Gemerské guľky - Revúcke fotorecept
Foto: terakota
Obľúbené jedlo obyvateľov Stredného Gemera a hlavne baníkov. Varili sme ich na sviatok Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni. Zobraziť celý popisObľúbené jedlo obyvateľov Stredného Gemera a hlavne baníkov. Varili sme ich na sviatok Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni. Je to sýte jedlo, preto si ho nosili baníci a drevorubači do práce. Niekoľko receptov už bolo zverejnených, ale pre záujem z diskusie ho pripájam aj ja na týchto stránkach.
Postup
-
1
Uvaríme jeden diel zemiakov v šupke a druhý diel očistíme. Po vychladnutí uvarené zemiaky zbavíme šupky
-
2
Prelisujeme ich cez lis na zemiaky
-
3
Surové zemiaky postrúhame na rezančeky strúhadlom na syr. Mierne ich osolíme aby sa uvolnila voda
-
4
Mäso zomelieme na jemno mlynčekom na mäso. Pridáme škvarky.
-
5
Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nasekanú cibuľu a upražíme ju do zlatista.
-
6
Surové zemiaky zbavíme vody, vyžmýkame, šťavu nevylievame, ale odložíme na neskôr. Všetko dáme do veľkej misky, osolíme, okoreníme, cesnak prelisujeme lisom na cesnak, Pridáme vajce a múku. Dobre zmiešame a postupne pridávame múku, aby sme dosiahli určitú hustotu masy.
-
7
Z tejto masy tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a dáme variť.
-
8
Varíme vo vode, do ktorej pridáme jednu polievkovú lyžicu múky, nové korenie, bobkový list a máličko soli. Pozor nesolíme veľa, lebo si zemiaky stiahnu sol a budeme ich mať presolené. Najprv uvaríme jednu guľku a vyskúšame jej tvrdosť.Ak sa nám budú rozvárať ešte pridáme múku. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte pomaly 7 - 10 minút. Hotové vyberieme na tanier voľne uložené a necháme ich obschnúť. Neukladáme na seba, lebo by sa nám slepili.
-
9
Zo zbytku vody v ktorej sme uvarili guľky si urobíme kyselo, Pridáme škrob ktorý sme získali zo surových zemiakov, dochutíme , chvíľu povaríme a zalejeme trochou smotany. ochutíme octom. A môže sa podávať. Podávame s kyselom, alebo na drobno nakrájanej slanine podusíme kyslú kapustu, alebo do chrupkava upečenú cibuľu a posypeme na guľky.
tzv.panské gulky. Do kysela možno pridať hlávkovú kapustu. Velkosť je dobrá.
gulky v bilé zelňačce s houbama
alebo pre drevorubača alebo baču :-)
panské guľky. Polovicu guliek zjeme poliate so škvarkami a druhú v dorobenej polievke z vody v ktorej sme guľky varili.
to je pravda v žiadnom pripade múka tiež aj vajce tam nemá čo hladať v tom je ten recept original... ostané sú len napodobeniny guliek a už vôbec nie sirkovských tie sa robia 1diel uvarených a 3 diely surových zemiakov...mäso sa dáva udena krkovička ,pliecko a dobre su aj s kombinaciou špekačky...tak vyskušať bez muky a vajička a uvidite ten rozdiel a nebáť sa toho že sa rozvaria drží ich pokope muka v ktorej ich obalujete mni.2x a varia sa pomaličky 10-15 min.podla velkosti :) prajem dobru chuť.
jedna starká robila miešané, druhá s dynamitom. obidvoje som mala rada. a varíme dodnes. bez vajca a bez múky- to súhlasím. pred rokmi mi starká zo sirka nadiktovala : jeden diel surových, jeden varených zemiakov. A špekáčku? určite nie... to by už pre mňa neboli "gulky"
áno,môžu byť aj iba zo surových zemiakov...ja som reagovala iba na múku do cesta