dakujem za uznanie a 5*

Pridaj komentár k receptu: