Gemerské guľky trochu inak
Foto: Nikain
Tieto gemerské guľky sú ľahko stráviteľné a chuťovo výrazne a to preto, lebo si mäsové výrobky vopred tepelne upravíme.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
1 kg zemiakov uvaríme v šupke, vychladíme, ošúpeme a pretlačíme cez sitko na šalát. Ďalší kilogram očistených surových zemiakov postrúhame na strúhadle, vyžmýkame a zmiešame s uvarenými prelisovanými zemiakmi. Vodu, ktorú postrúhané zemiaky pustia nevylievame, použijeme ju neskôr.
- 2
K zemiakom pridáme 500 g múky, vajcia, soľ, majoránku, premiešame. Necháme postáť, kým pripravíme mäso.
- 3
1 pokrájanú cibuľu popražíme na oleji do zlatista, pridáme 250 g slaniny pokrájanej na malé kúsky, popražíme. Pridáme klobásu a salámu pokrájané na malé kúsky, popražíme. Nakoniec pridáme mleté mäso, koreniny, pretlačený cesnak a pražíme asi 15 minút.
- 4
Hotovú mäsovú zmes pridáme k zemiakovej zmesi, poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- 5
Zvyšných 500 g múky nasypeme do nádoby, v ktorej budeme obaľovať guľky. Kým budeme tvoriť guľky dáme do hlbšieho hrnca zovrieť vodu, do ktorej pridáme soľ a šťavu, ktorú pustili postrúhané zemiaky, zabráni rozvareniu guliek.
- 6
Zo zmesi zemiakov a mäsa tvoríme guľky. Ruky si po každej jednej namočíme do teplej vody (nebudú sa lepiť a ľahko sa tvoria). Obalíme ich v múke a ukladáme jednu vedľa druhej, nie na seba.
- 7
Keď voda zovrie môžme do nej pridať guľky, pred vložením do vriacej vody ich znova obalíme v múke.
- 8
Z tejto zmesi nám vyjde 30 veľkých guliek,varíme ich po desiatich, aby sa nezlepili. Počas varenia asi po 10 minútach ich premiešame, aby sa oddelili od dna a varíme ešte 10 minút (dokopy 20 minút jedna várka).
- 9
Keď sú guľky hotové, opražíme si do zlatista zvyšok cibule a zvyšných 250 g slaniny, nimi ozdobíme vrch guliek na tanieri. A podávame s kyslou kapustou.
Tiež gemerské guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu