Hovädzie na smotane s brusnicami

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Hovädzie na smotane s brusnicami
Foto: Luca Bisconti

Suroviny

720 g, (zadné, roštenka)
80 g
100 ml
120 g
120 g
80 g
80 g
2 ks
120 ml
120 ml
40 g
40 g
 a pomaranč




Postup

  1. 1

    Mäso prešpikujeme slaninou a spevníme špagátom. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji a slanine do zlata. Pridáme cukor, soľ, koreniny, horčicu, vinný ocot a necháme čiastočne odpariť.

  2. 2

    Zalejeme vývarom a pridáme malé množstvo brusníc. Prevaríme, dochutíme na nalejeme na mäso, ktoré sme vopred zo všetkých strán opiekli. Ponoríme ho úplne pod omáčku a pečieme vo vyhriatej rúre do mäkka.

  3. 3

    Potom mäso vyberieme a necháme čiastočne vychladnúť. Zeleninu rozmixujeme, upravíme konzistenciu omáčky tak, že ju zredukujeme na minimum spolu s citrónom a pomarančom a zjemníme vyšľahanou smotanou a maslom. Podávame s akoukoľvek knedľou.

  4. 4

    Náš tip: Mäso môžeme pripravovať akýmkoľvek spôsobom: pečením, dusením, pomalou prípravou v rúre na 120 °C asi 8 hodín alebo spôsobom sous vide.

Diskusia k receptu

evanaaa
Hovädzie na zeleninke by mi chutnalo, je to asi podobné sviečkovej a tú mám rada. Brusnice mám len sušené, asi by som ich musela najprv namočiť. Pri tomto recepte sa prikláňam k pečeniu mäsa, je to fajnovšie ako len podusené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia