Gemerské guľky

Gemerské guľky - Revúcke (fotorecept)

Autor receptu: terakota

Obľúbené jedlo obyvateľov Stredného Gemera a hlavne baníkov. Varili sme ich na sviatok Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni. Je to sýte jedlo, preto si ho nosili baníci a drevorubači do práce. Niekoľko receptov už bolo zverejnených, ale pre záujem z diskusie ho pripájam aj ja na týchto stránkach.

Postup

  1. Uvaríme jeden diel zemiakov v šupke a druhý diel očistíme. Po vychladnutí uvarené zemiaky zbavíme šupky
  2. Prelisujeme ich cez lis na zemiaky
  3. Surové zemiaky postrúhame na rezančeky strúhadlom na syr. Mierne ich osolíme aby sa uvolnila voda
  4. Mäso zomelieme na jemno mlynčekom na mäso. Pridáme škvarky.
  5. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, vyškvaríme a pridáme na drobno nasekanú cibuľu a upražíme ju do zlatista.
  6. Surové zemiaky zbavíme vody, vyžmýkame, šťavu nevylievame, ale odložíme na neskôr. Všetko dáme do veľkej misky, osolíme, okoreníme, cesnak prelisujeme lisom na cesnak, Pridáme vajce a múku. Dobre zmiešame a postupne pridávame múku, aby sme dosiahli určitú hustotu masy.
  7. Z tejto masy tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a dáme variť.
  8. Varíme vo vode, do ktorej pridáme jednu polievkovú lyžicu múky, nové korenie, bobkový list a máličko soli. Pozor nesolíme veľa, lebo si zemiaky stiahnu sol a budeme ich mať presolené. Najprv uvaríme jednu guľku a vyskúšame jej tvrdosť.Ak sa nám budú rozvárať ešte pridáme múku. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte pomaly 7 - 10 minút. Hotové vyberieme na tanier voľne uložené a necháme ich obschnúť. Neukladáme na seba, lebo by sa nám slepili.
  9. Zo zbytku vody v ktorej sme uvarili guľky si urobíme kyselo, Pridáme škrob ktorý sme získali zo surových zemiakov, dochutíme , chvíľu povaríme a zalejeme trochou smotany. ochutíme octom. A môže sa podávať. Podávame s kyselom, alebo na drobno nakrájanej slanine podusíme kyslú kapustu, alebo do chrupkava upečenú cibuľu a posypeme na guľky.