Filet z teľacieho lýtka s kosťou
Foto: radox1
Filet z telacieho lýtka s kosťou, známy ako osso buco. Inšpiroval som sa touto talianskou klasikou, ale recept som prispôsobil svojmu spôsobu varenia. Môžeme Zobraziť celý popisFilet z telacieho lýtka s kosťou, známy ako osso buco. Inšpiroval som sa touto talianskou klasikou, ale recept som prispôsobil svojmu spôsobu varenia. Môžeme použiť aj močing so špikovými kosťami, ale vtedy treba tepelnú úpravu predĺžiť na 3 hodiny.
porcie
príprava
na 130 °C
Postup
-
1
V širokom hrnci rozpálime maslo, vložíme mäso obalené v hladkej múke, prudko opečieme z každej strany do zlata, vyberieme a dáme bokom. Do výpeku vložíme na kocky nakrájanú cibuľu, šampiňóny, mrkvu, zeler, paradajky, 3 strúčiky cesnaku, dôkladne orestujeme, podlejeme vínom (dobré je nejaké výrazné), ktoré necháme odvariť, pridáme koreniny, mäso, podlejeme vývarom, prikryjeme, vložíme do rozhorúčenej rúry na 130 °C a dusíme 90-120 minút. Mäso vyberieme z omáčky spolu s kockami mrkvy a šampiňónmi, ktoré použijeme na dekor. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebne zredukujeme varom na požadovanú konzistenciu a dochutíme. Hotovo.
-
2
Na dosku položíme petržlenovú vňať spolu s cesnakom, citrónovou kôrou a parmezánom, dlhým nožom krájaním vytvoríme pastu, ktorá sa volá Gremolata (org. bez parmezánu), ktorou posypeme filety už naservírované na tanieri. Ako prílohu som zvolil krémové bylinkové zemiaky.
ano,casto sa k tomu podava safranove risotto,ale pre mna su tak 2 odlisne vyrazne jedla,ktore mam rad samostatne.
stacilo ich oplachnut studenou vodou.
Fakt,tu mrkvu som si na tom krasnom obrazku ani nevsimol....:-) @kuku ,ze aka detailistka :-)))))) ,to som sa zasa niecomu priucil,ze opachnut vodou.... alebo zmrazit,resp.mrazenu tam dat?
Pekny vecer prajem vsetkym ;-)
To by sis nepomohl. Zmrazená mrkev zhadrovatí. V něčem to nevadí, ale tady jo.
Aj tebe pekný večer!
ta mrkva je dekor.a aby vynikla,tak som ju oplachol.dusila sa spolu s mäsom,ale nebola restovana v zaklade.pri pomalom peceni sa nerozvari,lebo sa nic nemiesa.
ked to urobis spravne,nie ze sa to zje,ale budes pochvalena.vino nie je podstatne.
popripade vino nahrad balzamikovou redukciou.