Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 11. mája 2010
Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept)
Foto: alexdidi

K vytvoreniu tohto receptu som sa inšpirovala pred mnohými rokmi v Medzinárodnej kuchárskej knihe.Odvtedy prešiel niekoľkými vylepšeniami a v tejto konečnej verzii je najobľúbenejším Zobraziť celý popisK vytvoreniu tohto receptu som sa inšpirovala pred mnohými rokmi v Medzinárodnej kuchárskej knihe.Odvtedy prešiel niekoľkými vylepšeniami a v tejto konečnej verzii je najobľúbenejším jedlom môjho manžela, dcéry i vnuka. Príprava je trochu náročnejšia, zdĺhavejšia, ale výsledok je pohladením nielen zraku, ale i bruška...

4-6
porcie
90 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
3 ks
podľa potreby asi 200 ml
2 PL
PLNKA:
250 g
1 ks
1 ks
1 strúčik
OMÁČKA:
140 g
1 ks
1 ks
2-3 ks
2 ks
asi 2 ČL
1 PL
1 PL
2 PL
DOKONČENIE:
50 g




Postup

  1. 1

    Múku si preosejeme na dosku, v strede urobíme jamku, pridáme vajíčka, soľ, olej a pridávaním vody zo začiatku pomocou noža, potom rukou urobíme tuhšie cesto, prikryjeme miskou a necháme odpočívať asi 1/2 hodiny.Zatiaľ si pripravíme plnku:zomelieme si mäso, na oleji podusíme na drobno pokrájanú šalotku a cesnak.pridáme k mäsu aj s vajíčkom, osolíme, okoreníme. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2mm, vykrajovačkou s priemerom 4,5cm vykrajujeme krúžky na ktoré navlhčenými rukami dávame guličky plnky s priemerom 1cm.

    Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kolieska preložíme na polovicu, okraje dore pritlačíme prstami a konce vzniknutého polkruhu otočíme okolo prsta a spojíme zatlačením.

    Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vyzerajú hotové torteliny:

    Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené torteliny varíme miernym varom v osolenej vode asi 10´, občas premiešame.

    Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené torteliny vyberieme dierovanou naberačou do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.Postupne uvaríme všetky torteliny a udržujeme teplé napr. v rúre. Na paradajkovú omáčku si v menšom hrnci roztopíme olej a maslo, pridáme múku a osmažíme.Pridáme studenú vodu, paradajkový pretlak, soľ, cukor, čierne i nové korenie, bobkový list, celú šalotku,premiešame a povaríme asi 15´. Hotovú omáčku prepasírujeme a prípadne dochutíme cukrom, octom, soľou.

  6. 6

    Torteliny podávame na ohriatom tanieri poliate omáčkou, posypané parmezánom a bazalkou. Ak sa odhodláte k príprave tohto pomerne náročného jedla, tak držím všetky palce a prajem ...DOBRÚ CHUŤ!

    Domáce torteliny v paradajkovej omáčke s parmezánom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

monzet
Krásne.A fajnovučkéééé.A ešte k tomu domáce...Poklona alexdidi,vyzerajú vynikajúco
evusik
hm, vyzerá to lákavo, len keby som sa odhodlala a narobila toho viacej nedá sa to zamraziť ako polotovar? neskúšala si? lebo sa mi zdá toho dosť veľa a z polovičnej dávky to sa ani kuchyňa neoplatí špiniť
tinca
Evusik dá sa to prechovávať aj v mraziaku, potom nerozmrazovať, ale hneď uvariť.
honestka
krasne si ich urobila ozaj ako maju byt...
a zmrazovat mozete vsetky cestoviny, ja vzdy robim z viacej davok, zmrazim v jednom rade na tacke, oprasim dobre z muky a dam do sackov a je to v pohode. varit ako hovori Tinca.
alexdidi
zmrazujem ich tiež, rovnako ako tinca a honestka...a tiež naše pirohy
babav
@alexdidi , vyzeraju perfektne! Skusala si niekedy aj s inym druhom masa ,alebo hribove?
alexdidi
@babav , robila som aj z kuracieho i morčacieho mäsa, tiež kombináciu mäsa a syra a samozrejme aj hubové, pretože huby mám veľmi rada, ale tie som najprv podusila na cibuľke a sušené aj predtým namočiť...k tej paradajkovej omáčke mi však najviac "pasuje" hovädzie, ináč robím syrovú omáčku, alebo ako ľahšiu alternatívu, ktorá mne vyhovuje najviac, keď na oliv. oleji opečiem plátky cesnaku a torteliny...na tanieri už len posypem parmezánom
alexdidi
ešte som zabudla dodať, že aj tie kuracie, morčacie či hubové chutia rovnako výborne...
greenewerrea
Robili sme a nemohli sme sa ich dojesť :))), veľmi ma potešil tento recept, lebo z obchodu nie sú pre mňa až také chutné, ale tieto boli super!!! Nebíčko v papuľke :)), len my sme dali do paradajkovej omáčky miesto soli bujón, aby sa trošku zriedila tá chuť pretlaku, čo ja veľmi nemusím,ale paráda, díky :)))
marianne69
.....toto musi byt strasne-prestrasne dobreee....len neviem ci sa mi tie tortelinky podaria tak pekne vytvarovat,ale vyskusam...(kk)na chuti to hadam neuberie:-)
cica2
si šikuľka, torteliny sú krásne a musia byť mňamkové!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia