Oriešková torta

Torta Biely Egypt (fotorecept)

Autor receptu: pn

V Chorvátsku je táto torta veľmi populárna, volá sa Biely Egypt (neviem prečo). Kamarátka išla na oslavu a poprosila ma, či by som jej túto tortu spravila. Tak sa chcem s vami podeliť o recept.

24
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpusy: Zo 4 bielkov si vyšľaháme sneh, postupne pridávame cukor. Keď sú bielky tuhé, pridáme 5 PL pražených lieskovcov spolu s 1 1/2 PL múky a štipkou prášku do pečiva. Vymiešame varechou a cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom (ja som použila formu s priemerom 26 cm). Uhladíme a dáme piecť 180 °C na 12 minút. Takto si upečieme 3 korpusy.
  2. Plnka s bielou čokoládou: Vymiešame Gustin s trochou mlieka, pridáme žĺtky. Ostatné mlieko dáme zovrieť s cukrom a vanilkou. Keď začne vrieť, pridáme Gustin so žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Potom pridáme nasekanú čokoládu a dobre vymiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše dáme zmäknute maslo a vymiešame krém. Do krému pridáme vyšľahanú šlahačku (ja používam rastlinnú) a krém dobre vymiešame.
  3. Oriešková plnka: Vyšľaháme smotanu a pripravíme si 100 g nasekaných pražených lieskovcov. Začneme plniť tortu. Ja dám do vnútra formy okolo obruče mastný papier, aby sa potom torta lepšie oddelila od formy. Prvý korpus dáme na podnos a natrieme 1/3 plnky s bielou čokoládou. Na ňu natrieme 1/3 šľahačky a posypeme lieskovcami. Na lieskovce dáme druhý korpus. Tak pokračujeme 3x.
  4. Vrch torty natrieme šľahačkou. Tortu necháme vychladnúť do druhého dňa.
  5. Na druhý deň vyšľaháme smotanu a šľahačkou potrieme boky a vrch torty.
  6. Ak tortu nechcete ozdobovať, môžete dať lieskovce aj na vrch. Ja som ozdobovala k narodeninám...