Fazuľkový prívarok

Fazuľkový prívarok à la lady Ann (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľmi rád siahnem po rcp s vôňou spomienok na moju babičku lady Ann. Na dvore „šéfovala” asi stohlavej čriede pernatej a chlpatej hávede, nám dvom stálym a 8 prechodným „kotňakom”, t.j. svojim vnúčatám. Mimo stály služobný príjem bola aj neoficiálna vodkyňa „kofárskeho cechu” na Dominikánskom pľaci v košickom starom meste. … a to všetko pri 140 cm výšky a 44 kg hmotnosti aj s topánkami. Varila jednoducho no úžasne chutne, ako na ňu spomína aj moja prisahaná „šéfka”, hlavne na zelený petržlen.

4-6
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ukážka vstupnej zostavy potrebných ingrediencií… Prípadní ortodoxní oponenti majú pravdu. Babička varila jednoduchšie a podľa všetkého aj rýchlejšie. S mladou fazuľkou „šesťtýždňovkou” varila zároveň 3÷4 zemiaky na „kocky”, priebežne v malej „láboške” rozhabarkovala zo pol litra kyslého kozieho mlieka (ale rada používala aj cmar, kefír, či jogurt s mliekom) s 2÷3 PL hladkej múky a po uvarení ho miešajúc vliala do hotového základu, pridala „dva harsce” pokrájanej „žeľenej petrušky” - petržlenovej vňaťky, zo 3÷4 minútky nechala povariť a hotovo. Sebe servírovala s domácim chlebíkom, nám kotňakom s volským okom a dospelákom s pečenou točenou klobásou na „ježka”!
  2. Dočistil, umyl a pokrájal som, asi na 25÷30 mm kúsky lusky fazuľky, na „C-éčka” zelerové stonky, obtrhal lístočky z halúzok petržlenovej vňate a olúpal strúčiky cesnaku.
  3. Pokrájanú fazuľku, stonky zeleru a „broky” z halúzok petržlenovej vňate s bobkovým listom som vložil do rajnice a
  4. dal variť v osolenej vode.
  5. Vo väčšom hrnci som pripravil bèchamelový základ, ja ho nazývam "trojkový": po 3 PL masla, slnečnicového oleja a hladkej múky, stálym miešaním tepelne upraviť do pekne voňajúcej „béžovej” farby.
  6. Postupne, s nepretržitým miešaním „metličkou”, pridával studené mlieko, kyslú i šľahačkovú smotanu a postrúhaný tvrdší syr (gouda a cheddar).
  7. Do hladkej omáčky som potom nastrúhal asi ½ muškátového orieška a nasypal „dobrúúú” ML bieleho mletého korenia; ešte som nesolil, lebo fazuľka sa varila v slanej vode.
  8. Teraz som scedil uvarenú fazuľku (asi po 12÷15´), časť vody som zachytil na prípadné zriedenie hotového prívarku a presypal ju do bèchamelu, prisypal lístočky petržlenovej vňate, pridal pretlačený cesnak, zamiešal, ochutnal, dosolil, nechal 3÷4´ spoločne prevrieť a hotovo!
  9. Lady Ann a moja vzácna Pani tvorili dobre si rozumejúcu dvojicu. No na 1. mieste je to spomienka na ich spoločnú „lásku” – čerstvú to petržlenovú vňať. Že ju naša Babča pridávali aj do fazuľkového prívarku, pamätá si už len Ona. Svoju dcéru, moju presladkú mamku, Babička odprevadila na večnosť tri roky pred svojim odchodom na Nebeské lúky. Neprejde však 24 hodín, aby sme si na ne s láskou nespomenuli Pohľad na hotový, ale ešte bublajúci, fazuľkový prívarok!
  10. Predjedlo: 44÷55´ po všetkých stranách na 200÷210 °C poopekaná hrubostenná paprika; 12÷15´ zaparená v mikroténovom vrecúšku, kedy sa ľahko dala zbaviť „predkožky”, osolená, obalená v polohrubej múke a na dva razy opečená na olivovom oleji,
  11. podávaná s plátkom masla; kto chce môže s bielym pečivom.
  12. Tááák, nech sa páči, náš prívarok zo „šesťtýždňových” fazuľkových luskov!