Cuketové karí
Cuketové karí

Cuketové karí

jambi - fotkajambi, 27. augusta 2020
Cuketové karí
Foto: jambi

Recept je skoro vegánsky, ale nepohrdnú ním ani ortodoxní mäsožravci ako ja. Ak chcete vegánsku verziu, nahraďte rybiu omáčku sójovkou a ikea cibuľka tiež Zobraziť celý popisRecept je skoro vegánsky, ale nepohrdnú ním ani ortodoxní mäsožravci ako ja. Ak chcete vegánsku verziu, nahraďte rybiu omáčku sójovkou a ikea cibuľka tiež neviem či je vegan. Množstvá korenín sú zadané len orientačne, tak ako to zhruba robím ja ale v tomto prípade sa nebojte zaexperimentovať a dochutiť si to podľa seba. Ak nemáte až tak vyvinutú toleranciu na štipľavé, použite žltú karí pastu a nepridávajte chilli.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredne veľká
2 ks
50 g (alebo repkový či slnečnicový olej)
2 cm
4 strúčiky
2 PL
5 ks
3 PL
2 ČL
2 štipky
1 štipka
2 štipky
1 ČL
1 KL
1 stonka (čerstvá)
500 ml
15 ks
Navrch na dochutenie:
1 PL
1 vetvička
1 hrsť
1 hrsť
1 zväzok (ľubovoľný)
50 g (neosolené)
1 vetvička
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Vopred pred samotnou prípravou si namočíme sušené huby shiitake aspoň na 3 hodiny, aby boli mäkké.

  2. 2

    Na kokosovom oleji na stredne silnom ohni osmažíme do sklovita na drobno nakrajanú cibuľu. Akonáhle je cibuľka osmažená, pridáme na drobno nakrájaný cesnak a zázvor. V tomto momente si treba dať pozor a stlmiť oheň na minimum, aby cesnak a zázvor nezhoreli. Od pridania cesnaku a zázvoru smažíme iba 1-2 minúty.

  3. 3

    Pridáme karí pastu, rímsku rascu, mleté čierne korenie, chilli (opatrne, pretože samotná pasta je celkom silná), kardamóm, mletý koriander, soľ (opäť podľa chuti) a rybiu omáčku. Túto zmes dusíme zhruba 3 minútky na slabom ohni.

  4. 4

    Do tejto zmesi pridáme na drobné kocky nakrájanú cuketu a nakrájané vopred namočené huby shiitake. Zároveň prihodíme aj 5ks limetových listov. Podusíme asi 10 minút na slabšom až kým cuketa a huby nezmäknú.

  5. 5

    Na konci varenia už pridáme len kokosové mlieko. A doladíme podla chuti limetovou šťavou, prípadne podla chuti vyšsie spomenutými koreninami a soľou (rímsku rascu už nepridávame, lebo by bola tvrdá).

  6. 6

    Čerstvé bylinky na posyp nakrájame a podla chuti pridáme do každej porcie spolu so smaženou cibuľkou a arašidmi.

  7. 7

    Podávame s varenou basmati ryžou alebo ryžovými rezancami.

Diskusia k receptu

jambi
@evanaaa (27.8.2020 20:37)

Praveze nie. Azia je prave o tomto vacsionou. Vyskusajte a nechajte mi komentar :)
jambi
@evkalibka (27.8.2020 16:03)

Je to praveze velmi jednoduche (mozno az na zhananie surovin). Znie to zlozito ale akonahle to 1-2x clovek pripravi tak to robi z hlavy a zachvilku :)