Gnocchi
Gnocchi so šalviou na masle (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Jednoduchá klasika. Lahodné jedlo. Proste dobrota.
20 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky so šupkou uvaríme v osolenej vode. Scedíme a vyložíme na tanier. Nožom ich rozpolíme/rozštvrtíme, aby z nich vyšla para. Týmto spôsobom sa zemiaky vysušia a nebude potom potrebné pridať veľa múky. Vychladnuté zemiaky ošúpeme.
- Zemiaky popučíme, pridáme vajce, soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Múku pridávame postupne, možno budeme potrebovať trochu viac ako je uvedené… Vypracujeme tvarovateľné a hladké cesto.
- Z cesta odoberáme kúsky (guľky). Na pomúčenej doske rolujeme dlhšie šúľance, a nožom krájame gnocchi.
- Gnocchi odkladáme na pomúčenú tácku. Vidličkou ich jemne zatlačíme, aby sa sploštili.
- Postupne, po dávkach, gnocchi varíme v horúcej osolenej vode. Trvá to len chvíľku, hneď vyplávajú na povrch.
- Pripravíme si šalviu. Očistené lístky posekáme. Na panvici rozpustíme veľkú hrudku masla a šalviu jemne opečieme.
- Veľkú misu vymastíme maslom. Uvarené gnocchi postupne (a opatrne) vkladáme do misy.
- Polejeme maslovou šalviou, posolíme a poriadne pokoreníme.
Môže sa posypať parmezánom.