Dusené teľacie mäso
Dusené teľacie mäso

Filet z teľacieho lýtka s kosťou

radox1 - fotkaradox1, 19. augusta 2019
Filet z teľacieho lýtka s kosťou
Foto: radox1

Filet z telacieho lýtka s kosťou, známy ako osso buco. Inšpiroval som sa touto talianskou klasikou, ale recept som prispôsobil svojmu spôsobu varenia. Môžeme Zobraziť celý popisFilet z telacieho lýtka s kosťou, známy ako osso buco. Inšpiroval som sa touto talianskou klasikou, ale recept som prispôsobil svojmu spôsobu varenia. Môžeme použiť aj močing so špikovými kosťami, ale vtedy treba tepelnú úpravu predĺžiť na 3 hodiny.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 130 °C

Suroviny

4 filety
2 PL
2 ks
200 g malé
2 ks
3 ks
5 ks
1 ks
2 dl
1 ks (v konzerve)
5 lístkov
4 ks




Postup

  1. 1

    V širokom hrnci rozpálime maslo, vložíme mäso obalené v hladkej múke, prudko opečieme z každej strany do zlata, vyberieme a dáme bokom. Do výpeku vložíme na kocky nakrájanú cibuľu, šampiňóny, mrkvu, zeler, paradajky, 3 strúčiky cesnaku, dôkladne orestujeme, podlejeme vínom (dobré je nejaké výrazné), ktoré necháme odvariť, pridáme koreniny, mäso, podlejeme vývarom, prikryjeme, vložíme do rozhorúčenej rúry na 130 °C a dusíme 90-120 minút. Mäso vyberieme z omáčky spolu s kockami mrkvy a šampiňónmi, ktoré použijeme na dekor. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebne zredukujeme varom na požadovanú konzistenciu a dochutíme. Hotovo.

    Filet z teľacieho lýtka s kosťou - obrázok 1
  2. 2

    Na dosku položíme petržlenovú vňať spolu s cesnakom, citrónovou kôrou a parmezánom, dlhým nožom krájaním vytvoríme pastu, ktorá sa volá Gremolata (org. bez parmezánu), ktorou posypeme filety už naservírované na tanieri. Ako prílohu som zvolil krémové bylinkové zemiaky.

Diskusia k receptu

yogicek
To nemá chybu. Radosť už len na to foto pozerať. Ja by som ako prílohu zvolil rizoto ale len preto, že nie som krumpľový.
radox1
@Yogicek (19.8.2019 17:13)

ano,casto sa k tomu podava safranove risotto,ale pre mna su tak 2 odlisne vyrazne jedla,ktore mam rad samostatne.
kvakac
Mne sa to veru páči. V blízkej dobe vyskúšam. No nedám do rúry, ale do pomalého hrnca, keď ho už mám. Dám potom vedieť ako to dopadlo.
haji
Pěkný recept i fota! Telecí maso v této podobě je pro mě zajímavá novinka.
leaela
@Radox1 (19.8.2019 19:20)

Fakt,tu mrkvu som si na tom krasnom obrazku ani nevsimol....:-) @kuku ,ze aka detailistka :-)))))) ,to som sa zasa niecomu priucil,ze opachnut vodou.... alebo zmrazit,resp.mrazenu tam dat?
Pekny vecer prajem vsetkym ;-)
1x haji
haji
@Leaela (19.8.2019 20:28)
To by sis nepomohl. Zmrazená mrkev zhadrovatí. V něčem to nevadí, ale tady jo.
Aj tebe pekný večer!
1x leaela
evanaaa
@Radox1 , ja som videla len nadpis a už som si išla tvoj recept uložiť. Mám v mrazničke 3 kúsky teľacej nožiny s kosťou, ale čakám, keď zlacnie a dokúpim ešte aspoň tri. Už som to raz robila, chystám sa znovu, aj keď podstata receptu je väčšinou rovnaká ( sú aj tu nejaké), inšpirujem sa tebou. Až na to víno, doma nemám, nepijeme, takže tá chuť bude iná, ale dúfam, že sa to aj tak zje.
radox1
@Leaela (19.8.2019 20:28)

ta mrkva je dekor.a aby vynikla,tak som ju oplachol.dusila sa spolu s mäsom,ale nebola restovana v zaklade.pri pomalom peceni sa nerozvari,lebo sa nic nemiesa.
frezia68
Na prvý pohľad ma recept zaujal,ako všetko od Teba :-).
radox1
@Evanaaa (19.8.2019 21:02)

ked to urobis spravne,nie ze sa to zje,ale budes pochvalena.vino nie je podstatne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia