Gemersko-rožňavské guľky fotorecept
Foto: gordonko
Na návšteve Rožňavy sme boli pohostení týmito gulkami... Nie sú presne podľa receptu ,,Gemerské Zobraziť celý popisNa návšteve Rožňavy sme boli pohostení týmito gulkami... Nie sú presne podľa receptu ,,Gemerské guľky", ale sú prispôsobené a dobré... Vyváral som 2 várky, lebo niekto menej solí a ja solím viac, tak aby sme spokojní boli všetci.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky si očistíme, pokrájame na menšie kúsky a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Takýto istý osud čaká údené mäso alebo klobásu.
-
2
V mise máme pomleté zemiaky, klobásu, pridáme hlavičku prelisovaného cesnaku, trochu čierneho korenia, osolíme alebo ovegetíme.
-
3
Pridáme polohrubú múku a strúhanku. Múky mi bolo nadiktované 30 - 35 dkg, ale nato množstvo zemiakov sa mi to zdalo málo a do druhej várky som pridal viac múky aj strúhanky a hlavne som si ich viac osolil - pravda je, že po vybratí prvej várky guľku trochu zhutnili - už neboli také na rozsypanie.
-
4
Cesto premiešame a tvoríme guľky - veľkosť sa tiež rôzni, niekto si guľku pokrája, iný chváli malé, ale asi taký priemer budú okolo 4 - 5 cm v priemere. Guľky dáme vyvariť asi na 15 - 20 minút do osolenej vody - urobíme kontrolu tým, že jednu vyberieme a ochutnáme.
-
5
Cibuľu si pokrájame na mesiačiky a dočervena osmahneme na bravčovej masti - ja som dal pol na pol olej a masť.
-
6
Vyvarené a vybraté guľky poukladáme do misy, omastíme a posypeme ich masťou s cibuľkou.
-
7
Podávame ich s kyslou kapustou - DOBRÚ CHUŤ
vyskúšaj uvidíš .... mi sme tam raz už jedli tieto guľky ale bryndzové a nechutilo nám to ( boli vnútry také surové kúsky brambor ) tak sa mi do týchto moc nechcelo ale ochutnali sme a ozaj boli dobré a tak hned na druhý deň čo sme sa vrátili z východu som ich urobil aj ja ..... chutili aj večným frflošom , napr. dedo si nechal dať iba dve lebo sa mu nepáčili - dostal 4 gulky , potom si pridal 4 dalšie a nakoniec ešte dve , tak niet pochýb že sa vydarili.
bol som tu , len ma nebolo vidno
ano som experimentátor ,ale dnes to stou fantáziou je pol na pol .... prvá várka bola presne podla receptu no tú druhú som si ,, vylepšil ,,
ved som si to aj zato zlízol , ked som povedal ,že tieto Gemerské gulky nenisú ako som recept čítal , tá baba ( ježibaba ) mi povedala ,, ja ich robím takto a všetkým chutia ,, ... veru a pravdu mala , lebo slavila 60tku v robote a tam sme niesli za vandel týchto guliek ( oslava bez týchto guliek nieje oslava ) a až 12 kuskou sme doniesli nazad
no vidíš a ja som hned robil dve varianty naraz .... viacej gulí ako v Sarajeve
@Gordonko jak na te fotce sypes z krabice vegetu, tak tim jsi to doslova zazdil :-) Ale uz vim, ze je tu celkem bezne pouzivana a tise trpim. Konecne moje kamaradka prazska ji ma take rada! Jo, kazdy na necem ujizdime, to je jasny.
tak už moja babka i mama
zemiaky + hrubá múka..bez vajíčka
viem čo píšeš , čítal som recept na Gemerské gulky , ja som sem dal presne popis čo varili v Rožňave - všetko ako tam bolo ... bez vajíčka , polohrubá múka atd.
vegetu dávali aj v Rožňava a priznám sa mne tiež chutí ,ale už som presedlal na morskú sol. ...... vraj je zdravšia.
a guľky zaliala touto zmesou.