Janovská focaccia (focaccia genovese)

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 3. júna 2022
Janovská focaccia (focaccia genovese)
Foto: Shutterstock

Lahodný chlieb focaccia sa na území Talianska pečie stáročia. Klasická janovská focaccia je hrubá najviac dva centimetre, je lesklá, chrumkavá a dozlatista prepečená.

30 minút
na 220/200 °C

Suroviny

Kvások:
125 g (00 extra)
150 ml vlažná
10 g čerstvé
Cesto:
375 g (00 extra)
150 ml teplá
1 PL
10 g
10 g
Na dokončenie:
90 ml
4 vetvičky (čerstvý)
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na kvások rozdrobíme do vlažnej vody droždie, pridáme múku a premiešame metličkou. Prekryjeme fóliou, necháme kysnúť 2 hodiny.

  2. 2

    Cesto: V druhej mise zmiešame teplú vodu a 1 PL olivového oleja, pridáme kvások a cukor, rozmiešame metličkou. Pridáme preosiatu múku, soľ a krátko premiesime. Lepivé, hrudkovité cesto prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.

  3. 3

    Pracovnú dosku potrieme olejom, preložíme cesto a tiež ho potrieme olejom. Misu, v ktorej cesto kyslo, umyjeme, dôkladne osušíme a potrieme olejom.

  4. 4

    Cesto spracovávame tak, že ho naťahujeme a ukladáme smerom do stredu, dlaňou jemne pritlačíme, opakujeme desaťkrát. Cesto vložíme do pripravenej misky a necháme 10 minút odpočívať. Miesenie aj s oddychovaním zopakujeme ešte dvakrát. Cesto preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť ešte 40 minút. Cesto zdvojnásobí svoj objem.

  5. 5

    Plech dôkladne potrieme olejom a prstami jemne roztiahneme cesto. Necháme podkysnúť na teplom mieste ešte 30 minút.

  6. 6

    Rúru vyhrejeme na 220 °C, nakysnuté cesto jemne natiahneme. Dôkladne potrieme olejom a osolíme. Prstami jemne po celom ceste vytvoríme jamky. Ozdobíme umytými nasekanými lístkami rozmarínu. Nakoniec cesto dôkladne pokropíme vodou.

  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút, potom teplotu znížime na 200 °C pečieme ešte ďalších 15 minút dozlatista.

  8. 8

    Necháme vychladnúť na mriežke a potrieme olivovým olejom.

  9. 9

    Prečítajte si viac o talianskom poklade, focaccii, ktorú miluje celý svet.

    Janovská focaccia (focaccia genovese) - obrázok 9

Diskusia k receptu

alina598
Ďakujem krásne za receptik, focaccia je vyskúšaná a je skutočne výborná, ešte raz veľká vďaka😉

Zaujímavé video z archívu TV Varecha