Foto: evusik
Tak tento obed sme si s manželom podelili. On robil guláš a ja knedľu.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Neuviedla som množstvá, pretože každý kto varí vie že je to obtiažne, zvlášť pri guláši keď dávate štipku toho a štiku tamtoho. A to nehovorím o tom, že keď varí môj muž tak by bol najradšej v kuchyni sám aby mu do toho nikto nekibicoval. Preto mám aj málo fotiek. Takže poďme nato: mäso nakrájame na kocky
-
2
Obyčajnú údenú slaninu, nakrájanú na kocky opražíme na sucho. Keď pustí masť pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme. Pridáme mäso a orestujeme ho tak aby sa zatiahlo. Pridáme bobkový list, celé korenie, červené víno a dusíme.
-
3
Potom podlejeme vodou, pridáme celú mrkvu a petržlen, pár strúčkov cesnaku, chilli papričky alebo feferónky....
-
4
lečo alebo nakrájané rajčiny a papriku. My dávame domáce mrazené lečo, kde sú už rajčiny zbavené šupky, pretože rajčinové šupky v jedle neznášam. Pridáme paradajkové pyré, alebo pretlak. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké. Vtedy vyberieme mrkvu, petržlen a bobkové listy, pretože sa tam varili len pre chuť.
-
5
Na záver pridáme hríby. Použili sme mrazené hríby, tie nie je treba variť. Sušené treba namočiť a treba ich pridať skôr. Pred dokončením pridáme 1PL slivkového lekváru, majoránku a dochutíme podľa vlastnej chuti.
-
6
Žemľová knedľa: žemle nakrájame na kocky, ak nemáme žemle použijeme 2 rožky miesto 1 žemle. Z bielkov ušľaháme sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva, žĺtka rozhabarkujeme v mlieku, dáme do misy a premiešame spolu s nakrájanými žemľami...
-
7
nakoniec pridáme sneh z bielkov. Osolíme.
-
8
Žemľovú hmotu dáme do nádoby (môžeme použiť akúkoľvek plastovú nádobu na potraviny)
-
9
a dáme na 15-20 minút do paráku.
-
10
Hotovú knedľu necháme v paráku chvíľu odpočívať, potom vyklopíme na dierkovanú podložku a o chvíľu môžeme krájať.
-
11
a už len servírujeme a zapíjame dobrým červeným vínkom, alebo Starou mysliveckou ...
varecha.pravda.sk/recepty/hrncekova-knedla-z-mikrovlnky-f...
môj najobľúbenejší recept je ale tento:
varecha.pravda.sk/recepty/pomale-ragu-z-diviaka-s-gnocchi...
samozrejme mäso môžeš marinovať, chute budú výraznejšie, ale ja robím z diviny aj minútky a ani vtedy nedávam mäso do pácu
som rada, že sa ti recept páči a že ste si pochutili .-)
s knedľami som sa aj ja čosi natrápila a roky som ich odmietala robiť, teraz sa to akosi utriaslo a už to ide, ale občas sa aj mne nedarí, z toho si nič nerob... ale nakoniec si si celkom dobre poradil :-) tak nech sa nabudúce zadarí na 100% :-)
Len knedla sa mi v živote nepodarila, možno podľa teba sa zdarí.
Dík za recept...
prajem ti nech sa ti podarí - guláš aj knedľa :)
om sa tiež s knedľou natrápila a boli roky keď som ju doma vôbec nerobila a teraz zase nerobím... kupujem v jednom podniku kde robia veľmi dobrú domácu knedľu, treba si dopredu objednať a mám to bez roboty a strachu či sa mi podarí
ďakujem za reakciu na môj príspevok.
Až dnes som si ho prečítala. Tvoj recept na guláš a knedľu som vyskúšala hneď na druhý deň. Myslím, že doteraz najvydarenejšia knedľa :-))
Tiež by som najradšej kúpila hotovú, ale tie z Lídla a Tesca sú o ničom.
A reštaurácie tu v Trnave čo robia dobré knedle, tak ich nepredávajú.
Majú ich iba pre vlastnú potrebu.
Tak ešte raz ďakujem.
A teraz pár obrázkov z môjho výtvoru.
Vidím, že sa môže pridať iba jeden obrázok, tak druhý zo servera.
hrôza, tých obrázkov je tam akosi priveľa...
V reštaurácii v City Aréne.