Domáce hamburgre videorecept

majkicn - fotkamajkicn, 9. februára 2018

Ideálny recept na večeru pre vašich priateľov, keď im chcete dať na tanier niečo špeciálne.

8
porcií
Domáce hamburgre (videorecept)
Foto: Majkicn

Suroviny

Žemle:
500 g
2 PL
150 ml
1/2 kocky
1 PL
2 ks
Mäso:
1,5 kg (mleté)
4 strúčiky
2 ks
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    ŽEMLE: Do misky si nalejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, olej a soľ a premiešame.

  2. 2

    Do cesta pridáme múku a znova premiešame. Potom ešte pridáme maslo a cesto miesime rukou. Ak je cesto príliš husté, môžeme do neho priliať mlieko.

  3. 3

    Keď je cesto vymiesené, posypeme ho múkou a necháme na 1 hodinu vykysnúť pri teple.

  4. 4

    Keď cesto vykysne, dáme si ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho valček, ktorý potom rozdelíme na rovnakých 8 častí, z ktorých vytvarujeme bochníčky. Bochníčky si potrieme olejom a posypeme sezamovými semienkami.

  5. 5

    Žemle necháme ešte na cca 30 minút vykysnúť na plechu a zatiaľ si dáme vyhrievať rúru na 190 °C. Žemle potom dáme piecť na 15-18 minút.

  6. 6

    MÄSO: Kým kysne cesto, môžeme si pripraviť mäso. Do mletého mäsa pridáme rozmixovanú cibuľu, pretlačený cesnak, worchesterskú omáčku, plnotučnú horčicu, soľ a čierne korenie.

  7. 7

    Mäso poriadne premiešame a na hodinku odložíme do chladničky.

  8. 8

    Keď prejde hodina, z mäsovej zmesi si pripravíme hamburgre - "mäsové placky". Hrúbku si zvolíme podľa chute.

  9. 9

    Tieto hamburgre dávame do rozpáleného olivového oleja na panvici a z každej strany opekáme na 3 minúty. Pred koncom pečenia, na mäso položíme plátok syra, ktorý sa nám na mäse krásne roztečie.

  10. 10

    Keď ho zoberieme z panvice, necháme ho na 5 minút odpočinúť a potom ho dáme do žemle spolu so zeleninou a dresingom podľa chute. Dobrú chuť! :) (Hamburgre odporúčame podávať s opekanými zemiakmi alebo hranolkami.)

Diskusia k receptu

jozka2
Je to velmi chutna vecera ci rychly obed a o to rychlejsi, ak sa zemle kupia hotove. Staci k tomu mia salatu a dobre jedlo je na stole. Dobre si navaril.. a napiekol.
emdy
Hm... kde začať... žemľa sa pečie v dvoch kusoch, extra vrch aj spodok. a vajce? určite nie, to kysnuté cesto sťahuje. no a to mäso, burger sa robí čisté mäso a len soľ. toto by som nazval:"Buchta s fašírkou"
majkicn
@Emdy (11.2.2018 07:50) Zdravím. Môžete mi prosím popísať konkretnejší postup ako si predstavujete že žemla sa pečie v dvoch kusoch extra vrch a extra spodná časť ? V záplave receptov na hambuger-žemle na internete som to totiž nikde nevidel, no veľmi rád sa priučím niečomu novému. A vajce určite áno. Odporúčam doplniť si info. No a mäso? Máte pravdu ale aj nie. Existuje totiž také obrovské množstvo variácií Hamburgerov že sa nedá presne povedať aký recept je správny a aký nie. Toto su moje domáce (u kamošov veľmi obľubené) a takto ich máme radi :)

1x zmmm
rulik
@Majkicn nedaj sa zviklat, tiež si neviem predstaviť pečenie polovičiek žemlí zvlášť, a máš pravdu ako píšeš, toľko variant, koľko je na hambáče by sa sem asi ani nevošlo, keď mu nechutí nech nerobí, čo mu kysnuté cesto sťahuje? gate?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia