Lieskovo-oriešková torta s mascarpone
Foto: bzsiska
Tortu som piekla môjmu mužovi k narodeninám. Je veľmi svieža a jednoduchá. A dá sa obmieňať podľa toho, čo práve máme v špajzi. :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
2 hrnčeky |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 ks |
|
1 bal |
|
1 hrnček |
|
3 PL |
|
Plnka: | |
500 ml 33%-ná |
|
500 g |
|
150 g |
|
cca 3 PL |
|
cca 150 g |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Žiaľ, fotopostup som nerobila. Ani mi nenapadlo, že to bude stáť za to, aby som sa s receptom verejne podelila. /: V každom prípade, je veľmi jednoduchý. Korpus som robila z môjho obľúbeného hrnčekového receptu. Hrnček, ktorý používam má 250 ml. Dôležité je, aby bol zachovaný pomer surovín, takže na všetky suroviny na korpus je potrebné použiť jeden, resp. rovnaký hrnček. Všetky suroviny na korpus vymiešame, vylejeme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy o priemere 25 cm. Pečieme pri teplote 180 °C 30 minút. Treba vykonať špajdlový test. :) Každá rúra inak pečie. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom rozrežeme po dĺžke na polovicu.
- 2
Do misky si dáme smotanu na šľahanie a cukor. Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha. Niekomu by sa mohlo zdať málo sladké. Kľudne môžete pridať cukor. Ja som práve nechcela veľmi cukrové. U nás by sa to nezjedlo. Potom postupne pridávame pri najpomalšom chode mixéra mascarpone. Do krému môžeme dať aj vanilkový cukor. V tomto bode, keď máme krém hotový, rozdelíme na dve časti. Jedna časť bude oriešková plnka, druhú časť použijeme na vrch a obvod torty.
- 3
Lieskové orechy pomelieme mlynčekom čo najjemnejšie. Ja som mlela surové. Ak by ste chceli jemnejší krém, treba predtým oriešky päť minút piecť v trúbe a "zotrieť" šupky utierkou. Nemala som čas a ani sa mi nechcelo to hnať do takých extrémov. Zomleté oriešky vmiešame lyžicou do jednej časti krému.
- 4
Na korpus dáme polovicu z orieškového krému, naukladáme na plátky nakrájané jahody a zakryjeme druhou časťou orieškového krému. Uložíme druhý diel korpusu.
- 5
Teraz príde na rad zvyšný krém bez orieškov. Natrieme ním vrch a boky celej torty, zarovnáme. Vrch som posypala kakaom cez ozdobné "sypátko". Tu mám v používaní ešte trochu medzery, takže to nie je stopercentné. Ozdobit to však môžete podľa vlastnej vôle. :)
- 6
Namiesto jahôd som mala pôvodne pripravené maliny, ale moje deti sa na ne nevedeli iba pozerať. Určite sa dá použiť aj iné ovocie, ktoré máme doma. Malo by byť šťavnaté. Torta bola svieža a veľmi chutná. Dobrú chuť.
Tiež mascarpone:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takýto obchod schvaľujem ! Upečiem aj za 2 - 3 plechy ! :D
Zaujal ma korpus, skor mi pripada ako babovka, nezvyknem pridavat do korpusu olej a mlieko,ale preco nevyskusat? Mas odo mna 5* :))))))))))))))))))
Ďakujem za milý komentár. Veru, tie maslové krémy sú fakt ťažké. Ak som nútená niečo upiecť, tak sa snažím, aby to bolo ľahké a šťavnaté. No a to zdobenie... :) Ďakujem za kompliment. V tejto oblasti som fakt amatér a asi aj do smrti ostanem. Na to treba talent, to sa podľa mňa naučiť nedá. A to už nejaký ten rok v kuchyni plnohodnotne fungujem.
Ja často nepečiem a ak musím, tak celé mi to nesmie trvat viac ako hodinu. Potom strácam ten prvotný elán. :) Aj preto takýto korpus. Toto cesto je veľmi jednoduché, korpus je vďaka mlieku vláčny. Áno, robím takto aj bábovku, muffiny, koláče... Len obmieňam prísady.
pri pol litri šľahačky a pol kile mascarpone sa o nejakej ľahkosti nedá hovoriť :-)
Diky za vysvetlenie, rada vyskusam Tvoj recept, mozno najskor ako babovku, manzel rad maskrti, urcite ho potesim a prilezitostne aj tortu spravim, lebo splna vsetky moje ocakavania na vynikajucu maskrtu :)))))))))
Veru, je pravda, že to nie je práve ľahké ako pierko, ale ja osobne som doteraz nič "ľahšie" nenašla. Ak dám do krému maslo alebo margarín, ako sa to zvyčajne robieva, tak až potom to bude zaujímavé. Práve kombinácia šľahačky, mascarpone a ovocia je zárukou, že krém bude ľahký a nadýchaný. Ale ak používaš niečo iné, sem s tým. Rada vyskúšam. ;)
ja všeobecne veľmi málo pečiem a krémové zákusky minimálne, presnejšie 3x do roka. na Veľkú noc - teraz sme mali metrový, potom mužovi k narodeninám a synovi k narodeninám ovocný s mascarpone. nízku piškótu raz prekrojím, natriem jahodovým džemom, na to krém: mascarpone, 1 šľahačka, 1 kyslá smotana, rozmixovaný jahodový kompót bez šťavy, jahodový džem a trocha cukru. ozdobím jahodami a zalejem želatínou.
ak robím maslový krém, tak z múčnej kaše, z pudingu mi nechutí. predtým som robila kašu z 3dl mlieka a 5dg polohrubej múky + celé maslo a cukor. lenže nejako sa mi posledné roky zdalo, že ten krém je príliš maslový. tak teraz spravím 1,5 dávky múčnej kaše a masla dám 20dg a krém je ako pena, našľahaný, jemný, vôbec nie ťažký, mastný.
Ten rozdiel medzi Tvojou plnkou a Bzsiskinou je v tom, že Ty dáš 250 ml kyslej smotany 16% a 250 ml šľahačkovej 33%, a ona dá 500 ml 33% šľahačky. Takže v tvojej plnke je o 40 ml tuku viac, čo pri litri plnky je úplná prkotina. O ľahkosti nemožno hovoriť, len o tom, že plnka je s mascarpone nadýchanejšia, ako s pudingom, alebo múčnou nadstavbou. Obsah tuku v obidvoch na liter plnky je v podstate identický.
a kde píšem, že moja plnka je ľahšia? rozpísala som sa preto, lebo som reagovala na komentár od @Bzsiska o 13,09, že ako robím krém ja. a v tom mojom prvom komentári som reagovala na to, že krém s mascarpone a šľahačkou nie až taký ľahký, keď ho porovnáme s maslovým. je síce viac nadýchaný, jemnejší, ale tučný asi rovnako. takže tak
S tou kašou voľakedy
Piekla moja mama. To si pamätám. Viem, že mi tie torty vôbec nechutili, pretože mama tam dávala margarín. Ale mi napadlo, že keby som kašu nadstavila nizkotučným jemným tvarohom, tak by to bolo naozaj ľahké a krém by obsahoval minimum tuku. Vďaka za nápad. Nabudúce skúsim. Ja tiež pečiem len občas a snažím sa všemožne vyhnúť "klasike". :)
@Bubaya ďakujem za komentár. Napísala si to pekne a zrozumiteľne. :) Fakt je, že mascarpone a šłahačka je úplne iný level oproti klasickým krémom.
To je len porovnanie, koľko tuku čo obsahuje, nie kritika tvojej plnky. Ľahkosťou som myslela nadýchanosť krému.