Gnocchi so šalviou na masle fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 13. mája 2022
Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept)
Foto: kucharka

Jednoduchá klasika. Lahodné jedlo. Proste dobrota.

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

400-500 g
50 g
1 ks
hrsť (čerstvé lístky)




Postup

  1. 1

    Zemiaky so šupkou uvaríme v osolenej vode. Scedíme a vyložíme na tanier. Nožom ich rozpolíme/rozštvrtíme, aby z nich vyšla para. Týmto spôsobom sa zemiaky vysušia a nebude potom potrebné pridať veľa múky. Vychladnuté zemiaky ošúpeme.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky popučíme, pridáme vajce, soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Múku pridávame postupne, možno budeme potrebovať trochu viac ako je uvedené… Vypracujeme tvarovateľné a hladké cesto.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta odoberáme kúsky (guľky). Na pomúčenej doske rolujeme dlhšie šúľance, a nožom krájame gnocchi.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Gnocchi odkladáme na pomúčenú tácku. Vidličkou ich jemne zatlačíme, aby sa sploštili.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne, po dávkach, gnocchi varíme v horúcej osolenej vode. Trvá to len chvíľku, hneď vyplávajú na povrch.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si šalviu. Očistené lístky posekáme. Na panvici rozpustíme veľkú hrudku masla a šalviu jemne opečieme.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Veľkú misu vymastíme maslom. Uvarené gnocchi postupne (a opatrne) vkladáme do misy.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polejeme maslovou šalviou, posolíme a poriadne pokoreníme. Môže sa posypať parmezánom.

    Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Krásne jednoduché jedlo so skvelou vôňou. Na balkóne sa mi už rozkošatela šalvia, takže recept s vďakou použijem.
haji
Pěkný receptík, šikovné ruky a chutné suroviny! Co víc si přát, už jenom dát si pěknou porcičku tvojích hand made gnoochi s šalviou na masle. Hmm
mijaita
Pred lety, 2011 byl pridany rc na gnochi z dyne hokkaido. Podle nej obcas uvarim, je to hodne moc dobre, skvele jsi propomnela! :-)


mijaita
@mijaita (13.5.2022 15:38)

Mas gnochi hezke, ja jsem davala jen lzickou do vody. Kazdy rok alespon 1x je delam. Diky jim jsem se prejedla salveje :-) Ale tu trosku vzdycky dam.
radost
@mijaita (13.5.2022 15:40)
hokkaido miesto zemiakov..či..??poprosím recept..hokaido ešte máme 1 naše odvlani-stále dobré..

kucharka
Ďakujem dámy, za pekné komentáre.
Aj keď sa zdá, že je s tým roboty, jedlo je celkom rýchlo hotové… a ozaj výborné.
( teda aspom pre milovníkov cestovín … )

Z tekvice som ich ešte nerobila, ale vedela som, že sa robia. Ja som dokonca rozmýšľala, že by sa dali urobiť aj zo sladkého zemiaka, na sladko ale ešte som sa k tomu nedostala.
Všetko by mi chutilo, ďakujem za inšpirácie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia