Cuketový prívarok
Cuketový prívarok

Cuketový prívarok so sušenou šunkou

siuuu - fotkasiuuu, 2. júla 2021
Cuketový prívarok so sušenou šunkou
Foto: siuuu

Rýchle a chutné jedlo. Ja nepatrím k priaznivcom prívarkov, ale v lete mám chuť práve na takéto ľahšie zeleninové jedlá. Tento raz som Zobraziť celý popisRýchle a chutné jedlo. Ja nepatrím k priaznivcom prívarkov, ale v lete mám chuť práve na takéto ľahšie zeleninové jedlá. Tento raz som doň pridala opečenú sušenú šunku, ktorá svojou vôňou a chuťou pozdvihla toto jednoduché jedlo o level vyššie.

2
porcie
10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľká
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
1,5 - 2 dl
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (čerstvý)
1 PL
20 g
podľa chuti (čerstvý)
70 g




Postup

  1. 1

    Cuketu očistíme, nahrubo postrúhame, osolíme a necháme postáť asi 10 minút. Potom z cukety vytlačíme prebytočnú vodu. Sušenú šunku pokrájame na malé kúsky a orestujeme na kvapke oleja alebo aj na suchej panvici (ak máte kvalitnú s nepriľnavým povrchom).

  2. 2

    Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo, necháme rozpustiť, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku, zarestujeme, pridáme postrúhanú cuketu, čerstvý tymian, soľ, korenie a prikryté dusíme do mäkka (8-10 minút).

  3. 3

    Medzitým v mlieku rozmiešame hladkú múku (alebo napríklad rozmixované ovsené vločky), zmes následne postupne pridávame k cukete až pokiaľ nedosiahneme konzistenciu, ktorú chceme.

  4. 4

    Necháme prevrieť a nakoniec dochutíme trochou cukru, kvapkou octu, posekaným kôprom a väčšou časťou opraženej sušenej šunky. Podávame posypané zvyškom opraženej sušenej šunky s vareným vajíčkom, alebo aj ako prílohu k mäsku, či s klobásou - podľa chuti.

Diskusia k receptu

mijaita
@siuuu ta máš vždycky nějaký pěkný recep :) Za mě a pro mě nedavam nikdy ocet a cukr, ale kyselost řeším vždy jen zakysanou smetanou. Jídlo je jen navinule, ne sladkokysele. Ale to jen otázka chuti každeho. Tenhle tvuj prívarok urcite brzo udelam :)
siuuu
@mijaita (4.7.2021 14:07)

S kyslou smotanou som veru ešte neskúšala - musím niekedy vyskúšať. Ja mám práve tú sladkokyslosť rada, ale cukru bolo ozaj iba medzi prsty a aj octu iba kvapka.
janger
Aj z takeho nefotogenickeho (hoci chutneho) jedla dokazes vykuzlit taky krasny obraz.
Nehovori sa nadarmo, ze aj oci jedia. No mnam...
zolik
Tvoj tanier vyzera nadherne, priam ako z casopisu. Aj profik by sa mohol priucit.
Napisem Ti maly pribeh mojej rodiny a tekvicovej omacky. ;-) Nasi rodicia tento privarok milovali. Moj brat a ja nie. Uz ako male deti sme zdrhavali z domu ked ho mama zacala varit. Najcastejsie k susedom, kde sme sa postazovali a dostali nieco ine, lepsie. Dospelo to do fazy, ze mama oznamila dopredu kedy bude varit tekvicovu omacku a my sme sa s bratom v predstihu zbalili a opustili dom :-) Zaujimave je, ze koprovu alebo chrenovu omacku mame radi. Dufam, ze si sa pobavila. Pa
2x siuuu a haji
radost
verím rada-jeme radi
no nerobím taký hustý
cuketu nevytláčam-čo to je-prebytočná voda
tam sú predsa tiež výživové látky
varím podľa mojej babky
cuketa na 100 spôsobov sa dá
konečne máme svoju
všetkým pokojný deň
bez straty slobody
želám
2x siuuu a haji
siuuu
Ďakujem všetkým za milé komentáre ... @ marianne , @ janger ... ďakujem za pochvalu, náhodou sa podaril vydarený styling - keby som to plánovala, určite sa nepodarí (poznám to), @ zolik ... ďakujem za milý príbeh ... @ radost ... vyskúšam nabudúce bez vytláčania cuketovej "vody", uvidím čo to urobí ;)
2x haji a janger
janger
@siuuu (13.7.2021 19:27), tak u teba to nie je nahoda, ze sa styling podaril, tebe sa podari vzdy. Si ozaj sikovna.
siuuu
@janger (13.7.2021 23:30)

Ďakujem @janger . Ale never tomu - keď plánujem nejaký pekný styling tak sa just nepodarí, ani keď budem čo robiť. Ale keď sa ani veľmi nesnažím (pretože tak trocha sa snažím skoro vždy), tak vypáli pekne.
1x janger
kimlo
Vyskúšal som, je výborný! Len som nevedel kedy pridať šalotku, tak som ju dal pod cuketu. A namiesto pridania múky som spravil zápražku z masla, múky a mlieka. Výborný je s čímkoľvek, ja som ešte spravil cuketové fašírky podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/cuketove-fasirkyfotorecept/1885...

Vďaka za recept, nikdy som takýto privarok nerobil, a iný než tento už asi robiť nebudem 😋
1x siuuu
siuuu
@kimlo (20.7.2021 19:21)

Som rada že chutilo - šalotka ide v podstate hneď na začiatku - pred cuketou, vypadlo mi to pri písaní receptu, skúsim opraviť ak to ešte pôjde. Ja pridávam nezapraženú múku, pretože musím eliminovať tuky, ale vyriešil si to super.
1x kimlo
pivonka
@kimlo (20.7.2021 19:21)

No kimlo, k cuketovej omáčke urobiť cuketovú fašírku, to by ma nenapadlo, ale je to skvelý nápad. To si musím zapamätať.
2x haji a siuuu
pivonka
Na takéto fotenie treba mať talent. To musí byť v očiach, v rukách, v hlave a kto má zmysel pre krásu, nech si pozerá tvoje recepty rad zaradom. A Janger to vystihla. Tá "nefotogenická" omáčka ma dostala.
2x haji a siuuu
bugout
@blissofplants (3.7.2023 14:05)

Aj výborný je, robím ho pravidelne len tak so zemiakovým pyré. Ale nedávam ocot ale citrón... A keď ho urobíš riedky je to aj dobrá polievka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia