Oriešková torta s mascarpone
Oriešková torta s mascarpone

Lieskovo-oriešková torta s mascarpone

bzsiska - fotkabzsiska, 19. apríla 2017
Lieskovo-oriešková torta s mascarpone
Foto: bzsiska

Tortu som piekla môjmu mužovi k narodeninám. Je veľmi svieža a jednoduchá. A dá sa obmieňať podľa toho, čo práve máme v špajzi. :)

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
2 hrnčeky
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
2 ks
1 bal
1 hrnček
3 PL
Plnka:
500 ml 33%-ná
500 g
150 g
cca 3 PL
cca 150 g
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Žiaľ, fotopostup som nerobila. Ani mi nenapadlo, že to bude stáť za to, aby som sa s receptom verejne podelila. /: V každom prípade, je veľmi jednoduchý. Korpus som robila z môjho obľúbeného hrnčekového receptu. Hrnček, ktorý používam má 250 ml. Dôležité je, aby bol zachovaný pomer surovín, takže na všetky suroviny na korpus je potrebné použiť jeden, resp. rovnaký hrnček. Všetky suroviny na korpus vymiešame, vylejeme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy o priemere 25 cm. Pečieme pri teplote 180 °C 30 minút. Treba vykonať špajdlový test. :) Každá rúra inak pečie. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom rozrežeme po dĺžke na polovicu.

  2. 2

    Do misky si dáme smotanu na šľahanie a cukor. Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha. Niekomu by sa mohlo zdať málo sladké. Kľudne môžete pridať cukor. Ja som práve nechcela veľmi cukrové. U nás by sa to nezjedlo. Potom postupne pridávame pri najpomalšom chode mixéra mascarpone. Do krému môžeme dať aj vanilkový cukor. V tomto bode, keď máme krém hotový, rozdelíme na dve časti. Jedna časť bude oriešková plnka, druhú časť použijeme na vrch a obvod torty.

  3. 3

    Lieskové orechy pomelieme mlynčekom čo najjemnejšie. Ja som mlela surové. Ak by ste chceli jemnejší krém, treba predtým oriešky päť minút piecť v trúbe a "zotrieť" šupky utierkou. Nemala som čas a ani sa mi nechcelo to hnať do takých extrémov. Zomleté oriešky vmiešame lyžicou do jednej časti krému.

  4. 4

    Na korpus dáme polovicu z orieškového krému, naukladáme na plátky nakrájané jahody a zakryjeme druhou časťou orieškového krému. Uložíme druhý diel korpusu.

  5. 5

    Teraz príde na rad zvyšný krém bez orieškov. Natrieme ním vrch a boky celej torty, zarovnáme. Vrch som posypala kakaom cez ozdobné "sypátko". Tu mám v používaní ešte trochu medzery, takže to nie je stopercentné. Ozdobit to však môžete podľa vlastnej vôle. :)

  6. 6

    Namiesto jahôd som mala pôvodne pripravené maliny, ale moje deti sa na ne nevedeli iba pozerať. Určite sa dá použiť aj iné ovocie, ktoré máme doma. Malo by byť šťavnaté. Torta bola svieža a veľmi chutná. Dobrú chuť.

    Lieskovo-oriešková torta s mascarpone - obrázok 6

Diskusia k receptu

bubaya
Hneď by som si dala ku kávičke jeden kúsok. Torta vyzerá skvelo, plnka ľahká, nadýchaná. Aj ja mám tento hrnčekový recept, vždy sa podarí. Niekedy nahradím časť múky mletými orechami, alebo mandľami. Ukladám, urobím, kýn mi zas niekto!!!! nevyje mascarpone!
haji
Jejda, tvůj dort by mi moc chutnal, bezva kombinace surovin a zvláště oceňuji domácí korpus! Vpašovala bych trošku nějakého likéru na pokapání korpusu. Jsi šikulka a manžel šťastný muž! Manželovi všechno nejlepší k narozeninám!
afataga
Ja nemam rada torty, ale z tejto by som si dala, lebo nie je presladena, nie je tam tazky maslovy krem a ako bonus aj ovocie a to zdobenie sa mi prave paci, take normalne domace, take ludske :-)
luss44
veľmi chutne vyzerá, tieto plnky sú u nás najobľúbenejšie. Niekedy do nej zamiešam rozpustenú horkú alebo bielu čokoládu, teraz cez víkend som robila úplne jednoduchú len mascarpone+šľahačka+mandarinky. Pomleté oriešky do plnky je dobrá zmena, vyskúšam.
siisa
Torta vyzerá výborne :) Škoda, že sa nedá okoštovať, musím niekedy zrealizovať :)
siisa
@Bzsiska (19.4.2017 19:43)

Takýto obchod schvaľujem ! Upečiem aj za 2 - 3 plechy ! :D
cesminaz
Ja torty lubim a tvoja chutila iste super.Krasne ju mas aj ozdobenú z vrchu :-)
martamm
@Bzsiska , velmi sa mi paci Tvoja torta, suroviny, ktore si pouzila zarucuju skvely chutovy zazitok, jednoduche, ale vkusne zdobenie a pohlad na rez zasa potesi oko kazdeho maskrtnika.
Zaujal ma korpus, skor mi pripada ako babovka, nezvyknem pridavat do korpusu olej a mlieko,ale preco nevyskusat? Mas odo mna 5* :))))))))))))))))))
marienka44
Recept sa mi veľmi páči, lebo torta nie je presladená. Podobný krém som robila na Veľkú noc. Netreba do krému stužovač? Ja som použila ten za studena od Dr. Oetkera.
bzsiska
@Marienka44 nie je presladená, lebo u nás by ju nikto nejedol. A okrem toho si myslím, že by zanikla oriešková chuť krému, kebyže je tam viac cukru. Stužovač netreba, len teba smotanu poriadne vyšľahať.

