Steak so zeleninou
Steak so zeleninou

Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 2. apríla 2017

Recept od Martina Záhumenského

10
porcií

Suroviny

2 kg (flank steak) očistený
4-5 strúčikov
 čerstvý
100 ml
Na pečenú mrkvu:
0,5-1 kg
4 strúčiky
 (alebo maslo)
 čerstvý
Na marinovanú cibuľku:
1 kg (alebo malá cibuľa)
1 l
100 ml (alebo jablčný)
150 g
Na salsu verde:
1 ks väčšia
1 ks
1 ks červená
3 strúčiky
1 zväzok
1 zväzok
3 PL
3 PL
z 1 citróna
Okrem toho:
500 g




Postup

  1. 1

    Marinovaná cibuľka: Cviklovú šľavu nalejeme do hrnca a na miernom ohni varíme, kým sa nezredukuje do sirupovitej konzistencie. Do zredukovanej šťavy pridáme cukor a ocot a vmiešame očistené a pokrájané šalotky. Stiahneme z ohňa a necháme marinovať.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Salsa verde: Uhorku rozrežeme, odstránime zrniečka a spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a pažítkou najemno pokrájame. Dochutíme posekanou čili papričkou, dijonskou a celozrnnou horčicou, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Premiešame.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečená mrkva: Baby mrkvu opečieme na panvici s olivovým olejom spolu so strúčikmi cesnaku a vetvičkami tymianu. Ku koncu pridáme med, ktorý na povrchu mrkvičiek skaramelizuje.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hovädzí pupok: Olivový olej zohrejeme, vhodíme doň olúpané strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu a necháme pár minút odstáť. Potom všetko nalejeme na očistený hovädzí pupok a necháme ho marinovať aspoň 30 minút.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Namarinované mäso opečieme na kontaktnom grile približne 10 minút.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Grilované mäso preložíme na plech a vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 50 °C. Ak chceme mať prepečenejšie mäso, pečieme dlhšie.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na taniere naložíme crème fraîche, posypeme ho žeruchou a cviklovými výhonkami. Pridáme pečenú baby mrkvu, plátok mäsa, salsu verde a dozdobíme marinovanou cibuľou.

    Grilovaný hovädzí pupok s pečenou mrkvou, marinovanou cibuľkou a salsou verde (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu