Hamburger

Domáce hamburgre (videorecept)

Autor receptu: majkicn

Ideálny recept na večeru pre vašich priateľov, keď im chcete dať na tanier niečo špeciálne.

8
porcií

Postup

  1. ŽEMLE: Do misky si nalejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, olej a soľ a premiešame.
  2. Do cesta pridáme múku a znova premiešame. Potom ešte pridáme maslo a cesto miesime rukou. Ak je cesto príliš husté, môžeme do neho priliať mlieko.
  3. Keď je cesto vymiesené, posypeme ho múkou a necháme na 1 hodinu vykysnúť pri teple.
  4. Keď cesto vykysne, dáme si ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho valček, ktorý potom rozdelíme na rovnakých 8 častí, z ktorých vytvarujeme bochníčky. Bochníčky si potrieme olejom a posypeme sezamovými semienkami.
  5. Žemle necháme ešte na cca 30 minút vykysnúť na plechu a zatiaľ si dáme vyhrievať rúru na 190 °C. Žemle potom dáme piecť na 15-18 minút.
  6. MÄSO: Kým kysne cesto, môžeme si pripraviť mäso. Do mletého mäsa pridáme rozmixovanú cibuľu, pretlačený cesnak, worchesterskú omáčku, plnotučnú horčicu, soľ a čierne korenie.
  7. Mäso poriadne premiešame a na hodinku odložíme do chladničky.
  8. Keď prejde hodina, z mäsovej zmesi si pripravíme hamburgre - "mäsové placky". Hrúbku si zvolíme podľa chute.
  9. Tieto hamburgre dávame do rozpáleného olivového oleja na panvici a z každej strany opekáme na 3 minúty. Pred koncom pečenia, na mäso položíme plátok syra, ktorý sa nám na mäse krásne roztečie.
  10. Keď ho zoberieme z panvice, necháme ho na 5 minút odpočinúť a potom ho dáme do žemle spolu so zeleninou a dresingom podľa chute. Dobrú chuť! :) (Hamburgre odporúčame podávať s opekanými zemiakmi alebo hranolkami.)