Oriešková torta
Torta Biely Egypt (fotorecept)
Autor receptu: pn
V Chorvátsku je táto torta veľmi
populárna, volá sa Biely Egypt (neviem
prečo). Kamarátka išla na oslavu a
poprosila ma, či by som jej túto tortu
spravila. Tak sa chcem s vami podeliť o
recept.
24 porcií |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Korpusy: Zo 4 bielkov si vyšľaháme sneh, postupne pridávame cukor. Keď sú bielky tuhé, pridáme 5 PL pražených lieskovcov spolu s 1 1/2 PL múky a štipkou prášku do pečiva. Vymiešame varechou a cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom (ja som použila formu s priemerom 26 cm). Uhladíme a dáme piecť 180 °C na 12 minút. Takto si upečieme 3 korpusy.
- Plnka s bielou čokoládou: Vymiešame Gustin s trochou
mlieka, pridáme žĺtky. Ostatné mlieko dáme zovrieť
s cukrom a vanilkou. Keď začne vrieť, pridáme Gustin
so žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Potom pridáme nasekanú čokoládu a dobre vymiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše dáme zmäknute maslo a vymiešame krém.
Do krému pridáme vyšľahanú šlahačku (ja používam rastlinnú) a krém dobre vymiešame.
- Oriešková plnka: Vyšľaháme smotanu a pripravíme si 100 g nasekaných pražených lieskovcov. Začneme plniť tortu. Ja dám do vnútra formy okolo obruče mastný papier, aby sa potom torta lepšie oddelila od formy. Prvý korpus dáme na podnos a natrieme 1/3 plnky s bielou čokoládou. Na ňu natrieme 1/3 šľahačky a posypeme lieskovcami. Na lieskovce dáme druhý korpus. Tak pokračujeme 3x.
- Vrch torty natrieme šľahačkou. Tortu necháme vychladnúť do druhého dňa.
- Na druhý deň vyšľaháme smotanu a šľahačkou potrieme boky a vrch torty.
- Ak tortu nechcete ozdobovať, môžete dať lieskovce aj na vrch.
Ja som ozdobovala k narodeninám...