Janovská focaccia (focaccia genovese)
mesačník Varecha, 3. júna 2022
Foto: Shutterstock
Lahodný chlieb focaccia sa na území Talianska pečie stáročia. Klasická janovská focaccia je hrubá najviac dva centimetre, je lesklá, chrumkavá a dozlatista prepečená.
na 220/200 °C
Suroviny
Kvások: | |
125 g (00 extra) |
|
150 ml vlažná |
|
10 g čerstvé |
|
Cesto: | |
375 g (00 extra) |
|
150 ml teplá |
|
1 PL |
|
10 g |
|
10 g |
|
Na dokončenie: | |
90 ml |
|
4 vetvičky (čerstvý) |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Na kvások rozdrobíme do vlažnej vody droždie, pridáme múku a premiešame metličkou. Prekryjeme fóliou, necháme kysnúť 2 hodiny.
- 2
Cesto: V druhej mise zmiešame teplú vodu a 1 PL olivového oleja, pridáme kvások a cukor, rozmiešame metličkou. Pridáme preosiatu múku, soľ a krátko premiesime. Lepivé, hrudkovité cesto prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
- 3
Pracovnú dosku potrieme olejom, preložíme cesto a tiež ho potrieme olejom. Misu, v ktorej cesto kyslo, umyjeme, dôkladne osušíme a potrieme olejom.
- 4
Cesto spracovávame tak, že ho naťahujeme a ukladáme smerom do stredu, dlaňou jemne pritlačíme, opakujeme desaťkrát. Cesto vložíme do pripravenej misky a necháme 10 minút odpočívať. Miesenie aj s oddychovaním zopakujeme ešte dvakrát. Cesto preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť ešte 40 minút. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 5
Plech dôkladne potrieme olejom a prstami jemne roztiahneme cesto. Necháme podkysnúť na teplom mieste ešte 30 minút.
- 6
Rúru vyhrejeme na 220 °C, nakysnuté cesto jemne natiahneme. Dôkladne potrieme olejom a osolíme. Prstami jemne po celom ceste vytvoríme jamky. Ozdobíme umytými nasekanými lístkami rozmarínu. Nakoniec cesto dôkladne pokropíme vodou.
- 7
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút, potom teplotu znížime na 200 °C pečieme ešte ďalších 15 minút dozlatista.
- 8
Necháme vychladnúť na mriežke a potrieme olivovým olejom.
- 9
Prečítajte si viac o talianskom poklade, focaccii, ktorú miluje celý svet.
Tiež focaccia:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu