Cviklové pirohy

Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou

Autor receptu: redakcia

Ozvláštnite svoje pirohy cviklou v ceste. Plniť ich môžete aj tvarohovou plnkou naslano a lekvárom nasladko.

4
porcie
60 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté zemiaky v šupke uvaríme. Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Odoberieme asi 3 PL a do zvyšku zemiakov pridáme veľmi najemno nastrúhanú alebo rozmixovanú cviklu. K zemiakom a cvikle pridáme štipku soli, 1 vajce a všetku múku. Vypracujeme mäkké cesto, podľa potreby ho podsýpame múkou.
  2. Z odobratých nastrúhaných zemiakov a bryndze vymiešame plnku.
  3. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko. Vykrajujeme kolieska, na každé koliesko dáme asi lyžičku plnky. Kolieska preložíme na mesiačiky a okraje dobre popritláčame. Pirohy varíme v jemne osolenej vode asi 10 – 15 minút.
  4. Slaninu nakrájame na malé kocky a dozlatista opražíme.
  5. Uvarené pirohy rozdelíme na taniere, polejeme vypraženou slaninou a posypeme nasekanou pažítkou.