Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách fotorecept
Foto: sracz
Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia. Ak sa mi ho podarí Zobraziť celý popisObľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia. Ak sa mi ho podarí kúpiť podľa môjho vkusu, potom má už fantázia kuchára „zelenú na voľno“. Vhodným a isto iste chutným „obkročákom“ je aj voľba zeleniny a prílohy. Variant doplňuje i polosuché, tentoraz ružové, víno z francúzskych slnečných strání. Aj týmto receptom Vás informujem o zvykoch mojej kuchyne, ale Vy si láskavo voľte ingrediencie podľa Vašich chutí.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
650-750 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
6-7 ks |
|
240-250 ml biela časť (20-25 cm) |
|
2-3 ks |
|
120-150 ml mladá (15-20 cm) |
|
150-200 ml (napr. oranžová) |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 KL |
|
1 KL |
|
2-3 KL (Nahrin) |
|
120-150 ml |
|
250-300 ml horúci |
|
375 g (bez nálevu) |
|
|
Postup
-
1
Na svoje miesta, pripravte sa! Pozor! Štart!
-
2
Umyté a osušené mäso som pokrájal na asi 15 mm hrubé plátky a pod celofánom ho jemne vyklepal. Potom som na každom plátku po obvode urobil 5-6 zárezov.
-
3
Po obidvoch stranách osolil a okorenil, povrch potrel plnotučnou horčicou (žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, ale kúpil som nemeckú v hrnčeku, ktorá najviac pripomína našu liptovskú či prešovskú).
-
4
Teraz som plátky poskladal do „pyramídy“, otočil ju a natrel aj spodnú časť poslednej. Nechal som ich na stole, než sa mi v panvici rozohral olej s bravčovou masťou.
-
5
Na „emulzii“ som plátky opiekol a
-
6
vzápätí opäť preložil na pomocný tanierik. Vo výpeku som orestoval pokrájanú bielu časť zelenej cibuľky (zelené pierka zaparím v uvarenej ryži) a póru.
-
7
Teraz nasledovali pokrájané zeleroví stonky, cuketka, oranžová paprika a pretlačené strúčiky cesnaku. Po premiešaní a podusení som tento základ okorenil (mletá sladká i štipľavá paprika a korenie „Nahrin“).
-
8
Po premiešaní a podusení som do panvice vrátil opečené plátky mäsa a v tejto zeleninovej „perinke“ podlial polosladkým vínom r. 2019 (francúzske Cotè des roses, z hroznových druhov Grenache, Syrah a Cinsault); zvyškom sme zapíjali „dielo“.
-
9
Po odparení alkoholu (asi 5-7 minút) som všetko podlial horúcim mäsovým vývarom, nechal mäso zmäknúť (asi 45-50 minút) a
-
10
korunoval konzervou sterilizovaných húb (bez nálevu), ktoré už nebolo potrebné variť.
-
11
Hotovú lahôdku som zjemnil „orechom“ masla.
-
12
V klasicky uvarenej ryži som nechal zapariť pokrájané „pierka“ mladej cibuľky.
-
13
Na tanieroch som na udusené plátky mäsa postrúhal syr Parmigiano Reggiano. Chutilo ako hlavné jedlo, tak aj jemne ochladené víno.
-
14
Veľké farebné hrubostenné papriky sú výborným doplnkom našej kuchyne.
Diskusia k receptu