bzsiska
@Afataga (19.4.2017 10:01)

Ďakujem za milý komentár. Veru, tie maslové krémy sú fakt ťažké. Ak som nútená niečo upiecť, tak sa snažím, aby to bolo ľahké a šťavnaté. No a to zdobenie... :) Ďakujem za kompliment. V tejto oblasti som fakt amatér a asi aj do smrti ostanem. Na to treba talent, to sa podľa mňa naučiť nedá. A to už nejaký ten rok v kuchyni plnohodnotne fungujem.
bzsiska
@Martamm (20.4.2017 08:24)

Ja často nepečiem a ak musím, tak celé mi to nesmie trvat viac ako hodinu. Potom strácam ten prvotný elán. :) Aj preto takýto korpus. Toto cesto je veľmi jednoduché, korpus je vďaka mlieku vláčny. Áno, robím takto aj bábovku, muffiny, koláče... Len obmieňam prísady.
martamm
@Bzsiska (20.4.2017 09:47)

Diky za vysvetlenie, rada vyskusam Tvoj recept, mozno najskor ako babovku, manzel rad maskrti, urcite ho potesim a prilezitostne aj tortu spravim, lebo splna vsetky moje ocakavania na vynikajucu maskrtu :)))))))))
bzsiska
@Mata3636 (20.4.2017 11:28)

Veru, je pravda, že to nie je práve ľahké ako pierko, ale ja osobne som doteraz nič "ľahšie" nenašla. Ak dám do krému maslo alebo margarín, ako sa to zvyčajne robieva, tak až potom to bude zaujímavé. Práve kombinácia šľahačky, mascarpone a ovocia je zárukou, že krém bude ľahký a nadýchaný. Ale ak používaš niečo iné, sem s tým. Rada vyskúšam. ;)
mata3636
@Bzsiska (20.4.2017 13:09)

ja všeobecne veľmi málo pečiem a krémové zákusky minimálne, presnejšie 3x do roka. na Veľkú noc - teraz sme mali metrový, potom mužovi k narodeninám a synovi k narodeninám ovocný s mascarpone. nízku piškótu raz prekrojím, natriem jahodovým džemom, na to krém: mascarpone, 1 šľahačka, 1 kyslá smotana, rozmixovaný jahodový kompót bez šťavy, jahodový džem a trocha cukru. ozdobím jahodami a zalejem želatínou.
ak robím maslový krém, tak z múčnej kaše, z pudingu mi nechutí. predtým som robila kašu z 3dl mlieka a 5dg polohrubej múky + celé maslo a cukor. lenže nejako sa mi posledné roky zdalo, že ten krém je príliš maslový. tak teraz spravím 1,5 dávky múčnej kaše a masla dám 20dg a krém je ako pena, našľahaný, jemný, vôbec nie ťažký, mastný.
bubaya
@Mata3636 (20.4.2017 14:07)
Ten rozdiel medzi Tvojou plnkou a Bzsiskinou je v tom, že Ty dáš 250 ml kyslej smotany 16% a 250 ml šľahačkovej 33%, a ona dá 500 ml 33% šľahačky. Takže v tvojej plnke je o 40 ml tuku viac, čo pri litri plnky je úplná prkotina. O ľahkosti nemožno hovoriť, len o tom, že plnka je s mascarpone nadýchanejšia, ako s pudingom, alebo múčnou nadstavbou. Obsah tuku v obidvoch na liter plnky je v podstate identický.
mata3636
@Bubaya (21.4.2017 18:38)

a kde píšem, že moja plnka je ľahšia? rozpísala som sa preto, lebo som reagovala na komentár od @Bzsiska o 13,09, že ako robím krém ja. a v tom mojom prvom komentári som reagovala na to, že krém s mascarpone a šľahačkou nie až taký ľahký, keď ho porovnáme s maslovým. je síce viac nadýchaný, jemnejší, ale tučný asi rovnako. takže tak
bzsiska
@Mata3636 (21.4.2017 19:50)

S tou kašou voľakedy
Piekla moja mama. To si pamätám. Viem, že mi tie torty vôbec nechutili, pretože mama tam dávala margarín. Ale mi napadlo, že keby som kašu nadstavila nizkotučným jemným tvarohom, tak by to bolo naozaj ľahké a krém by obsahoval minimum tuku. Vďaka za nápad. Nabudúce skúsim. Ja tiež pečiem len občas a snažím sa všemožne vyhnúť "klasike". :)
@Bubaya ďakujem za komentár. Napísala si to pekne a zrozumiteľne. :) Fakt je, že mascarpone a šłahačka je úplne iný level oproti klasickým krémom.
bubaya
@Mata3636 (21.4.2017 19:50)

To je len porovnanie, koľko tuku čo obsahuje, nie kritika tvojej plnky. Ľahkosťou som myslela nadýchanosť krému.