Gemerské guľky
Gemerské guľky

Gemersko-rožňavské guľky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 13. marca 2019
Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept)
Foto: gordonko

Na návšteve Rožňavy sme boli pohostení týmito gulkami... Nie sú presne podľa receptu ,,Gemerské guľky", ale sú prispôsobené a dobré... Vyváral som 2 várky, lebo niekto menej solí a ja solím viac, tak aby sme spokojní boli všetci.

60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
1/2 kg (alebo klobása)
1 hlavička
35 dkg
 (alebo vegeta)
podľa potreby
5 ks
4 varechy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme, pokrájame na menšie kúsky a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Takýto istý osud čaká údené mäso alebo klobásu.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise máme pomleté zemiaky, klobásu, pridáme hlavičku prelisovaného cesnaku, trochu čierneho korenia, osolíme alebo ovegetíme.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme polohrubú múku a strúhanku. Múky mi bolo nadiktované 30 - 35 dkg, ale nato množstvo zemiakov sa mi to zdalo málo a do druhej várky som pridal viac múky aj strúhanky a hlavne som si ich viac osolil - pravda je, že po vybratí prvej várky guľku trochu zhutnili - už neboli také na rozsypanie.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto premiešame a tvoríme guľky - veľkosť sa tiež rôzni, niekto si guľku pokrája, iný chváli malé, ale asi taký priemer budú okolo 4 - 5 cm v priemere. Guľky dáme vyvariť asi na 15 - 20 minút do osolenej vody - urobíme kontrolu tým, že jednu vyberieme a ochutnáme.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľu si pokrájame na mesiačiky a dočervena osmahneme na bravčovej masti - ja som dal pol na pol olej a masť.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyvarené a vybraté guľky poukladáme do misy, omastíme a posypeme ich masťou s cibuľkou.

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame ich s kyslou kapustou - DOBRÚ CHUŤ

    Gemersko-rožňavské guľky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Gordonko mám jednu radu: zemiaky treba po postrúhaní alebo pomletí poriadne vyžmýkať. Potom netreba toľko múky do vnútra. A pred varením ich treba obaliť v hladkej múke, lepšie držia pokope. A do vody na varenie treba pridať škrob zo šťavy, ktorá ostala po vyžmýkaní zemiakov. Tú treba nechať trochu odstáť a na spodku ostane hustý škrob.