Jahňací paprikáš v pomalom hrnci

janett - fotkajanett, 1. februára 2013
Jahňací paprikáš v pomalom hrnci
Foto: janett

Keď som po prvýkrát robila jahňacinu, dočítala som sa, že má zvláštnu charakteristickú chuť, pre ktorú ju obľubujú Gréci, či Taliani, ktorá ale pre Zobraziť celý popisKeď som po prvýkrát robila jahňacinu, dočítala som sa, že má zvláštnu charakteristickú chuť, pre ktorú ju obľubujú Gréci, či Taliani, ktorá ale pre Stredoeurópana nenavyknutého na cudziu kuchyňu môže byť tak trochu „mimo misu.“ Takže na začiatok odporúčam zbaviť sa všetkých blán a viditeľného tuku, ktorý obsahuje najviac špecifickej chuti obsiahnutej v kyseline 4-metyloktanovej a ostane vám len ľahko stráviteľné krehké mäsko vhodné aj do diétnej kuchyne.

4-6
porcie
20 minút
príprava
210-420 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
6 plátkov (najlepšie z mangalice)
2 - 3 ks
1 strúčik
3 ČL
2 ČL (alebo olej)
1 ks (malý)
4 - 5 ČL (odporúčam Novofruct zámockú alebo maďarskú Piros Arany)
5 - 7 ks
3 ks (stredne veľká)
podľa potreby (alebo vývar)
 (nakrájaná nadrobno)




Postup

  1. 1

    Nakrájajte slaninu a vytopte ju na panvici. Pridajte cesnakové maslo, nakrájanú cibuľu a popražte ju do zlata. Preložte túto zmes na dno pomalého hrnca a na výpeku narýchlo opečte na panvici nakrájané jahňacie mäso. Pravdepodobne budete musieť pridať masť (prípadne olej), určite ale pridajte červenú papriku a chilli podľa chuti.

  2. 2

    Opečenú jahňacinu preložte do pomalého hrnca, pridajte soľ, paradajkový pretlak, paprikovú pastu, olúpané nakrájané zemiaky, mrkvu a zvyšné koreniny. Zalejte vodou alebo vývarom.

  3. 3

    Premiešajte a nastavte pomalý hrniec na 3,5 h v režime HIGH alebo 7 h v režime LOW.

    Jahňací paprikáš v pomalom hrnci - obrázok 3

Diskusia k receptu

hubata
U nás nedostať jahňacinu, vraj by sa nemíňala ....... a toľko zaujímavých, zdravých receptov existuje.
violetacamorova
V Skotsku to nie je problem dostat jahnacie na ake si pomyslis celu nohu, rozne upravy a aj mlete, ja sa v tom nevyznam, dokonca som robila v masopriemysle, kde zabijaji denne cez tisic jahniat, ale je to najdrahsie maso. Ja ho prave kvoli specifickej chuti dodnes nemam rada, ale moji rodicia si kazdy rok vychovaju baranka a maju jahnacie stale. Ten hrniec vyzera dobre mam rada taketo zaujimave pomocky pre kuchynu.
radost
hmmm...čo je to = pomalý hrniec? =
práve dnes varím gulášovú polievku z ročnej baraninky...nám nevadí typická vôňa...je to veľmi chutné..nič som nevyhadzovala..ba áno-troška bokom-uvariť psíkovi=šľachy...
ja na kocky nakrájané mäsko v tlakovom hrnci domäkka-potom dám do normálhrnca a dorobím...
baraninku som kúpila v 5 kg balení od súkromníka-cena výborná...jahňa-na jar-je už drahšie..
janett
Pomalý hrniec je obrovský pomocník do kuchyne pre tých, čo nechcú stráviť pol dňa v kuchyni, alebo pre niekoho, kto má na varenie len obmedzený čas. Je vhodný najmä na varenie gulášov, perkelltov, paprikášov, kapustnice, skrátka na jedlá omáčkové, ktoré sú najlepšie až na druhý deň - po tom, čo jednotlivé suroviny preberú svoje chute. Tento hrniec to dokonale zabezpečí. Varí sa v ňom veľmi pomaly a pri nižšej teplote ako v normálnom hrnci. Jeho výhoda je v tom, že pracuje sám, netreba ho strážiť, stačí si nachystať suroviny, ak treba popražiť, všetko zmiešať, zapnúť a môžete sa venovať rodine alebo trebárs ľahnúť spať. Tento paprikáš som robila v noci. Viete, aký je to skvelý pocit - v sobotu ráno sa zobudiť a mať navarené? :-) Pre tých, čo nemajú pomalý hrniec - nič sa nedeje - naše staré mamy používali rímsky hrniec, môžete samozrejme použiť aj tlakový hrniec - príprava bude ale oveľa rýchlejšia alebo budete klasicky variť pod pokrievkou, jedlo ale musíte strážiť, žiadne nočné varenie neprichádza do úvahy. A pre tých, čo sa boja spotreby elektriky - tá je naozaj minimálna - jedno varenie vás vyjde toľko ako zovretie vody vo varnej kanvici.
katka78
V BA v Tescu kupujem chladené jahňacie - dovoz z Írska. Človek by rád kúpil slovenské, raz som obehla polovicu Bratislavy, ale nemali ani v mäsiarstve, kde deklarovali, že mávajú.. vraj už nevedú... tak som rada aspoň za to írske.. Aj tak ho jeme max. 2x do roka.
nadia56
@janett , tvoj recept je urcite vyborny, my jahnacinu nemame zaradenu v jedalnom listku, zato pomaly hrniec je u nas vyuzivany na 100% aj teraz dovara kapustnicu, som rada, ze som tu nasla privrzenca pomaleho varenia, bez roboty, miesania a prihorenia, najradsej varim v noci, nalozim, zapnem a ked sa rano zobudime, jedlo je uvarene, zelam ti pekny den:-)
pusta
veľmi dobrý recept. nie som si však istá , či je správne práve pomenovanie "paprikáš", pretože mäsko sa opeká síce na paprikovom základe a toto sa nazýva potom perkelt. paprikášom sa rozumie mäsko na paprikovom základe, ale aj so smotanou.
izabella929
tvoj recept ma zaujal a je úžasný.-) škoda veru, že je už ťažko sa dostať k mäsku...bol tu neďaleko od nás pár km. salaš, kde sa dalo kúpiť čerstvé, na počkanie ho spracovali...ale začali chodiť nákupci z Talianska a farmár dostal viac od nich, ako od nás, takže nám sa už neujde jahňačinka...
babidka
Pekny recept , takto udusene akekolvek maso ma vybornu chut . Ja sama pomaly hrniec nemam ...aj ked ho vlastne mam :-) Uz dlhe roky pouzivam na pomale varenie glazovane rimske hrnce .Jedlo si zvacsa predpripravim na panvici ako ty , potom to dam do hrnca a dam ho do rury sporaka na drevo . Da sa tam tiez udrziavat teplota podla potreby a tak zvycajne vsetko pripravim rano a na obed to mam hotove . Odkedy mam novsi sporak , tak vyuzivam tuto metodu aj na varenie v noci - uz viem kolko dreva mam nalozit a ako vyregulovat horenie aby to bolo akurat ....
denyany
s jahňacinou som nikdy problém nemala, priam ju zbožňujem. vlastne, mám s ňou problém - zohnať ju. ak aj ju niekde náhodou majú, je prehnane drahá. tvoj recept je fajn, hneď by som si dala. ak môžeš, prezraď, kam chodíš na jahňacinu, som tiež z KE.
janett
Denyany, s tým ti asi nepomôžem, mäso nosieva domov môj drahý. Pracuje po celom Slovensku, sem-tam aj pre nejaké družstvo, raz máme doma jahňacinu, inokedy zabíjačku, slnečnicové semená alebo domáce bábovky. Asi to závisí od sezóny :-) Ale vraj sa dá jahňacina objednať v Metre, no zatiaľ som neskúšala, nebol dôvod :-)
janett
Pusta, možno máš pravdu, veď ja nakoniec nemám žiadne kulinárske vzdelanie, ale veď nakoniec - podstatná je aj tak chuť tohoto jedla. A nám to veľmi chutilo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia