Zapekaná ryža
Jednoduché biryani (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Výborné indické jedlo. Voňavé a plné chutí.* Recept je podľa Sumil Vijayakar.
6-8 porcií |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Uvaríme ryžu basmati "al dente". Na skus.
- Na panvici zohrejeme olej a nakrájanú cibuľu opečieme do zlatova/chrumkava.
- Smotanu a mlieko zohrejeme v kastróliku, pridáme šafran. Odstavíme a necháme lúhovať 30 minút.
- Polovicu opraženej cibule zmiešame s jogurtom, nastrúhaným zázvorom, nastrúhaným cesnakom, čili, rímskou rascou, kardamómom, plovicou soli, limetkovou šťavou, polovicou nasekaného koriandra a polovicou nasekanej mäty a nasekanými zelenými čili papričkami. Pridáme mäso pokrájané na kusy, dobre pomiešame. Dáme do chladničky marinovať aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Pripravíme si veľkú nádobu/kastról. Na spodok poukladáme polovicu mäsa, na mäso polovicu ryže, posypeme trochou predtým odloženou cibuľou, polovicou nasekaného koriandra a mäty a pokvapkáme šafranovou omáčkou. Všetko ešte raz zopakujeme (ja som ešte na vrch dala za hrsť hrášku, ale v recepte nebol).
- Nádobu zakryjeme pokrievkou. Vložíme do predom vyhriatej rúry, 200 °C s ventilátorom alebo 180 °C bez. Pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry necháme ešte prikryté "oddychovať" 15 minút.
- Dobrú chuť.