Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. mája 2011
Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept)
Foto: pusta

Túto paštiku pripravujem na domáce oslavy. Kúpim prerastený bravčový bôčik, pokrájam na kocky, uvarím ho v malom množstve vody a rozmixujem ho s kúskami Zobraziť celý popisTúto paštiku pripravujem na domáce oslavy. Kúpim prerastený bravčový bôčik, pokrájam na kocky, uvarím ho v malom množstve vody a rozmixujem ho s kúskami surovej bravčovej pečene. Do masy pridám vajce, rýchlosoľ, koreniny, na hrubo drvené celé čierne a zelené korenie, múku a dobre premiešam. Túto masu vlejem do formy na biskupský chlebíček, upečiem vo vodnom kúpeli, nechám v chladničke 24 hodín. Podávam s plátkami pomaranča a čučoriedkovým kompotom.

1 dávka
porcia
120 minút+24 h v chl minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g bez kosti a kože
400 g
1 ks stredne veľká
1 -2 ks podľa veľkosti
1 PL
1 Cl
1-2 ks
2 ks
1 CL na jemno drvené
1 PL na hrubo drvené
1 CL na hrubo drvené
3 - 5 PL
3 PL
 plátky
p.p
5 guličiek




Postup

  1. 1

    Kúpila som si pekne prerastený bravčový bôčik.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som ho na plátky, potom na kocky.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kocky bôčika som varila v hrnci v malom množstve neosolenej vody cca 1 hodinu, potom som ich nechala vychladnúť.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nachystala som si bravčovú pečeň, pokrájala som ju na plátky a tie..

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...na malé kúsky. Tip: bravčovú pečeň pred krájaním je dobré dať na 15 minút do mrazničky, ľahko sa krája, pri krájaní sa nedrolí.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistenú cibuľu som pokrájala na mesiačiky a ...

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...osmažila som ju na oleji, potom som ju nechala vychladnúť.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si koreniny. V mažiari som na jemno potlkla celé čierne korenie /1CL/, celé nové korenie, klinček, bobkové listy.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V hrnci som rozmixovala kocky uvareného bôčika...

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som kúsky surovej bravčovej pečene a znovu som celé spolu premixovala.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som vychladnutú, osmaženú cibuľu a ešte raz som celé premixovala do hladka.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do masy som pridala vajce, na jemno potlčené koreniny, mletý dumbier, na hrubo potlčené celé čierne a celé zelené korenie, rýchlosoľ Pragandu /paštika má krajšiu farbu, kto nemá, použije obyčajnú kuchynskú soľ/, nastrúhala som muškátový oriešok a ...

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som hladkú múku, celé som dôkladne premiešala. Masu som vliala do olejom vymazanej formy na biskupský chlebíček, prikryla alobalom a vložila som piecť do trúby.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Paštiku som piekla vo vodnom kúpeli 90 minút na 180-tich stupňoch, paštiku som nechala vo forme vychladnúť a odložila som j na 24 hodín do chladničky odpočinúť, aby sa všetky chute dobre prepojili.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotovú paštikusom vyklopila na podnos a podávala som ju s plátkami pomaranča a čučoriedkovým kompotom.

    Domáca paštéta z bravčovej pečene so zeleným korením (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

fejton1
Krásne nafotený a perfektne podaný výklad. iste vyskúšam.KK!!
duschko
Fotky su velmi pekne a urcite aj pasteka je taka chutna. Niekde som sa docital, ze rychlosol nepouzivat na tepelne upravovane potraviny. Ja to robim tak, ze bocik a pecen napocim pred pouzitim na niekolko hodin do slanej vody. Potom je farba maska a aj pecene velmi pekna. Ukladam do MKK.
piczur
tak toto musím vyskúšať, už teraz sa mi zbiehajú sliny
podbory
Vyskušal som perfektne ,chutilo každému.......
mesiar50
Spravila si fajnovú paštétku milá Iby.A dokonca aj technologický postup je ok.Keďže paštéty sa vyrábaju
z uvarenej br.hlavy alebo bočika..potom sa primieša
surová pečeň a múka.Vidím v tebe ,,konkurenciu".Nepochybne si šikovná a života skúsená žena.
Prajem ti pekný večer
sracz
... nemá chybu, milá @pusta - super zhora až na samý spodok! Robievam a dokonca často, ale musím vyskúšať aj tento Tvoj!
pusta
@mesiar50 , - Lacikám, nie som tvoja konkurencia ani náhodou :-) , zjavne ma preceňuješ. Chuťou a konzistenciou mi príde ako pečeňový syr - paštika v striebre, ktorú veľmi ľúbim :-)
dakujem za krásne ohodnotenie. od teba si to veľmi vážim.
ps. prosím ťa, nevymazávaj svoje komentáre o údení, sú veľmi cenné a mnohým iste aj pomôžu. myslím, že nikto ti ich nemá za zlé, práve naopak.
pekný deň prajem do NL.
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, si naozaj veľmi milý :-)
dakujem za peknú pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia