Foto: pusta
Môj priateľ a ja milujeme divinu, už sme ju dlhšie nemali, teraz som vybrala jeden úžasný recept, pochádza zo Szilaspogonyu /silašpogoňu/, ktorý sa nachádza Zobraziť celý popisMôj priateľ a ja milujeme divinu, už sme ju dlhšie nemali, teraz som vybrala jeden úžasný recept, pochádza zo Szilaspogonyu /silašpogoňu/, ktorý sa nachádza v Novohradskej župe v okrese Salgótarján /šalgótarián/ v Madarsku, nachádza sa poblíž slovenských hraníc. Pôvodne je to recept na diviačie mäso, veľmi sa mi páčil, pripravila som ho z jelenieho stehna len s malými úpravami. Pridávam pre milovníkov diviny.
porcie
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
z 1 ks pomaranča |
|
z 1 ks pomaranča |
|
250 ml |
|
1 veľká hrsť |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 guľôčky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
150 ml |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Ošúpala som jednu veľmi veľkú cibuľu a pokrájala som ju na veľmi jemno, ako bolo uvedené v pôvodnom recepte.
-
2
Jelenie stehno som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
3
Pokrájala som ho na veľké kocky asi 4x5 cm.
-
4
Nastrúhala som kôru pomarančavú kôru z jedného pomaranča.
-
5
Z 3 vetvičiek tymianu som obrala lístočky, mám doma svoj sušený.
-
6
Dve veľké očistené mrkvy som pokrájala na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, aby po uvarení zostali ešte troška al dente.
-
7
Na domácej bravčovej masti som vyškvarila kocky domácej údenej slaninky, ktoré som potom vybrala na tanier /do ragú som ich už nepoužila/ a v hrnci som ponechala iba tuk.
-
8
Do rozpálenej masti som pridala kocky jelenieho stehna,...
-
9
...ktoré som prudko opekala do hneda z každej strany.
-
10
K opečenému mäsku som pridala na veľmi jemno pokrájanú cibuľu a restovala tiež takmer do hneda, ...
-
11
...pridala som k nej lístky tymianu,...
-
12
..soľ, na hrubo drvené borievky a na hrubo drvené čierne korenie.
-
13
Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006.
-
14
K mäsku som priliala červené víno a dusila som ho prikryté pokrievkou pomaly - cca 90 minút, za občasného premiešania a podliatia horúcim domácim hovädzím vývarom, len do výšky mäska, viac nie.
-
15
Dubáky som namočila do teplej vody na ten čas.
-
16
Pripravila som si domáci paradajkový pretlak.
-
17
K mäsku, ktoré bolo už polomäkké som pridala mrkvu a paradajkovú šťavu, ...
-
18
...asi o 15 minút som pridala namočené dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené, dusila som ich prikryté pokrievkou v jeleňom ragú, aby ragú zostalo nádherne voňavé.
-
19
V šťave z jedného pomaranča som rozmiešala 1 PL Maizeny do hladka.
-
20
Pripravila som si čučoriedkový džem.
-
21
Do ragú som pridala nastrúhanú kôru z jedného pomaranča a zahustila som ho Maizenou rozmiešanou v pomarančovej šťave. Maizenu nesmiete dlho variť, lebo dlhším varením zredne a jedlo nezahustí.
-
22
Do hotového jelenieho ragú som primiešala sladký čučoriedkový džem na vyrovnanie kyslej chuti a vyladenie slanej sladko-kyslej lahodnej výslednej chuti celého jedla.
-
23
Jelenie ragú som podávala horúce na hniezde z čerstvo udusenej tarhone. Bola to trošku piplačka, ale tá vynaložená námaha sa skutočne oplatila pre ten vynikajúci výsledok - nádherne voňavé jelenie ragú úžasnej chuti. Môj priateľ hodnotil toto ragú vysoko pozitívne a veľmi ma za túto dobrotu pochválil :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať tento recept milovníkom diviny.:-) Prajem Dobrú chuť!
tvoju pochvalu si vážim a dakujem i za 5*
vieš, ked už Moshe, môj priateľ a môj kulinársky guru toto ragu hodnotil vysoko pozitívne a to on hned tak nespraví, nevytkol mi v tomto jedle vôbec nič, tak si myslím, že je to naozaj dobré :-)))
dakujem za pochvalu i za 5*
dakujem za pochvalu.
@lucynka moja, myslím, že ak použiješ kenguru /k tomu sa zase ja nedostanem :-)/,tým nič nepokazíš.:-) verím, že ti bude chutiť, ak vyskúšaš tento recept a som rada, že sa ti páči.
dakujem ti.
@elysa , hej tá piplačka skutočne stála za to a pravdu máš, divina je úžasné mäsko, kombináciu s tarhoňou som vyskúšala po prvýkrát a zdala sa mi oveľa lepšia ako knedle k divine :-)
dakujem za uznanie a 5*
veľmi pekne dakujem.