Gemerské guľky
Gemerské guľky

Gemerské guľky trochu inak

nikain - bez fotkynikain, 4. apríla 2020
Gemerské guľky trochu inak
Foto: Nikain

Tieto gemerské guľky sú ľahko stráviteľné a chuťovo výrazne a to preto, lebo si mäsové výrobky vopred tepelne upravíme.

10
porcií
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (v šupke)
1 kg
1 kg
1 kg mleté
150 g
200 g
500 g
2 ks
1 hlavička
3 ks
1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1 kg zemiakov uvaríme v šupke, vychladíme, ošúpeme a pretlačíme cez sitko na šalát. Ďalší kilogram očistených surových zemiakov postrúhame na strúhadle, vyžmýkame a zmiešame s uvarenými prelisovanými zemiakmi. Vodu, ktorú postrúhané zemiaky pustia nevylievame, použijeme ju neskôr.

  2. 2

    K zemiakom pridáme 500 g múky, vajcia, soľ, majoránku, premiešame. Necháme postáť, kým pripravíme mäso.

  3. 3

    1 pokrájanú cibuľu popražíme na oleji do zlatista, pridáme 250 g slaniny pokrájanej na malé kúsky, popražíme. Pridáme klobásu a salámu pokrájané na malé kúsky, popražíme. Nakoniec pridáme mleté mäso, koreniny, pretlačený cesnak a pražíme asi 15 minút.

  4. 4

    Hotovú mäsovú zmes pridáme k zemiakovej zmesi, poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo.

  5. 5

    Zvyšných 500 g múky nasypeme do nádoby, v ktorej budeme obaľovať guľky. Kým budeme tvoriť guľky dáme do hlbšieho hrnca zovrieť vodu, do ktorej pridáme soľ a šťavu, ktorú pustili postrúhané zemiaky, zabráni rozvareniu guliek.

  6. 6

    Zo zmesi zemiakov a mäsa tvoríme guľky. Ruky si po každej jednej namočíme do teplej vody (nebudú sa lepiť a ľahko sa tvoria). Obalíme ich v múke a ukladáme jednu vedľa druhej, nie na seba.

  7. 7

    Keď voda zovrie môžme do nej pridať guľky, pred vložením do vriacej vody ich znova obalíme v múke.

  8. 8

    Z tejto zmesi nám vyjde 30 veľkých guliek,varíme ich po desiatich, aby sa nezlepili. Počas varenia asi po 10 minútach ich premiešame, aby sa oddelili od dna a varíme ešte 10 minút (dokopy 20 minút jedna várka).

  9. 9

    Keď sú guľky hotové, opražíme si do zlatista zvyšok cibule a zvyšných 250 g slaniny, nimi ozdobíme vrch guliek na tanieri. A podávame s kyslou kapustou.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 0 komentáre