Dusený králik
Dusený králik

Dusený králik na víne s rozmarínom

jurka - bez fotkyjurka, 26. septembra 2025

Jednoduchý, veľmi chutný recept.
Zdroj: internet

5
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1/2 ČL
1/4 ČL
4 PL
4 PL (králičia)
6 strúčikov
4 vetvičky
200 ml
500 ml (voda + kocka zeleninového bujónu)
2 PL
1 hrsť
Obloha:
250 g
4 strúčiky
1/4 ČL
2 PL
Príloha:



Postup

  1. 1

    Aspoň 1 deň odležaného čerstvého králika naporciovať na menšie kusy, umyť, osušiť papierovou utierkou. Osoliť, okoreniť, obaliť v múke.

  2. 2

    V kuchte vytopiť sadlo z králika, podľa potreby pridať ešte olej alebo lyžicu masti. Mäso opražiť do zlatista (robím postupne, opražené vyložím na tanier). Pridať k mäsu nasekaný cesnak, rozmarín, krátko opražiť.

  3. 3

    Mäso zaliať vínom. Minútku povariť, aby sa vyparil alkohol. Doliať vývar (voda + 1 kocka bujónu). Prikryť, na malom plameni na I. stupni nastavenia kuchty dusiť 45 minút.

  4. 4

    Zatiaľ na troche oleja v malej panvici alebo hrnci krátko opražiť nasekaný cesnak na oblohu (4 strúčiky). Pridať špenát, soľ, podusiť 10 minút.

  5. 5

    Chlieb nakrájať a opražiť na panvici. Uložiť nabok na tanier.

  6. 6

    Po 45 minútach varu vypnúť kuchtu, otvoriť. Nasekanú petržlenovú vňať a maslo pridať k mäsu a nechať roztopiť (iba priviesť k varu).

Diskusia k receptu