Oriešková torta
Oriešková torta

Torta Biely Egypt fotorecept

pn - fotkapn, 25. augusta 2020
Torta Biely Egypt (fotorecept)
Foto: pn

V Chorvátsku je táto torta veľmi populárna, volá sa Biely Egypt (neviem prečo). Kamarátka išla na oslavu a poprosila ma, či by som jej Zobraziť celý popisV Chorvátsku je táto torta veľmi populárna, volá sa Biely Egypt (neviem prečo). Kamarátka išla na oslavu a poprosila ma, či by som jej túto tortu spravila. Tak sa chcem s vami podeliť o recept.

24
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpusy:
12 PL
15 PL (pražené sekané)
4 1/2 PL
12 ks
Plnka s bielou čokoládou:
12 ks
8 PL
100 g
100 g
2 dcl
10 PL
7 dcl
2 bal.
Oriešková plnka:
100 g (pražené sekané)
4 dcl
Na potretie torty:
4 dcl




Postup

  1. 1

    Korpusy: Zo 4 bielkov si vyšľaháme sneh, postupne pridávame cukor. Keď sú bielky tuhé, pridáme 5 PL pražených lieskovcov spolu s 1 1/2 PL múky a štipkou prášku do pečiva. Vymiešame varechou a cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom (ja som použila formu s priemerom 26 cm). Uhladíme a dáme piecť 180 °C na 12 minút. Takto si upečieme 3 korpusy.

    Torta Biely Egypt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka s bielou čokoládou: Vymiešame Gustin s trochou mlieka, pridáme žĺtky. Ostatné mlieko dáme zovrieť s cukrom a vanilkou. Keď začne vrieť, pridáme Gustin so žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Potom pridáme nasekanú čokoládu a dobre vymiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše dáme zmäknute maslo a vymiešame krém. Do krému pridáme vyšľahanú šlahačku (ja používam rastlinnú) a krém dobre vymiešame.

    Torta Biely Egypt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oriešková plnka: Vyšľaháme smotanu a pripravíme si 100 g nasekaných pražených lieskovcov. Začneme plniť tortu. Ja dám do vnútra formy okolo obruče mastný papier, aby sa potom torta lepšie oddelila od formy. Prvý korpus dáme na podnos a natrieme 1/3 plnky s bielou čokoládou. Na ňu natrieme 1/3 šľahačky a posypeme lieskovcami. Na lieskovce dáme druhý korpus. Tak pokračujeme 3x.

    Torta Biely Egypt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch torty natrieme šľahačkou. Tortu necháme vychladnúť do druhého dňa.

    Torta Biely Egypt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň vyšľaháme smotanu a šľahačkou potrieme boky a vrch torty.

    Torta Biely Egypt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak tortu nechcete ozdobovať, môžete dať lieskovce aj na vrch. Ja som ozdobovala k narodeninám...

    Torta Biely Egypt (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Torta vyzerá nádherne a podľa zloženia surovín musí byť aj veľmi chutná. Bohužiaľ, na takéto pekárske majstrovstvo ja nemám, ale veľmi oceňujem.
sovka62
Skladám z hlavy pomyselný klobúk a hlboko sa skláňam pred tvojím majstrovstom.
Torta úplne dokonalá, chuť priam cítim na jazyku a ten vzhľad! Asi by mi bolo ľúto načať ju. Blahoželám.
zizazi
tortička je krásna a bude určite fantastická, najbližšie vyskúšam.
2x pn a kvakac
sonulienka
Máš môj veľký obdiv táto torta nemá chybu je aj na moje chuťové kanáliky a je pekne vyzdobená. Putuje do KK najbližšie keď budem mať príležitosť určite upečiem. Len namiesto hl.múky použijem na korpus bezlepkovú aby mohla aj dcéra.
2x pn a kvakac
anka246
Krásna tortička ????
Keď som mala malé deti, tak som pekávala bielkovú bábovku, s orechami.. mňam ?
Tortička určite upečiem. Vďaka ti, za recept
kukulienka71
Hneď ma zaujal ten názov, no hádam sa dopátram, prečo sa tak volá. Je to určite jemnulinkà a veľmi chutná torta. Si veľmi šikovná.
9153_1670018805 - profilový obrázok
pn
pn
@kukulienka71 (1.1.2022 22:07)

Ja som sa hneď pýtala kamarátky tu v Chorvátsku prečo sa tak volá, a ani ona nevedela. Ale tu sa pod tým názvom robí už dlho taka torta. Ak to zistím, tak napíšem. Ale je lahucka, nadychana
haji
@pn (2.1.2022 10:10)
Docela mě ta záhada názvu torty Bily Egypt oslovila. Vzhledem k tomu, že dříve některé /?! nevím jestli všechny.../ pyramidy byly obloženy bílým obkladem - zpravidla vápencovými deskami, do dáli zářily jasným bílým světlem, které se daleko široko šířilo. Tam by mohla být souvislost. Tak to cítím.... Chorvatsko není daleko Egyptu a cesty poznání, zaznamenané v povědomí lidu se mohou třpytit i v názvech a v tradicích napříč spektrem.
haji
Oprava: Biely Egypt, nacpal se mi tam Bily - fúze češtiny se slovenčinou a vyšel z toho patvar uf