Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. februára 2022
Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept)
Foto: sracz

Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia. Ak sa mi ho podarí Zobraziť celý popisObľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia. Ak sa mi ho podarí kúpiť podľa môjho vkusu, potom má už fantázia kuchára „zelenú na voľno“. Vhodným a isto iste chutným „obkročákom“ je aj voľba zeleniny a prílohy. Variant doplňuje i polosuché, tentoraz ružové, víno z francúzskych slnečných strání. Aj týmto receptom Vás informujem o zvykoch mojej kuchyne, ale Vy si láskavo voľte ingrediencie podľa Vašich chutí.

4
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

650-750 g
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
2-3 PL
2-3 PL
6-7 ks
240-250 ml biela časť (20-25 cm)
2-3 ks
120-150 ml mladá (15-20 cm)
150-200 ml (napr. oranžová)
2-3 strúčiky
2-3 KL
1 KL
2-3 KL (Nahrin)
120-150 ml
250-300 ml horúci
375 g (bez nálevu)




Postup

  1. 1

    Na svoje miesta, pripravte sa! Pozor! Štart!

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté a osušené mäso som pokrájal na asi 15 mm hrubé plátky a pod celofánom ho jemne vyklepal. Potom som na každom plátku po obvode urobil 5-6 zárezov.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po obidvoch stranách osolil a okorenil, povrch potrel plnotučnou horčicou (žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, ale kúpil som nemeckú v hrnčeku, ktorá najviac pripomína našu liptovskú či prešovskú).

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz som plátky poskladal do „pyramídy“, otočil ju a natrel aj spodnú časť poslednej. Nechal som ich na stole, než sa mi v panvici rozohral olej s bravčovou masťou.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na „emulzii“ som plátky opiekol a

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vzápätí opäť preložil na pomocný tanierik. Vo výpeku som orestoval pokrájanú bielu časť zelenej cibuľky (zelené pierka zaparím v uvarenej ryži) a póru.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz nasledovali pokrájané zeleroví stonky, cuketka, oranžová paprika a pretlačené strúčiky cesnaku. Po premiešaní a podusení som tento základ okorenil (mletá sladká i štipľavá paprika a korenie „Nahrin“).

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiešaní a podusení som do panvice vrátil opečené plátky mäsa a v tejto zeleninovej „perinke“ podlial polosladkým vínom r. 2019 (francúzske Cotè des roses, z hroznových druhov Grenache, Syrah a Cinsault); zvyškom sme zapíjali „dielo“.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po odparení alkoholu (asi 5-7 minút) som všetko podlial horúcim mäsovým vývarom, nechal mäso zmäknúť (asi 45-50 minút) a

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    korunoval konzervou sterilizovaných húb (bez nálevu), ktoré už nebolo potrebné variť.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú lahôdku som zjemnil „orechom“ masla.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V klasicky uvarenej ryži som nechal zapariť pokrájané „pierka“ mladej cibuľky.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tanieroch som na udusené plátky mäsa postrúhal syr Parmigiano Reggiano. Chutilo ako hlavné jedlo, tak aj jemne ochladené víno.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Veľké farebné hrubostenné papriky sú výborným doplnkom našej kuchyne.

    Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, hned bych přisedla a pěknou porci si nechala naložit, aj ružové vínko nalét. Jsi šikovný kuchár, poklad v kuchyni!
afataga
Navaril si vyborne a potom si to zabil konzervou, skoda. Ja by som dala bud susene huby, alebo by som kupila cerstve hnede sampinony.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia