Dusené dolné morčacie stehná s vínovou omáčkou fotorecept
Foto: kvakac
Tento recept som objavil na kuchyni Lidla od Romana Paulusa. Vyskúšal som ho a poviem vám, je to vysoký level chutí. Týmto vzdávam Zobraziť celý popisTento recept som objavil na kuchyni Lidla od Romana Paulusa. Vyskúšal som ho a poviem vám, je to vysoký level chutí. Týmto vzdávam hold majstrovi a smekám klobouk tomuto receptu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
6 strúčikov |
|
300 ml (Bordeaux) |
|
35 g (82 %) |
|
2 PL |
|
z 1 citróna |
|
2 PL krájaná |
|
1 l |
|
3 PL |
|
Koreniny: | |
15 ks |
|
6 ks |
|
5 ks |
|
1/2 KL |
|
1/2 KL |
|
4 ks |
|
|
Postup
-
1
Morčacie stehná vykostíme a zbavíme šliach. Mäso pokrájame na 4 - 5 cm kúsky. Ostatné suroviny očistíme a tiež pokrájame. Z kostí a šliach uvaríme vývar.
-
2
Pripravíme si všetky koreniny podľa rozpisu surovín.
-
3
Mäso opečieme na olivovom oleji.
-
4
Opečené mäso vyberieme a vo výpeku podusíme pokrájanú cibuľu do mäkka a pridáme cesnak, ten dusíme chvíľu. Do toho dáme pokrájanú zeleninu, tú dusíme asi 10 minút. Napokon pridáme paradajkový pretlak, ktorý krátko orestujeme. Pozor, aby neprihorel.
-
5
Nalejeme víno a rozvaríme a späť vložíme mäso. Teraz nalejeme vývar, tak aby mäso bolo zaliate tekutinou a pridáme koreniny. Privedieme k varu, hrniec prikryjeme a vložíme do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180 °C.
-
6
Po tejto dobe otvoríme, keď sa na nás usmeje takáto nádhera. Mäso vytiahneme a všetko ostatné prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme hrniec s omáčkou na sporák variť.
-
7
Zatiaľ si zmäknuté maslo vymiešame s múkou. To bude na zahustenie.
-
8
Toto vymiešané maslo dáme do vriacej omáčky povariť na 10 - 15 minút. Napokon do omáčky pridáme strúhanú citrónovú kôru plus mäso a necháme prejsť varom. Ochutnáme a pripadne dosolíme, ja som nemusel. Máme hotovo. Kto chce, pridá petržlenovú vňať do omáčky alebo až na tanier.
-
9
Možeme podávať. Prílohu nechám na vašej voľbe. U nás boli zemiakové krokety.
-
10
Tú sú krokety v reze. Varené zemiaky 70%, hladká muka 30%, vajce a pre chuť trochu krájanej slaniny na drobno. Zmiešať, vyformovať a opiecť na oleji. Takto budem robiť často morčacie stehna, veľmi nám to chutilo.
Vďaka za koment. Na takéto mäso sa borievky pýtajú samé. No kto? Kuchár predsa neumýva riady čí? No vážne umývačka.
Vďaka za koment. Tiež to máš dobré, niekedy skúsim aj tak. Taký istý hrniec liatinový mám aj ja len v červenom. Manželka ho ledva unesie. No ale na takéto pečenie je to fantázia.
Chlape, klobúk dole, ale to som už urobila x-krát ;-)
Vďaka za koment. Čože ja. Ja som len posunul do plácu dobrý recept, ktorý som odskúšal.
Vďaka za koment. ja som tiež ostal prekvapený aké je to chutne. Trošku viac práce to vykostiť, ale podla videa na kuchyni Lidla po viacerých pozorovaní som to zvladol.
Vďaka za koment. Ako urobíš, tak bude je to tvoja voľba. Moja rada nie ešte raz nie to robiť ako si napísala. Veď tie kosti, kožu a šľachy potrebuješ na vývar, ako som písal. Potom by si docielila úplne inú chuť, bez vývaru a s kostí v hrnci miešať tiež nie je výhra.
Vďaka za koment. Je to veru riadna chuťovka. Nikdy som si nepomyslel, že spodné stehno z morky je také chutne. Až pri tomto spracovaní som na to došiel. Má pravdu p. Paulus keď toto stehno prirovnáva k hovädzej nožine.
Vďaka za koment. Tie teľacie líčka musí byť tiež dobrota.