Gemerské guľky
Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept)
Autor receptu: terakota
Obľúbené jedlo obyvateľov Stredného Gemera a hlavne baníkov. Varili sme ich na sviatok
Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni. Je to sýte jedlo, preto si ho nosili baníci a
drevorubači do práce. Niekoľko receptov už bolo zverejnených, ale pre záujem z diskusie
ho pripájam aj ja na týchto stránkach.
Postup
- Uvaríme jeden diel zemiakov v šupke a druhý diel očistíme. Po vychladnutí uvarené zemiaky zbavíme šupky
- Prelisujeme ich cez lis na zemiaky
- Surové zemiaky postrúhame na rezančeky strúhadlom na syr. Mierne ich osolíme aby sa uvolnila voda
- Mäso zomelieme na jemno mlynčekom na mäso. Pridáme škvarky.
- Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nasekanú cibuľu a upražíme ju do zlatista.
- Surové zemiaky zbavíme vody, vyžmýkame, šťavu nevylievame, ale odložíme na neskôr. Všetko dáme do veľkej misky, osolíme, okoreníme, cesnak prelisujeme lisom na cesnak, Pridáme vajce a múku. Dobre zmiešame a postupne pridávame múku, aby sme dosiahli určitú hustotu masy.
- Z tejto masy tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a dáme variť.
- Varíme vo vode, do ktorej pridáme jednu polievkovú lyžicu múky, nové korenie, bobkový list a máličko soli. Pozor nesolíme veľa, lebo si zemiaky stiahnu sol a budeme ich mať presolené. Najprv uvaríme jednu guľku a vyskúšame jej tvrdosť.Ak sa nám budú rozvárať ešte pridáme múku. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte pomaly 7 - 10 minút. Hotové vyberieme na tanier voľne uložené a necháme ich obschnúť. Neukladáme na seba, lebo by sa nám slepili.
- Zo zbytku vody v ktorej sme uvarili guľky si urobíme kyselo, Pridáme škrob ktorý sme získali zo surových zemiakov, dochutíme , chvíľu povaríme a zalejeme trochou smotany. ochutíme octom. A môže sa podávať.
Podávame s kyselom, alebo na drobno nakrájanej slanine podusíme kyslú kapustu, alebo do chrupkava upečenú cibuľu a posypeme na guľky.