Cuketový prívarok so sušenou šunkou
Foto: siuuu
Rýchle a chutné jedlo. Ja nepatrím k priaznivcom prívarkov, ale v lete mám chuť práve na takéto ľahšie zeleninové jedlá. Tento raz som Zobraziť celý popisRýchle a chutné jedlo. Ja nepatrím k priaznivcom prívarkov, ale v lete mám chuť práve na takéto ľahšie zeleninové jedlá. Tento raz som doň pridala opečenú sušenú šunku, ktorá svojou vôňou a chuťou pozdvihla toto jednoduché jedlo o level vyššie.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks stredne veľká |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1,5 - 2 dl |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (čerstvý) |
|
1 PL |
|
20 g |
|
podľa chuti (čerstvý) |
|
70 g |
|
Postup
-
1
Cuketu očistíme, nahrubo postrúhame, osolíme a necháme postáť asi 10 minút. Potom z cukety vytlačíme prebytočnú vodu. Sušenú šunku pokrájame na malé kúsky a orestujeme na kvapke oleja alebo aj na suchej panvici (ak máte kvalitnú s nepriľnavým povrchom).
- 2
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo, necháme rozpustiť, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku, zarestujeme, pridáme postrúhanú cuketu, čerstvý tymian, soľ, korenie a prikryté dusíme do mäkka (8-10 minút).
- 3
Medzitým v mlieku rozmiešame hladkú múku (alebo napríklad rozmixované ovsené vločky), zmes následne postupne pridávame k cukete až pokiaľ nedosiahneme konzistenciu, ktorú chceme.
- 4
Necháme prevrieť a nakoniec dochutíme trochou cukru, kvapkou octu, posekaným kôprom a väčšou časťou opraženej sušenej šunky. Podávame posypané zvyškom opraženej sušenej šunky s vareným vajíčkom, alebo aj ako prílohu k mäsku, či s klobásou - podľa chuti.
Tiež cuketový prívarok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
S kyslou smotanou som veru ešte neskúšala - musím niekedy vyskúšať. Ja mám práve tú sladkokyslosť rada, ale cukru bolo ozaj iba medzi prsty a aj octu iba kvapka.
Nehovori sa nadarmo, ze aj oci jedia. No mnam...
Presne. Presne si to vystihla, krasne naaranzovane nefotogenicke jedlo.
Napisem Ti maly pribeh mojej rodiny a tekvicovej omacky. ;-) Nasi rodicia tento privarok milovali. Moj brat a ja nie. Uz ako male deti sme zdrhavali z domu ked ho mama zacala varit. Najcastejsie k susedom, kde sme sa postazovali a dostali nieco ine, lepsie. Dospelo to do fazy, ze mama oznamila dopredu kedy bude varit tekvicovu omacku a my sme sa s bratom v predstihu zbalili a opustili dom :-) Zaujimave je, ze koprovu alebo chrenovu omacku mame radi. Dufam, ze si sa pobavila. Pa
no nerobím taký hustý
cuketu nevytláčam-čo to je-prebytočná voda
tam sú predsa tiež výživové látky
varím podľa mojej babky
cuketa na 100 spôsobov sa dá
konečne máme svoju
všetkým pokojný deň
bez straty slobody
želám
Ďakujem @janger . Ale never tomu - keď plánujem nejaký pekný styling tak sa just nepodarí, ani keď budem čo robiť. Ale keď sa ani veľmi nesnažím (pretože tak trocha sa snažím skoro vždy), tak vypáli pekne.
varecha.pravda.sk/recepty/cuketove-fasirkyfotorecept/1885...
Vďaka za recept, nikdy som takýto privarok nerobil, a iný než tento už asi robiť nebudem 😋
Som rada že chutilo - šalotka ide v podstate hneď na začiatku - pred cuketou, vypadlo mi to pri písaní receptu, skúsim opraviť ak to ešte pôjde. Ja pridávam nezapraženú múku, pretože musím eliminovať tuky, ale vyriešil si to super.
No kimlo, k cuketovej omáčke urobiť cuketovú fašírku, to by ma nenapadlo, ale je to skvelý nápad. To si musím zapamätať.
Aj výborný je, robím ho pravidelne len tak so zemiakovým pyré. Ale nedávam ocot ale citrón... A keď ho urobíš riedky je to aj dobrá polievka.