Domáce široké rezance so šošovicovou omáčkou

Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 17. januára 2023
Domáce široké rezance so šošovicovou omáčkou
Foto: Jana Štrbková

Zimné januárové dni si pýtajú nielen zababušiť sa do teplého oblečenia, ale aj zasýtiť sa domácim jedlom. Domáce cestoviny príjemne zahrejú a lahodnou chuťou a Zobraziť celý popisZimné januárové dni si pýtajú nielen zababušiť sa do teplého oblečenia, ale aj zasýtiť sa domácim jedlom. Domáce cestoviny príjemne zahrejú a lahodnou chuťou a podmanivou vôňou každého objímu.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na rezance:
400 g
4 ks
 štipka
50 ml
Na omáčku:
120 g
150 g
150 g
 (biela časť)
1 ks veľká
2 strúčiky
400 ml
2 PL
2 ČL (oregano, tymian, bazalka)
3 PL
300 ml
 štipka
Na ozdobenie:
 čerstvá
Na posypanie:

Postup

  1. 1

    Domáce cestoviny: V mise spojíme múku, soľ, vajcia a trochu vody, vymiesime na hladké nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme vodu, ak by bolo cesto priveľmi sypké. Cesto necháme 30 minút odležať a potom ho rozdelíme na viac častí, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko a radielkom alebo nožom nakrájame na široké rezance.

  2. 2

    Na omáčku očistíme a nakrájame všetku zeleninu. Na oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a pór, opečieme do sklovita. Pridáme paradajkový pretlak a krátko opečieme. Ďalej vsypeme nakrájanú mrkvu a šampiňóny a opekáme asi 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom a paradajkami z konzervy. Prisypeme červenú šošovicu, dochutíme cukrom aj sušenými bylinkami. A na miernom ohni prikryté varíme asi 20 minút. Uvarenú omáčku dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Pred dokončením omáčky dáme variť do osolenej vriacej vody rezance a uvaríme domäkka, scedíme.

  4. 4

    Domáce rezance podávame s omáčkou, posypané strúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha