Foto: jambi
Recept je skoro vegánsky, ale nepohrdnú ním ani ortodoxní mäsožravci ako ja. Ak chcete vegánsku verziu, nahraďte rybiu omáčku sójovkou a ikea cibuľka tiež Zobraziť celý popisRecept je skoro vegánsky, ale nepohrdnú ním ani ortodoxní mäsožravci ako ja. Ak chcete vegánsku verziu, nahraďte rybiu omáčku sójovkou a ikea cibuľka tiež neviem či je vegan. Množstvá korenín sú zadané len orientačne, tak ako to zhruba robím ja ale v tomto prípade sa nebojte zaexperimentovať a dochutiť si to podľa seba. Ak nemáte až tak vyvinutú toleranciu na štipľavé, použite žltú karí pastu a nepridávajte chilli.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks stredne veľká |
|
2 ks |
|
50 g (alebo repkový či slnečnicový olej) |
|
2 cm |
|
4 strúčiky |
|
2 PL |
|
5 ks |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
2 štipky |
|
1 štipka |
|
2 štipky |
|
1 ČL |
|
1 KL |
|
1 stonka (čerstvá) |
|
500 ml |
|
15 ks |
|
Navrch na dochutenie: | |
1 PL |
|
1 vetvička |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 zväzok (ľubovoľný) |
|
50 g (neosolené) |
|
1 vetvička |
|
1 zväzok |
|
Postup
-
1
Vopred pred samotnou prípravou si namočíme sušené huby shiitake aspoň na 3 hodiny, aby boli mäkké.
- 2
Na kokosovom oleji na stredne silnom ohni osmažíme do sklovita na drobno nakrajanú cibuľu. Akonáhle je cibuľka osmažená, pridáme na drobno nakrájaný cesnak a zázvor. V tomto momente si treba dať pozor a stlmiť oheň na minimum, aby cesnak a zázvor nezhoreli. Od pridania cesnaku a zázvoru smažíme iba 1-2 minúty.
- 3
Pridáme karí pastu, rímsku rascu, mleté čierne korenie, chilli (opatrne, pretože samotná pasta je celkom silná), kardamóm, mletý koriander, soľ (opäť podľa chuti) a rybiu omáčku. Túto zmes dusíme zhruba 3 minútky na slabom ohni.
- 4
Do tejto zmesi pridáme na drobné kocky nakrájanú cuketu a nakrájané vopred namočené huby shiitake. Zároveň prihodíme aj 5ks limetových listov. Podusíme asi 10 minút na slabšom až kým cuketa a huby nezmäknú.
- 5
Na konci varenia už pridáme len kokosové mlieko. A doladíme podla chuti limetovou šťavou, prípadne podla chuti vyšsie spomenutými koreninami a soľou (rímsku rascu už nepridávame, lebo by bola tvrdá).
- 6
Čerstvé bylinky na posyp nakrájame a podla chuti pridáme do každej porcie spolu so smaženou cibuľkou a arašidmi.
- 7
Podávame s varenou basmati ryžou alebo ryžovými rezancami.
Tiež karí:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Praveze nie. Azia je prave o tomto vacsionou. Vyskusajte a nechajte mi komentar :)
Je to praveze velmi jednoduche (mozno az na zhananie surovin). Znie to zlozito ale akonahle to 1-2x clovek pripravi tak to robi z hlavy a zachvilku :)