Gemerské guľky
Gemerské guľky

Gemersko-rožňavské guľky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 13. marca 2019
Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept)
Foto: gordonko

Na návšteve Rožňavy sme boli pohostení týmito gulkami... Nie sú presne podľa receptu ,,Gemerské Zobraziť celý popisNa návšteve Rožňavy sme boli pohostení týmito gulkami... Nie sú presne podľa receptu ,,Gemerské guľky", ale sú prispôsobené a dobré... Vyváral som 2 várky, lebo niekto menej solí a ja solím viac, tak aby sme spokojní boli všetci.

60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
1/2 kg (alebo klobása)
1 hlavička
35 dkg
 (alebo vegeta)
podľa potreby
5 ks
4 varechy




Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme, pokrájame na menšie kúsky a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Takýto istý osud čaká údené mäso alebo klobásu.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise máme pomleté zemiaky, klobásu, pridáme hlavičku prelisovaného cesnaku, trochu čierneho korenia, osolíme alebo ovegetíme.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme polohrubú múku a strúhanku. Múky mi bolo nadiktované 30 - 35 dkg, ale nato množstvo zemiakov sa mi to zdalo málo a do druhej várky som pridal viac múky aj strúhanky a hlavne som si ich viac osolil - pravda je, že po vybratí prvej várky guľku trochu zhutnili - už neboli také na rozsypanie.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto premiešame a tvoríme guľky - veľkosť sa tiež rôzni, niekto si guľku pokrája, iný chváli malé, ale asi taký priemer budú okolo 4 - 5 cm v priemere. Guľky dáme vyvariť asi na 15 - 20 minút do osolenej vody - urobíme kontrolu tým, že jednu vyberieme a ochutnáme.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľu si pokrájame na mesiačiky a dočervena osmahneme na bravčovej masti - ja som dal pol na pol olej a masť.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyvarené a vybraté guľky poukladáme do misy, omastíme a posypeme ich masťou s cibuľkou.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame ich s kyslou kapustou - DOBRÚ CHUŤ

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Další gulky, dnes se s nimi roztrhl pytel. Zajímavý receptík z brambor, fantazia zapracovala!
marika9
Dnes som varila podobné. Strašne sme sa nadlábli. Mäsové guľky s kapustou sú proste úžasné.
evanaaa
@Gordonko , tie tvoje guľky musia byť skvelé, recept si ukladám, ale ak by som ich robila, tak v tej kyslej kapuste by som ich aj varila.....iste budú dobré.
1x haji
gordonko
@Evanaaa (13.3.2019 18:50)

vyskúšaj uvidíš .... mi sme tam raz už jedli tieto guľky ale bryndzové a nechutilo nám to ( boli vnútry také surové kúsky brambor ) tak sa mi do týchto moc nechcelo ale ochutnali sme a ozaj boli dobré a tak hned na druhý deň čo sme sa vrátili z východu som ich urobil aj ja ..... chutili aj večným frflošom , napr. dedo si nechal dať iba dve lebo sa mu nepáčili - dostal 4 gulky , potom si pridal 4 dalšie a nakoniec ešte dve , tak niet pochýb že sa vydarili.
gordonko
@Haji (13.3.2019 17:14)

ano som experimentátor ,ale dnes to stou fantáziou je pol na pol .... prvá várka bola presne podla receptu no tú druhú som si ,, vylepšil ,,
1x haji
gordonko
@Mijaita (13.3.2019 17:23)

ved som si to aj zato zlízol , ked som povedal ,že tieto Gemerské gulky nenisú ako som recept čítal , tá baba ( ježibaba ) mi povedala ,, ja ich robím takto a všetkým chutia ,, ... veru a pravdu mala , lebo slavila 60tku v robote a tam sme niesli za vandel týchto guliek ( oslava bez týchto guliek nieje oslava ) a až 12 kuskou sme doniesli nazad


1x radost
gordonko
@Haji (13.3.2019 17:14)

no vidíš a ja som hned robil dve varianty naraz .... viacej gulí ako v Sarajeve
1x haji
mijaita
@Mijaita (13.3.2019 17:23)

@Gordonko jak na te fotce sypes z krabice vegetu, tak tim jsi to doslova zazdil :-) Ale uz vim, ze je tu celkem bezne pouzivana a tise trpim. Konecne moje kamaradka prazska ji ma take rada! Jo, kazdy na necem ujizdime, to je jasny.
izabella929
@gordonko , tieto guľky som už robila, tiež po návšteve jednej veľkolepej slávnosti na Gemeri Teplom Vrchu..nuž veľmi mi chutili a tiež v tom istom čase tam predávali aj *Gemerské ruže, čo som tiež vyskúšala, no a skvelé...chválim toto jedlo, pretože patrí medzi klenot Gemera..keď som tieto Gemerské ruže pridala na maďarskú stránku dostali 12000 hlasov..chcela som ich aj tu pridať,,oboje jedlá v novej verzii, ale už mám tu oboje, aj keď v pôvodnej ..nech sa ti darí..
izabella929
@gordonko , až teraz pozerám suroviny..ja robím podľa gemerského receptu..varené aj surové zamiaky a mäso údené aj so surovým plieckom pomeliem a dochutím..do zemiakovej hmoty vkladám guľku z mäsa a uzatvorím....atd..
klukodvody
Tak to je moje gusto. Co nejdřív vyzkouším a ta porce na fotce je parádní. Díky takové recepty jsou pokladnice chuti. Díky a srdečně zdravíme.
používateľ nemá avatar
123
123
nádhera, stojí za vyskúšanie... ale nebohá mamka mojej švagrinej nám /vtedy/ mladým ,stále hovorila, že do zemiakového cesta/varené zemiaky/ ide vždy hrubá múka, akurát do lokší hladká a netreba žiadne vajíčko. Mám s týmto postupom dlhé roky dobré skúsenosti, tak to skúsim s hrubou múkou...
radost
@123 (14.3.2019 14:58)

tak už moja babka i mama
zemiaky + hrubá múka..bez vajíčka
matata1
@Gordonko mám jednu radu: zemiaky treba po postrúhaní alebo pomletí poriadne vyžmýkať. Potom netreba toľko múky do vnútra. A pred varením ich treba obaliť v hladkej múke, lepšie držia pokope. A do vody na varenie treba pridať škrob zo šťavy, ktorá ostala po vyžmýkaní zemiakov. Tú treba nechať trochu odstáť a na spodku ostane hustý škrob.
gordonko
@Matata1 (15.3.2019 10:50)

viem čo píšeš , čítal som recept na Gemerské gulky , ja som sem dal presne popis čo varili v Rožňave - všetko ako tam bolo ... bez vajíčka , polohrubá múka atd.
gordonko
@Mijaita (13.3.2019 21:13)

vegetu dávali aj v Rožňava a priznám sa mne tiež chutí ,ale už som presedlal na morskú sol. ...... vraj je zdravšia.
diducko
Moja babka ešte urobila z vývaru kde sa guľky varili takú omáčku. Vývar podliala smotanou, trošku octu dala

a guľky zaliala touto zmesou.
diducko
Ináč milujeme toto jedlo, len mne sa nepodarí tak, ako robila babka. Som z Gemera u nás sa volajú revúcke guľky. Ešte by som oporúčala cestovateľom, že na Soroške /Rožňava-Košice, koliba/ ich podávajú a sú vynikajúce!!!
diducko
Podľa stareho receptu sa do vody, v ktorej sa vyvarili guľky sa dávala smotana a ochutilo sa octom a guľky sa poliali. Tak to robila babička.
veronikahu
Mám peknú a veselú spomienku ešte z roku 1966 na učiteľku z Gemera, ktorá nás na pracovnom vyučovaní učila variť gemerské guľky. Okrem guliek s údeným a opečenou cibuľou sme vtedy varili aj polievku z vývaru z guliek, ktorá sa ochucovala smotanou a na kúsky narezanou guľkou. Bola to mňamka, lebo boli originálne pre nás tatranské deti. Chutili nám aj studené cestou domov zo školy, nasmiali sme sa, chlapci nás dokonca nimi aj "guľovali".
marijanka712
Tak ako píše @Matata1 do vody sa trocha prilieva škrob s vyžmýkaných zemiakov lahšie sa varia a nerozvárajú sa lem pozor voda ľahko vykypí... a tiež @Izabella teda Izka tvoje tu na Gemery sa im hovorí s dynamitom t,je ked mäsová plnka je dnu v zemiakovom obale oba spôsoby sú super len je to trocha na čas náročné ,ale ináč vynikajúce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia