Gnocchi

Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Jednoduchá klasika. Lahodné jedlo. Proste dobrota.

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky so šupkou uvaríme v osolenej vode. Scedíme a vyložíme na tanier. Nožom ich rozpolíme/rozštvrtíme, aby z nich vyšla para. Týmto spôsobom sa zemiaky vysušia a nebude potom potrebné pridať veľa múky. Vychladnuté zemiaky ošúpeme.
  2. Zemiaky popučíme, pridáme vajce, soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Múku pridávame postupne, možno budeme potrebovať trochu viac ako je uvedené… Vypracujeme tvarovateľné a hladké cesto.
  3. Z cesta odoberáme kúsky (guľky). Na pomúčenej doske rolujeme dlhšie šúľance, a nožom krájame gnocchi.
  4. Gnocchi odkladáme na pomúčenú tácku. Vidličkou ich jemne zatlačíme, aby sa sploštili.
  5. Postupne, po dávkach, gnocchi varíme v horúcej osolenej vode. Trvá to len chvíľku, hneď vyplávajú na povrch.
  6. Pripravíme si šalviu. Očistené lístky posekáme. Na panvici rozpustíme veľkú hrudku masla a šalviu jemne opečieme.
  7. Veľkú misu vymastíme maslom. Uvarené gnocchi postupne (a opatrne) vkladáme do misy.
  8. Polejeme maslovou šalviou, posolíme a poriadne pokoreníme. Môže sa posypať parmezánom.