Gulášová polievka

Gulášová polievka

Autor receptu: bugout

Vychádzal som z viacerých maďarských receptov na klasickú gulášovú polievku (Gulyásleves). Takže áno, takto nejako vyzerá originál maďarský guláš.

Suroviny

Postup

  1. Najskôr dáme na masť opekať na kocky nakrájanú slaninu a nasleduje rasca a cibuľa tiež na drobno. Keď je cibuľa zlatavá pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť. Zaprášime červenou paprikou, premiešame a stiahneme výkon. Pridáme cesnak, korenie, soľ, bobkový list a nakrájanú paradajku a papriku (a niečo pikantné). Zakryjeme a necháme dusiť kým si pripravíme zvyšok. Ak máme biedne paradajky, alebo vôbec do mäsového základu zarestujeme paradajkový pretlak.
  2. Kým sa dusí základ očistíme a nakrájame si zemiaky, mrkvu a petržlen (kto chce môže aj zeler) a dáme bokom. Základ zalejeme vodou (ak máme vývar, určite to bude lepšie) a varíme. Pokiaľ ide o množstvo vody (ak nemáme vývar a nechceme bujón), zalievame opatrne len nech je všetko zakryté vodou a radšej vodu dolejem ako by to bolo moc riedke a bez chuti. Má to byť polievka, nemá v tom stáť lyžica. Varíme, kým nie je mäso uvarené. Keď je mäso skoro hotové pridáme mrkvu a petržlen a varíme zhruba pol hodinku a na poslednú fázu varenia pridáme zemiaky (ak ich chceme rozvariť a čiastočne zahustiť polievku treba ich dať skôr). Ešte k vode a bujónu, ja osobne nemám problém s bujónom, ale vzhľadom na požadovanú hustotu uvedené suroviny stačia na dostatok chuti.
  3. Pokiaľ ide o mrkvu, petržlen a zemiaky môžete ich pridať kedy chcete, podľa vašich preferencií a toho ako veľmi ich chcete uvarené. Maďari do tejto polievky zavárajú takú drobnú domácu cestovinu, niečo ako naša mrvenica. Urobí sa tvrdé cesto len s vajca a múky a odštipujú sa z neho také malé kúsky (zatiaľ som to neskúšal).