Focaccia

Focaccia so zemiakmi, pórom a syrom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Už pred rokmi sme prišli na chuť nielen talianským cestovinám (vraj ich vytvorili vo vyše 700 variáciách), ale aj ciabatte a focaccii, ktoré je možné pripraviť i v domácej kuchyni, dokonca s rôznymi surovinovými dodatkami.* Nedávno ma príjemne prekvapil jeden z mojich prvých študentov - diplomantov, Ing. Marián Zuček, ktorý na facebooku uverejnil recept na focacciu s pórom a zemiakmi. „Skočil som na háčik“ a upiekol svoju, v ktorej som použil aj červenú cibuľu. Škoda, že som nemal oštiepok.

10-12
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Takto to vyzerá na pulte, než príjemne rozvonia celý byt!
  2. Detajl na zložky pre cesto s už odváženou múkou, soľou a práškom do pečiva (ten ma už pri prvom pečení príjemne prekvapil, lebo cesto utešene narástlo a pri „skúške prstom“, bolo mäkké).
  3. Vo „vajndlingu“ som vyšľahal vajíčka, zalial kefírom, pridal hladkú múku „Universal“, 2 KL soli, asi ČL čerstvo mletého čierneho korenia, KL prášku do pečiva a 6 PL olivového oleja.
  4. Po dôkladnom, ale jemnom, premiešaní som získal takéto cesto bez hrudiek.
  5. Nechal som ho odpočívať, než som na 2-3 mm hrubé „disky“ pokrájal celý veľký pór,
  6. postrúhal na veľkých „slzičkách“ dva žlté zemiaky. V druhom „vajndlingu“ som pór posypal kopcovitou KL sladkej mletej papriky, KL soli, ČL čerstvo mletého čierneho korenia, pridal postrúhané zemiaky a rukou opatrne premiešal.
  7. Plech 330x230 mm som vyložil mokrým papierom na pečenie (ľahšie sa vo vnútri pekáča rozloží a focaccia sa po upečení vybrala bez problémov). Odpočinuté cesto som do takto pripraveného pekáča vylial a navrstvil naň zmes zemiakov a póru.
  8. Na najširšej medzere „mandolíny“ (3 mm) som pokrájal polovicu veľkej červenej cibule, posypal a zmiešal ju s KL „Semolíny“ – polohrubú ani hrubú múku tu nezoženiem a
  9. porozkladal som ju na povrch prvých dvoch vrstiev budúcej focaccie a vložil upiecť na 45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
  10. Potom som toto „dielo“ posypal strúhaným tvrdým syrom (100-120 g mexický štvorboj) a
  11. dopiekol ešte 12-15 minút, kedy už bola moja focaccia, posypaná zväzkom čerstvej pažítky, takto nádherne zlatistá. Poznámka: nabudúce použijem celú červenú cibuľu a pažítku, nekresťansky drahú, nahradím pokrájanými „pierkami“ mladej zelenej cibuľky.
  12. Chutila výborne a mäkká bola aj na druhý i tretí deň (dlhšie pre nás dvoch nestačila vydržať)!