Dusené teľacie mäso

Filet z teľacieho lýtka s kosťou

Autor receptu: radox1

Filet z telacieho lýtka s kosťou, známy ako osso buco. Inšpiroval som sa touto talianskou klasikou, ale recept som prispôsobil svojmu spôsobu varenia. Môžeme použiť aj močing so špikovými kosťami, ale vtedy treba tepelnú úpravu predĺžiť na 3 hodiny.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 130 °C

Postup

  1. V širokom hrnci rozpálime maslo, vložíme mäso obalené v hladkej múke, prudko opečieme z každej strany do zlata, vyberieme a dáme bokom. Do výpeku vložíme na kocky nakrájanú cibuľu, šampiňóny, mrkvu, zeler, paradajky, 3 strúčiky cesnaku, dôkladne orestujeme, podlejeme vínom (dobré je nejaké výrazné), ktoré necháme odvariť, pridáme koreniny, mäso, podlejeme vývarom, prikryjeme, vložíme do rozhorúčenej rúry na 130 °C a dusíme 90-120 minút. Mäso vyberieme z omáčky spolu s kockami mrkvy a šampiňónmi, ktoré použijeme na dekor. Omáčku precedíme cez sitko, ak je potrebne zredukujeme varom na požadovanú konzistenciu a dochutíme. Hotovo.
  2. Na dosku položíme petržlenovú vňať spolu s cesnakom, citrónovou kôrou a parmezánom, dlhým nožom krájaním vytvoríme pastu, ktorá sa volá Gremolata (org. bez parmezánu), ktorou posypeme filety už naservírované na tanieri. Ako prílohu som zvolil krémové bylinkové zemiaky.