Gemersko-rožňavské guľky fotorecept
Na návšteve Rožňavy sme boli pohostení týmito gulkami... Nie sú presne podľa receptu ,,Gemerské guľky", ale sú prispôsobené a dobré... Vyváral som 2 várky, lebo niekto menej solí a ja solím viac, tak aby sme spokojní boli všetci.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 kg |
|
1/2 kg (alebo klobása) |
|
1 hlavička |
|
35 dkg |
|
|
|
(alebo vegeta) |
|
podľa potreby |
|
5 ks |
|
4 varechy |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Zemiaky si očistíme, pokrájame na menšie kúsky a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Takýto istý osud čaká údené mäso alebo klobásu.
-
2
V mise máme pomleté zemiaky, klobásu, pridáme hlavičku prelisovaného cesnaku, trochu čierneho korenia, osolíme alebo ovegetíme.
-
3
Pridáme polohrubú múku a strúhanku. Múky mi bolo nadiktované 30 - 35 dkg, ale nato množstvo zemiakov sa mi to zdalo málo a do druhej várky som pridal viac múky aj strúhanky a hlavne som si ich viac osolil - pravda je, že po vybratí prvej várky guľku trochu zhutnili - už neboli také na rozsypanie.
-
4
Cesto premiešame a tvoríme guľky - veľkosť sa tiež rôzni, niekto si guľku pokrája, iný chváli malé, ale asi taký priemer budú okolo 4 - 5 cm v priemere. Guľky dáme vyvariť asi na 15 - 20 minút do osolenej vody - urobíme kontrolu tým, že jednu vyberieme a ochutnáme.
-
5
Cibuľu si pokrájame na mesiačiky a dočervena osmahneme na bravčovej masti - ja som dal pol na pol olej a masť.
-
6
Vyvarené a vybraté guľky poukladáme do misy, omastíme a posypeme ich masťou s cibuľkou.
-
7
Podávame ich s kyslou kapustou - DOBRÚ CHUŤ
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu