Cviklové pirohy
Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou
Autor receptu: redakcia
Ozvláštnite svoje pirohy cviklou v ceste. Plniť ich môžete aj tvarohovou plnkou naslano a lekvárom nasladko.
4 porcie |
60 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyté zemiaky v šupke uvaríme. Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Odoberieme asi 3 PL a do zvyšku zemiakov pridáme veľmi najemno nastrúhanú alebo rozmixovanú cviklu. K zemiakom a cvikle pridáme štipku soli,
1 vajce a všetku múku. Vypracujeme mäkké cesto, podľa potreby ho podsýpame múkou.
- Z odobratých nastrúhaných zemiakov a bryndze vymiešame plnku.
- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko. Vykrajujeme kolieska, na každé koliesko dáme asi lyžičku plnky. Kolieska preložíme na mesiačiky a okraje dobre popritláčame. Pirohy varíme v jemne osolenej vode asi 10 – 15 minút.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a dozlatista opražíme.
- Uvarené pirohy rozdelíme na taniere, polejeme vypraženou slaninou a posypeme nasekanou pažítkou.